Работа в USA или Canada!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

В момента съм пред кръстопът, имам две предложения за работа (да уточня, програмист съм), едното е Oakland,CA,USA, а другото си е за тука, Онтарио, Канада.
Ситуацията в Онтарио ми е сравнително добре позната, и перспективите хич не са розови, особено след като уволниха сума ти хора от RIM миналата година, и както се чува ще уволнят още толкова тази, а за следващата не се знае, може и да закрият фирмата. Така че конкуренцията тука ще стане много жестока. Докато за щатите, и то баш силиконовата долина, само убави неща съм чувал. Но да се върна към въпроса ми, дали знаете от практическа гледна точка как става почването на работа в щатите, има ли особеностти, може ли човек да се задържи за по дълго време, сиреч като сключи човек договор, има ли зададен срок, и дали го спазват разбира се. Може ли да доведе семейството, че може може, то е ясно, но какви пречки биха възникнали. Ако човек има деца, как стои въпроса с училищатата и градините. И най важният въпрос, доколко е проблемно получаването на зелена карта чрез спонсорство от фирмата, и колко време трае процеса разбира се. По принцип ме интересуват най много мненията на хора които са минали по този път, но ако и останалите имат някаква информация не бих имал нищо против ако го споделят тука.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от pumpy »

С малко, но от сърце :)
Аз бях 2 години на dependent виза, каквато най-вероятно ще има и жена ти. Това не й дава право да работи. Децата могат свободно да ходят на държавни училища, детските градини са платени все едно, частноте училище и градини се плащат и никой не те пита как си в страната и защо си там.
Зелената карта те прави зависим от работодателя ти за до 6-7 години, в зависимост от кефа му да ти движи документите. Ако жена ти мине на работна виза междувременно, когато се пусне петицията за самата зелена карта, трябва пак да стане "зависима", тоест без право да работи, докато излезе EAD й - средно около 90 дни, но през това време ти си работиш на H1B, TN, a тя стои вкъщи. Това последното е много куцо и аз все оше не съм му намерил цаката.
Освен това от юли тази година категорията Е2, което беше години наред current за българи, изведнъж показа закъснение с 3,5 години - голямо дърво. Щяло да се оправи през октонври, но какво гарантира, че няма да се скофти през март отново - това те прави зависим от работодателя ти даже повече - погледни първата точка. Ако си Е1 нямаш грижи, поне за сега. За Е3 има също забавяне - не мога да ти кажа в коя категория попадаш.
Като работа и преспектива отговор не мога да ти дам, защото не знам :)
Успех.
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

Значи ако правилно те разбирам, докато тече процедурата по зелената карта, жена ми може нормално да си работи, с TN виза разбира се, но чак накрая в някакъв период от 90 дена ще трябва да спре да работи! (ако е само толкова, ще се прежалиме някак си).
А иначе като живот, разходи, какви са ти впечатленията,в сравнение с Канада разбира се.
Последно промяна от umeiko на Пон Авг 13, 2012 1:14 am, променено общо 1 път.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от pumpy »

Не става въпрос за инвеститори, а за спонсориране за зелена карта:

http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1323.html"

http://www.travel.state.gov/visa/bullet ... _5749.html"


Жена ти може да работи на НАФТА ако е в списъка разбира се колкото си иска. Ако ти си на H1B, в деня преди да ти подадат петицията за зелена карта, тя трябва да мине на H4, както и децата и да чака да си получи EAD. Според адвокатите това става за до 90 дни. За колко реално става не знам, защото още не съм там, а и защото не съм готов да стоя 90 дни вкъщи без нищо да правя. Зелената карта е работно спонсорирана и се "дава" на този, за който е подадена и на всички зависими от него, към момента на подаване на петицията.

