Привет на всички ви!
Всеки момент и аз ще си подготвя документи за виза(TRV де). В началото мислех да се обърна към някоя фирма за съдействие. После видях, че време няма да спестя, а и излишни 200... 300... 4... левчета нямам, при положение, че почти всички нужни документи, ще трябва сам да си ги вади човек. А защо стават повече ли, ами защото вътре се включват и всички преводи, легализации и други разходи за изпращане на нужните документи, услугите и таксата на наетата фирма, а не мога да си представя как някой служител на агенцията, към която съм се обърнал, ще извади банково извлечение вместо мен или ще тича до работата ми да ми получава служебната бележка за доходите и договора ми с работодателя. При нотариус за пълномощно ли ще ходим? Не си го представям. Отново загуба на време+пари. Пътят не е по този

. Единствено ме затрудни ориентацията в сайта на посолството. Уж е лесно, на пръв поглед веднага намираш нужния пакет с приложения, но после кликаш ли, кликаш, па то все не там, где требва те отвежда или все нови неща разбираш. Все пак мисля, че намерих всичко нужно. На толкова объркан правителствен сайт не съм попадал(не, че съм попадал въобще де...). Като у на Минотавъра лабиринта се чувствах по едно време.
Съветвам ви:
1 Действайте сами, според мен става лесно, сравнително бързо и не на последно място по-евтино. Дори човек с IQ над 80 ще се справи(но, на мен ми беше трудно

)
2 Внимателно да се прочетат условията, какви са нужните документи и бъдете сигурни, че прилагате всичко нужно, че дори и в повече от него(Мечо Пух го беше казал най-добре). Хубавото им е, че поне всички възможни док. са на фр. и
анг. (явно тези от тяхното Външно не са от кебекуата кореняци-шовинисти)
3 Поканата(във форума четох за някаква такава, заверена във местното кметство, поправете ме, ако бъркам) от ваша страна е важна, но не чак толкова, дори и да пишете, че ще му поемете разноските, най-доброто доказателство от негова страна, ще са документ за недвижима собственост, банково извлечение(не разбрах, дали за 1 м., 3 м. или въобще за сумата по сметка, пак ще се разтърся в сайта, сега пиша мимоходом) и документ от работодател+трудов договор. Ако има собствена фирма и приложи док. от/за нея-още по добре. Споменете изрично, че ще има медицинска застраховка. Ако прежали 20-30 $
http://www.victoria-insbg.com/bg/ ) и си я направи предварително, за да приложи копие от полицата, още по-добре.
Апропо-това е идея, не зная как процедират тези, които емигрират, разбирам че първите месеци здравната ви карта не е в сила или нещо подобно, та при тези смешни цени на здр. зас. за това ниво на покритие от техните (ЗАД “ВИКТОРИЯ”, по-евтини, ако някой намери-БРАВО!), дали си струва за този период да си направят такава при тях?!?! ....... упссс ..... май стана като реклама
4 Търсете внимателно за задължителното пълномощно(Pick up...third party... нещо си, съжалявам че не мога да дам линк) за връщане обратно на документите ви. Ползвайте куриерска фирма(че как иначе, няма да ходите сами до Влашко,я). Аз лично ползвах услугите на "Еконт Експрес" - имат офиси навсякъде в Сф/Бг, работят специално с Румъния, имат честа практика с куриерски услуги за и от Канадското посолство(също попълвате пълномощно да ви върнат документите от тяхно име) в Букурещ и на следващия ден документите са там. Цената е около 35 лв. в 2-те посоки.
5 Да не забравя-в сайта пише таксата за разглеждане на визата да е през Юниън банк(става дума по нашему за МКБ Юниънбанк).
Ето линка към лабиринта
http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/
Това е в общи линии. Със здраве и успех в начинанието..........каквото и да е то!