Какво ми е образованието? ... в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: Какво ми е образованието? ... в Канада

Мнение от klisurov »

Kan_Tangra написа:... не са признали някъде ...
Би ли уточнил, какво точно разбираш под термина "признали"?

Не съм чул за случай в MICC да не са "признали" диплома.

Също така, не знам за случай, да си занесеш дипломата в някой кебекарски университет, и те да не ти кажат какво трябва да доучваш, за да се сдобиеш с тяхна диплома.
Като кандидатстваш за D.E.S.S. примерно в Polytechnique Montréal, пак та питат какво си учил и какво са ти "признали" от MICC (че и три препоръки от работодател ти искат).

Като пускаш CV за работа, пишеш каква диплома имаш.
При държавни служби, изискват да им представиш дипломата и "приравняването" от MICC.
При частните фирми може да пишеш каквото ти е присърце, и да се осланяш, че няма да те "проверят".

BTW, преди да кандидатствам в OIQ, бях приет D.E.S.S. в Polytechnique Montréal.
Така че, ако не друго, поне опит с "признаване" на дипломи не ми липсва.

Та пак да попитам:
Какво точно разбираш под термина "признали диплома"?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

bp_de

Мнение от bp_de »

Klisurov
Нещата са от прости по прости.....Когато една система,държава,провинция,град,село и т.н има нужда от нещо си -то и съответно се намира решение.
В случая това с признаването и непризнаването на дипломи е ясно – просто такива хора не са нужни...
Ето ти признание от самия министър на имиграцията от tая година ....

Minister of Immigration Jason Kenney delivers a speech to the Economic Club of Canada in Ottawa on Wednesday, March 7, 2012. A new immigration program is being created to get skilled trades into Canada faster. Kenney says the new stream for workers in fields such as construction and manufacturing should be set up later this year. THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick

"Let's be honest — we don't need more people coming to Canada with advanced degrees that end up driving taxi cabs and end up working in convenience stores. That's a waste of human capital," he said.

Другата стран на медала- когато има наистина потребност от дадени хора – дори и да е забранено –все се намират вратички.
Оптикс ти е казал за Канада ,аз мога да ти дам факт от Америка- тука дето съм аз питах –мексиканец,италянец,индиец,китаец,франсе –нито един от тия не е завършил в УСА и никои не ги е питал за дипломата му като са го взимали на работа.

Другия факт – да речем че хората в БГ и страни като Бг дето има пишман унита и съответно такива с дипломи от тях –хаиде за тях ясно,ама да речем доктор,зъболекар,физик,химик -на първо четене за тия се сещам като професии- които са с дипломи отАнглия,Франция,Германия и т.н и те ли са пишман та и на тях да не им признават дипломите в Канада.....
В борбата за топлите местенца които не са и особено много –всички средства са позволени.....
apple

Мнение от apple »

Другия факт – да речем че хората в БГ и страни като Бг дето има пишман унита и съответно такива с дипломи от тях –хаиде за тях ясно,ама да речем доктор,зъболекар,физик,химик -на първо четене за тия се сещам като професии- които са с дипломи отАнглия,Франция,Германия и т.н и те ли са пишман та и на тях да не им признават дипломите в Канада.....
В борбата за топлите местенца които не са и особено много –всички средства са позволени.....
Да това е в основата на проблема... Ама го има и обратното :lol:. Значи оплаква ми се една канадка, която всъщност е британка и емигрира тук преди доста години. Завършва нещо тук /не желая да споделям какво/ и сега е преподавател, но само инструктор. След 16 години тук решава да се върне в Англия и о, ужас!!! Ами нейните си там не и признават дипломата от Канада и трябва да почва сначале... Е, избира да се върне обратно в Канада и сега ще си стои тук до пенсия пък после тя си знае... Та всяка държава си защитава топлите местенца май... Смешното е, че тя си е британка обаче кво от това?
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

klisurov написа:
Kan_Tangra написа:... не са признали някъде ...
Би ли уточнил, какво точно разбираш под термина "признали"?

Не съм чул за случай в MICC да не са "признали" диплома.