Относно живот: лично аз работя в Канада, защото печеля по-добре, но си харча парите на юг - времето е по-приятно, тук децата ми ходят на училище, близко е до всякъде в щатите да мръднеш за няколко дни. По-евтино е от Канада (Монреал, Едмънтън, Ванкувър) като наеми, храна, дрехи, бензин, развлечения, самолетни билети, хотели, коли под наем, коли на лизинг, телефони. Единственото по-скъпо, което съм открил за сега е домашния интернет и лихвите по кредитни карти ( без първото не мога, а второто е необходимо зло за пустата му кредитна история). Здравеопазването е по-скъпо също, но е и по-добро. Данъците са по-ниски. Друго общо не се сещам.
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

Мда, и аз го видях за тази особеност че е по местораждане, а не по текущо гражданство, иначе намерих един интересен линк за цялата процедура:
http://forums.immigration.com/showthrea ... post984692
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от pumpy »

При теб месторождението и канадското гражданство те поставят в една и съща категория все едно.
Между другото не е проблем да поискаш зелена карта докато си на НАФТА, проблема е ако не стане докато ти е валидна нафта визата. Тогава за да я подновиш си в конфликт и зелената карта НЯМА да стане. От тази гледна точка H1B ти дава двойно по-дълъг период на време от 3 години нафта.
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от bp_de »

Umeiko ти предполагам си го знаеш и без да ти го казвам но .... тия тука хич не се напъват да вадят зелени карти щото като нямаш З.К , кажи –речи си им в кърпа вързан – много трудно ще поставяш условия освен ако не си някои много голям спец и едвали не без тебе не могат да дишат.
Тука около мене и мексиканерите и канадците дето са на виза пухтят и се оплакват ама много трудно се мести човек като е на виза........
Огледаи какво точно ти предлагат тия в калифорнията щото да не ревеш после – ако трябва да наемеш 2стаен -без грижа отиваш на 2к само за картонажното апартаментче.....застаховката на 2 коли (не виждам как що е ще минете с 1 като имаш деца) също е доволна цифра и т.н ...още има много нещица , не вярвам да не си проучил -просто припоням пак да наредиш уравнението и да посмяташ.
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от roumensp »

Човек лесно се мести като е на Н1 ... но му се прекъсва процеса за зелена карта, ако вече има такъв стартиран (освен ако не е в етап adjustment of status от известно време). Имал съм 3 процедури за зелена карта, но в крайна сметка съм в Канада, а не там ... Първите 2 пъти сменях работодателя и си загубвах процесите, а 3-ия почти избутах до края, но нямах нерви да чакам 2-3 години до получаването на GC (по онова време така се чакаше за EB3 петиции).
Има разни агенции, предимно собственост на индийци, които ще ти стартират процес за зелена карта още от първия ден. Това са т.н. bodyshops, които те "преотдават" за конкретен проект на други компании. Недостатък е, че може да се наложи да се местиш често, прибират немалка част от печалбата (ако за теб плащат 70-80/час, ти взимаш 40-50) и ако останеш без проект за по-дълго време те изритват. Аз работих за едни такива, но ги напуснах, за да стана employee на клиента и съответно си загубих GC процедурата, която ми бяха стартирали още от първия ден.
А колкото до "нормалните" компании, както вече бе отбелязано, шансът да ти стартират процес е доста по-малък. Нелош шанс има, ако си в по-малка компания, но ако си в някоя голяма шансът е много малък.
Моето мнение е, че в Щатите животът е по-евтин, дори и около Сан Франциско (ако вземем Торонто и Ванкувър за база). И има мноооого повече възможности за работа от тук. Но всеки сам преценява за себе си ... ако човек има семейство и половинката му има някаква кариера тук, отивайки там ще я загуби. Но ако човек е несемеен - твърдо съм "за".
Може да почнеш на TN виза и да видиш как вървят нещата .... Но щом си семеен, добре си помисли дали искаш точно това.
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

