Работа в USA или Canada!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
umeiko

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

Тя тази форма не е ли малко излишна? Имам предвид, там си казваш и майчиното мляко, само и само за да получиш един отговор: resident/non-resident!
Това което съм чел досега, първата година (понеже е смесена), дължа данъци на щатите само за прихода ми там. А на Канада, само за прихода ми в Канада. След това, вече се водя резидент (по отношение на таксите) за щатите, и да, хубаво е да декларирам не-резидент за Канада, че да не ми начислят и там данъци.
RRSP-то ми се запазва, никой нема да го пипа (или да му иска данъци). RESP-а е хубаво да го разкарам, че и без това нема да мога да вкарвам допълнително суми, но все пак не е фатално да го оставя, TFSA задължително трябва да го махна, тъй като в щатите ще ме обложат с данъци върху лихвите. И общо взето е това, макар че ми се замая главата от новата терминология :) , има да се четееее и чете, кво значи поредното съкращение, че и наизуст да го запомня.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Първата ти работа е да извадиш SSN, втората - checking account. Няма да доплащаш нищо на CRA, защото няма да имаш (предполагам) "residential ties" с Канада.
pumpy

Мнение от pumpy »

umeiko написа:Тя тази форма не е ли малко излишна? Имам предвид, там си казваш и майчиното мляко, само и само за да получиш един отговор: resident/non-resident!
Това което съм чел досега, първата година (понеже е смесена), дължа данъци на щатите само за прихода ми там. А на Канада, само за прихода ми в Канада. След това, вече се водя резидент (по отношение на таксите) за щатите, и да, хубаво е да декларирам не-резидент за Канада, че да не ми начислят и там данъци.
RRSP-то ми се запазва, никой нема да го пипа (или да му иска данъци). RESP-а е хубаво да го разкарам, че и без това нема да мога да вкарвам допълнително суми, но все пак не е фатално да го оставя, TFSA задължително трябва да го махна, тъй като в щатите ще ме обложат с данъци върху лихвите. И общо взето е това, макар че ми се замая главата от новата терминология :) , има да се четееее и чете, кво значи поредното съкращение, че и наизуст да го запомня.
Единствено CRA е тази, което ти казва дали дължиш данък в Канада на световния си доход или не. Всичко останало са "приказки на уше" и ти сам си преценявам как и какво да правиш.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

А относно driver's licence - мисля, че трябва да държиш изпит. Погледни тоя линк:
http://www.dopejam.com/byecanada/themove/license.htm"

Същото го пише и на сайта на California DMV:
http://www.dmv.ca.gov/newtoca/newtoca.htm"
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

umeiko написа:Тя тази форма не е ли малко излишна? Имам предвид, там си казваш и майчиното мляко, само и само за да получиш един отговор: resident/non-resident!
Докато не получиш в писмен вид потвърждение от CRA че са ти признали статут на "non-resident for tax purposes" - ще дължиш данъци и в Канада.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
umeiko

Мнение от umeiko »

Дотук мога само едно да кажа, друго си е да си до океана :) , а и още едно, според moving компанията още 4-ма от моята професия са забегнали за щата калифорния. Айде да се поустановя малко и ша сложа малко снимки. А да, и голден гейт парка е нещо уникално, нещо като морската градина, ама с доста повечко интересни местенца както за забавление така и за барбекюта.
Да де, става дума за San Francisko.
Хали Бали

Мнение от Хали Бали »

umeiko написа:Дотук мога само едно да кажа, друго си е да си до океана :) , а и още едно, според moving компанията още 4-ма от моята професия са забегнали за щата калифорния. Айде да се поустановя малко и ша сложа малко снимки. А да, и голден гейт парка е нещо уникално, нещо като морската градина, ама с доста повечко интересни местенца както за забавление така и за барбекюта.

Внимавай само ,ако тръсне някой земетръс и си тръгнал от Оукланд за парка да не те хване на Бей Бридж,че мама си джейс.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Хали Бали написа:
umeiko написа:Дотук мога само едно да кажа, друго си е да си до океана :) , а и още едно, според moving компанията още 4-ма от моята професия са забегнали за щата калифорния. Айде да се поустановя малко и ша сложа малко снимки. А да, и голден гейт парка е нещо уникално, нещо като морската градина, ама с доста повечко интересни местенца както за забавление така и за барбекюта.

Внимавай само ,ако тръсне някой земетръс да не паднеш в/у педал, че нараняването няма да е приятно. Понеже на Фриско климата е много "калифорнийски", спестявай от сега за кожух, който ще ти трябва също, предвид цените на жилищата там - може да ти се наложи да спиш под открито небе в невероятния Голден Гейт парк.
Блажени са непросветените и вярващите.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Хали Бали

Мнение от Хали Бали »

Павел написа:
Хали Бали написа:

