На 08.09.2003 минахме при Leslie-Stefanie Stoianov. Ние бяхме от 10.00 часа, около 10.05 излязоха предните кандидати, но не можахме да раберем дали са минали... След още 5-10 минути и ние влязохме, Лесли се оказа симпатяга, много добро впечатление ми направи че и на влизане и на излизане ни посрещна и изпрати на вратата и си стиснахме ръце. Седнахме, каза ни с 2 изречения че ще ни задава въпроси по формулярите и почнахме - паспорти, откога сте женени, имате ли деца, имате ли деца от предишни бракове ? Тука е момента да кажа, че говореше с нормална скорост (т.е. разбирайте бързо) и с много тежък кебекски акцент... След като ми поиска двете дипломи за средно и висше, последва въпрос, който завърши с "возецюдз" и аз я погледнах умно

После ме попита "А кой ви е оценявал точките по езика ?" и аз викам "ами ние" и продължавам да обяснявам къде сме учили френски и т.н. а тя казва "Защото според мен сте се оценили малко о досу" и аз като се шашнах - сега това au dessus ли е (кофти варианта) или au dessous (по-добрия вариант) ама си питах и излезе по-доброто - демек че сме се подценили. След което с едно доста дълго изречение ни каза, че така или иначе си събираме точките, но тя ще ни даде и на двамата още точки за френския, защото заслужаваме повече ! Лека-полека плахата мисъл, че май сме приети взе да се настанява на горния ми етаж... Ахаа, а преди това като ни искаше банковата референция, ни попита и двамата какви заплати получаваме и после как сме събрали тази сума. После декларациите за сумата, че няма да нахалстваме в Кебек че сме инженери без да сме в Ордера, сертификатите, сините папки, "Имате ли въпроси", "Не, нямаме въпроси", smiles, bon journee, FINITO !
Та така, драги септемврийци, много се държи на това написаното във формулярите да се докаже с оригиналните документи, има няколко странични въпроса за проверка на френския, но иначе е много добронамерена и абсолютно никакви заяждания нямаше ! Иначе аз съм програмист по образование с почти 4 години стаж по специалността, съпругата Валя е електроинженер и тя с около 3-4 години стаж, но строго по специалността само 8 месеца, за мен бяхме писали френски 6-7 (говорене-разбиране), за нея 3-4, но както казах ни бяха повишени, не знам точно с колко, но на сертификата пишеше че съм франкофон, а на Валя и каза, че въобще не е на ниво дебютант, а по високо. Изкарали сме две нива в ИЧС по 150 часа (целия Панорама 1) и после един месец частни уроци, ама ако кажа че беше лесно много ще излъжа. Към всички, които им предстои интервю - ако разбирате абсолютно всичко на учителката си, не се отпускайте ами драпайте френския още по-здраво, защото интервюто няма да ви го проведе учителката, ами някой, който е много вероятно да има кебекски акцент, който за да се разбере трябва да знаеш френския много по-добре ! Ами това от нас, ако някой иска да пита още нещо - s'il vous plait

Митко & Валя
P.S. Още няколко неща се сетих - пита ме как си представям живота в Квебек и освен това изчете препоръката ми от работодателя ред по ред. А тя си беше една цяла страница на английски (директно така си беше написана, без превод на френски и доста подробно описва какво точно правя) и ми направи впечатление, че това беше единствения документ от тези които изпратихме с вторите документи, който тя държеше в картоните ни и после го прибра заедно с новата банкова референция. Не ме попита нищо за казармата, която не съм карал и съответно в графата за стажа не съм писал нищо по въпроса. А иначе много се обичам със зелените човечета от Военно поделение ХХХХ и колкото повече не се чуваме с тях, толкова повече ги обичам