Семеен съм, и половинката ми няма много голям избор тука. На мене самият ми беше много трудно тука да дорипам до оферта в Канада (най големият майтап е че момента имам 4 оферти, сякаш са се наговорили гадовете :o ), така че на моята половинка ще и е в пъти по трудно да си намери работа. Все пак, в Канада, има дискриминация относно жените. А върха на сладоледа беше днеска, когато на интервюто един пич ме пита изненадано защо не съм си намерил работа, и след много уточняващи въпроси, схванахме че той ме пита как така моята "мрежа" не е успяла да ме уреди, на което аз му отговарям че аз съм скорошен имигрант, и затова нямам "мрежа"....Уникални са местните просто. Такава шуробаджанащина, признавам си, колкото и да ми е неприятно, даже и в БГ няма.
Иначе аз не съм лаком, и в интерес на истината няма да взимам 70-80/час, но за сметка на това имам големи надежди жената да успее да си намери работа също.
Относно типа визата, според това което съм прочел досега за TN виза, голямото предимство е че процедурата се стартира лесно, трае кратко, няма голяма опасност от забрана за работа за щатите (освен ако в един рядък отрязък от период ти откажат I-485 формата, но пък за разлика от H1B, тука можеш да оспориш отказа и да се разбере каква е истинската причина), и веднъж като ти приемат I-485 формата можеш да смениш работодателя без наказание. Според споделен опит от канадци, процедурата траела от 2 до 4г, но разбира се нямам информация за тяхната реална ситуация.
Както и да е, вече приех предложението от щатите, и до две седмици ще съм почнал работа. Голям плюс е че ще имам платени разходите за транспорт и местене на багажа , така че, засега, сбогом зима, здравей лято 8)
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от roumensp »

В Щатите няма шуробаджанащина, поне аз не съм виждал.
A за "здравей лято" забрави, лятото там е като Ванкувърското, а на Сан Франциско викат fog city заради честите мъгли. Но зимата е много мека и ще ти хареса.
Желая ти успех.
Аватар
klisurov
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 4:05 am
Местоположение: Where dreams come true
Обратна връзка:

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от klisurov »

umeiko написа:... приех предложението от щатите, и до две седмици ще съм почнал работа.
Успех!
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Skype: klisurov
apple
Мнения: 1460
Регистриран на: Чет Юни 28, 2007 2:41 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от apple »

А върха на сладоледа беше днеска, когато на интервюто един пич ме пита изненадано защо не съм си намерил работа, и след много уточняващи въпроси, схванахме че той ме пита как така моята "мрежа" не е успяла да ме уреди, на което аз му отговарям че аз съм скорошен имигрант, и затова нямам "мрежа"....Уникални са местните просто. Такава шуробаджанащина, признавам си, колкото и да ми е неприятно, даже и в БГ няма.
:y:
Да си каже нещата в прав текст още някой... ;) Успех в щатско и от мене! Вярвам, че правиш по-добрия избор.
crusader
Мнения: 479
Регистриран на: Съб Сеп 26, 2009 11:11 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от crusader »

anxeli написа:Това не го разбрах, каква точно дискриминация има относно жените :o? От моя опит е точно обратното, мъжете са дискриминирани. Или поне нямат никакво предимство. Повечето ХР и мениджмънт са жени, как точно дискриминират други жени на интервюто ? Зависи каква е професията, но това беше много крайно и невярно.
Като цяло не са повечето жени в мениджмънта.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от anxeli »

Може би не баш топ-мениджмънта :wasntme:, но средни мениджъри са пробладаващи, около мен и познатите ми обаче само собствениците и може би шеф екзекютив са мъже, надолу директорите са само жени, не само в здравеопазването, и в компании със съвсем различна дейност.
Циганите - на Сатурн !
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Re: Работа в USA или Canada!!!

Мнение от umeiko »

anxeli написа:Това не го разбрах, каква точно дискриминация има относно жените :o? От моя опит е точно обратното, мъжете са дискриминирани. Или поне нямат никакво предимство. Повечето ХР и мениджмънт са жени, как точно дискриминират други жени на интервюто ? Зависи каква е професията, но това беше много крайно и невярно.
В технически или инженерни професии дискриминацията е жестока. В някои градове в Онтарио примерно (няма да ги споменавам да не обидя някой), всичко върви идеално докато жена ми не се яви лице в лице с тях. В момента в който я видят, я питат, ама това ти ли си!!!! (малка тайна, за някои името и звучи мъжко), след което повече не се е и обаждат. Иначе тя е същата специалност, и да, знам че и в Щатите има дискриминация, но тя е по скоро по отношение на подкрепа по време на работа, а не дискриминация по време на наемане на работа. Разбира се, това само съм го чел по форуми за щатите, като отидеме там ще видеме ква е хавата..
Публикувай отговор