Петров, що така с рогата напред?Kpetrov написа:То се вижда точно при такива словоизлияния кой е ентусиаста. На всичко отгоре 10 години си се занимавал с тея неща вижда се че разбираш и как работят, но!JoroF написа:В продьлжение на 10 години сьм правил така хладилните инсталации и рекламациите при мен бяха рядкост .ама за бизнеса кофти .
Кпетроф ти като пишеш ,барем мислиш ли ? 100% че и отгоре КПД ти вечен двигател направи ,ма кои ти даде толко власт.
Нема такова нещо .
Това което ни интересува е енергийната ефективност на цялата система. Сега да не почнеш да вадиш колко е кпд-то на мотора на компресора. И аз продължавам да твърдя, че е над 100% дори над 200%, ами 300% какво ще кажеш! Е не при минималната температура за която е сертифициран разбира се![]()
Тангра просто не го интересува и зададе прост въпрос, ами ти дето уж го работиш това! Ето ти малък жокер, слънцето дори и зимата на тези ширини дава по 200W на квадратен метър. Колкото и да ми пикаеш на топлообменника с твойте 36 градуса (това дори не е мярка за количество енергия) няма да ми помогнеш кой знае колко с три препикавания на ден. Виж по-добре да ми духаш на топлообменника цял ден, когато е облачно, че пиканото много ще мирише.
Да по-много сложен начин го обясни, че климатика взима топлина отвън и я вкарва вътре, но не даде отношението на 2 прости числа за да видим колко е ефективността реално.
Тангра не е перпетуум мобиле защото не произвеждаме нещо от нищото, а пренасяме вече съществуваща топлина както подробно обясни Жоро. Дори при отрицатени температури навън във въздуха има много "топлина" проблема е по-скоро, че при тези температури топлообменника се обледенява, особенно при влажността, която имаме тук.
Енергийната ефективност на цялата система е под 100%. И ми се струва, че проблема идва от понятието което всеки влага в "енергийна система".
Пример(цифрите са случайни и само за пример, нямат общо с реалността):
За да прехвърлиш 2 КВт топлинна енергия с термопомпата(климатик) ще ти е нужно да изразходваш 1 КВт енергия(обикновено електрическа, за задвижване на компресора). Така в системата ще влязат 3 КВт, а ще получим за ползване само 2 КВт(топлото дето е влязло в къщи).
Подозирам, че Петров гледа на системата от ъгъла:"ще похарча 1 КВт, а ще получа 2 КВт, тоест повече от 100% ефективност". Да, ама това не е системата, а собствената сметка.
Това за духане и т.н. ще го пропусна в коментара.
За 200Вт на кв. м.: може би има хляб в тая идея, ама за опита опитай да излезеш гол през зимата и да си повтаряш като мантра "200 Вт на кв.м.". По същия начин ще се чувства и външното тяло на климатика.
Проблема на ниските температури не е само в обледяването. Проблем се явяваи и агента който се използва в климатика. Ако не ще да се изпарява (стои си течен) при -30С то климатика няма как теоритично да помпи енергия под този праг(разбира се трябва да се отчита и налягането на газа и евентуалното му намаляване от изпарителя с помпа за да продължи да се изпарява, ама ...)