Внимавай само ,ако тръсне някой земетръс да не паднеш в/у педал, че нараняването няма да е приятно. Понеже на Фриско климата е много "калифорнийски", спестявай от сега за кожух, който ще ти трябва също, предвид цените на жилищата там - може да ти се наложи да спиш под открито небе в невероятния Голден Гейт парк.
И ако ходи на разходка в ГГ Парк с домашен любимец/котка,куче/ много,много да не се мотка в прилежащите южно от него квартали,защото местното население е от такъв етно състав който обича да вижда домашните любимци под формата на барбекю или яхния. :lol:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Павел написа:Внимавай само ,ако тръсне някой земетръс да не паднеш в/у педал, че нараняването няма да е приятно. Понеже на Фриско климата е много "калифорнийски", спестявай от сега за кожух, който ще ти трябва също, предвид цените на жилищата там - може да ти се наложи да спиш под открито небе в невероятния Голден Гейт парк.
Хехе, типично българско злобарско изказване :D Ти разбра ли откъде тръгва момчето, що си мислиш че в Китчънър/Уотърлу времето е по-хубаво от Сан Франциско? И къв е проблема с цените на жилищата, във Ванкувър да не са по-ниски, само дето ако се премести във Ванкувър ще трябва да бие г*з у тавана ако вземе повече от 70К, а във Фриско сигурно ще почне над 100К, ако не и над 120К...
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Не, не го знам откъде идва. Ако е от Бобов дол, Кремиковци ще му се стори като Париж. Цените във Ван не са по-ниски по понятната причина, че е най-красивия град в света и че е пълно с дръпнати милионери. И като става въпрос за паркове, да сравняваш ГГ със Стенли парк е като да сравняваш Северния с Хайд.
Ако заплатите в Юкон са по-високи от тези във Ван, примерно, това оправдава ли непременно местенето там? Освен пари има и много други фактори, които не са за пренебрегване.
Човек се заяжда, когато завижда. Защо да завиждам на някого, който отива там откъдето аз се връщам!
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Хали Бали

Мнение от Хали Бали »

Павел написа:Не, не го знам откъде идва. Ако е от Бобов дол, Кремиковци ще му се стори като Париж. Цените във Ван не са по-ниски по понятната причина, че е най-красивия град в света и че е пълно с дръпнати милионери. И като става въпрос за паркове, да сравняваш ГГ със Стенли парк е като да сравняваш Северния с Хайд.
Ако заплатите в Юкон са по-високи от тези във Ван, примерно, това оправдава ли непременно местенето там? Освен пари има и много други фактори, които не са за пренебрегване.
Човек се заяжда, когато завижда. Защо да завиждам на някого, който отива там откъдето аз се връщам!
най-красивия град в света

В света или в С.Америка или в Канада,че ми стана смешно. :rofl:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Най-красивият град на света - това е почти достойно да се сложи за подпис :rofl:
'звинявай много, ама Сан Франциско е доста по-известен по света отколкото Ванкувър. Ти утре ако се преместиш в Квебек Сити, изведнъж ще стане той най-красивия град в света. Да не говорим че специално за ИТ (какъвто е случая на пича) Сан Франциско спрямо Ванкувър е все едно Ванкувър сравнено с Prince George, BC :D
Пича се мести на по-добър климат и на по-висока заплата, не разбрахме ти за какво точно си търкаш ченето, ако не от злоба?

П.С. Да сравним и климата на Фриско, за където трябвало "кожух" с този на Ванкувър:

Vancouver -------Average high: Dec 6.8, Jan 6.8, Feb 8.4
San Francisco ---Average high: Dec 14.6, Jan 14.4, Feb 16.2

Vancouver -------Average low: Dec 2.8, Jan 2.7, Feb 3.4
San Francisco ---Average low: Dec 8.2, Jan 7.9, Feb 8.9
Да добавим и почти двойно ниво валежи през зимните месеци във Ванкувър и петорно повече през останалите ;)
Мда, май наистина ще му трябва кожух, но само ако отиде от Фриско на екскурзия във Ванкувър :rofl: :rofl: :rofl:
Хали Бали

Мнение от Хали Бали »

miteto написа:Най-красивият град на света - това е почти достойно да се сложи за подпис :rofl:
'звинявай много, ама Сан Франциско е доста по-известен по света отколкото Ванкувър. Ти утре ако се преместиш в Квебек Сити, изведнъж ще стане той най-красивия град в света. Да не говорим че специално за ИТ (какъвто е случая на пича) Сан Франциско спрямо Ванкувър е все едно Ванкувър сравнено с Prince George, BC :D
Пича се мести на по-добър климат и на по-висока заплата, не разбрахме ти за какво точно си търкаш ченето, ако не от злоба?

П.С. Да сравним и климата на Фриско, за където трябвало "кожух" с този на Ванкувър:

Vancouver -------Average high: Dec 6.8, Jan 6.8, Feb 8.4
San Francisco ---Average high: Dec 14.6, Jan 14.4, Feb 16.2

Vancouver -------Average low: Dec 2.8, Jan 2.7, Feb 3.4
San Francisco ---Average low: Dec 8.2, Jan 7.9, Feb 8.9
Да добавим и почти двойно ниво валежи през зимните месеци във Ванкувър и петорно повече през останалите ;)
Мда, май наистина ще му трябва кожух, но само ако отиде от Фриско на екскурзия във Ванкувър :rofl: :rofl: :rofl:
да сравняваш фриско с ванк да кажем е все едно да сравняваш пловдив с асеновград или варна с девня.
само един глупак може да си позволи такива твърдения,ама трябва да се отиде и да се види,а не да се разпъва локума
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Ама верно само си търкате ченета ...
И 2-та града са едни от най-предпочитаните, на кой къде и какво повече му харесва е чисто субективно.
Как може да се сравнява например Стенли Парк с ГГ Парк, след като са толкова различни ... никой не сравнява круши с домати, нали.

Оставете човека (автора на темата) да си се радва, че е отишъл на по-добро място, с по-добър климат и по-добра заплата и не оспамвайте и тая тема.

PS
И се надявам авторът да не замести Californian след време ... :D
Публикувай отговор