Също така, не знам за случай, да си занесеш дипломата в някой кебекарски университет, и те да не ти кажат какво трябва да доучваш, за да се сдобиеш с тяхна диплома.
Като кандидатстваш за D.E.S.S. примерно в Polytechnique Montréal, пак та питат какво си учил и какво са ти "признали" от MICC (че и три препоръки от работодател ти искат).

Като пускаш CV за работа, пишеш каква диплома имаш.
При държавни служби, изискват да им представиш дипломата и "приравняването" от MICC.
При частните фирми може да пишеш каквото ти е присърце, и да се осланяш, че няма да те "проверят".

BTW, преди да кандидатствам в OIQ, бях приет D.E.S.S. в Polytechnique Montréal.
Така че, ако не друго, поне опит с "признаване" на дипломи не ми липсва.

Та пак да попитам:
Какво точно разбираш под термина "признали диплома"?
Не мога да гарантирам какво значи "признали" за всеки университет по света и у нас.
СУ магистратура например се приравнява на магистратура тук.
А ти ми говориш за доучвания. Значи признали, ама не всичко. Това е доучването.
И изобщо не мога да разбера каква ти е тезата. Уж признали, а си нямал диплома. Последно кое от 2те?
Аз ли не схващам, ти ли объркано обясняваш, не разбрах каква ти е дипломата от бг, какво признали, какво си учил, и каква диплома накрая имаш или нямаш. И какъв е проблемът.
Аз затова, за да не се занимавам с подобни главоблъсканици, сложих си една черта на бг образование и си завърших ново като пич. После не съм имал проблеми. Като ме приемаха в Нокия специално наеха посредническа фирма, да ми направи проучвания в миналото до 9то коляно. За което ми искаха разрешение. Пратих си дипломКите сканирани от всички университети и хората си останаха доволни.
С тези ордени и ордери и аз не знам как е. Аз затова и не го избрах това.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Kan_Tangra написа:... И какъв е проблемът...
Няма проблем, Kan_Tangra.

Пуснах темата като "Тема за размисъл".

Ти си теглил чертатана БГ образованието си
(макар и не напълно, т.к. си "скочил" направо на университет ;) )
и си имаш канадска диплома от университет.

Други се опитват да си "приравнят" дипломата.

Колкото до мен:
Имам магистратира от ТУ-София.
В MICC ми я "приравниха" на четиригодишен бак.
На тази база бях приет D.E.S.S. в Polytechnique Montréal.
Отказах се и кандидатствах в OIQ (повече инфо, в темата По пътя към OIQ).

Навярно коментара на filipne в началото на темата е най-подходящ:
filipne написа:... отговори си първо на въпроса за какво ти трябва дипломата - за намиране на работа, за влизане в ордера, за учене или друго.
Защото признаването/приравняването на тази диплома е различно за различните цели.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
JoroF

Мнение от JoroF »

Аз образование в Канада нямам , немам и намерение да имам ,да учим това което знам ,щото някому не му се искало да го признава ,аиде няма нужда .Не че е лошо да се учи,ама за кои има време и желание ,аз лично нямам и от двете
THE LAST LINE OF DEFENSE
apple

Мнение от apple »

Сит на гладен не вярва и обратното... Който се уредил тук с БГ диплома без учене наново се смята за велик, защото е оценен по достойнство и компетентност и скача в защита на кадърността си. Който е учил тук, защото не е намерил вратичка да се промуши с БГ дипломата и професионалния си опит - скача в защита на пропилените години и пари да учи и се доказва наново...че и плюе БГ образованието и качеството му само и само да живее в хармония със себе си като знае как се е увътрил. Който пък е захвърлил кетапите и хванал занаята тук скача в защита на този вариант... И какъв е извода? Не слушай никого - търси си сам варианти и вратички... ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа:Сит на гладен не вярва и обратното... Който се уредил тук с БГ диплома без учене наново се смята за велик, защото е оценен по достойнство и компетентност и скача в защита на кадърността си. Който е учил тук, защото не е намерил вратичка да се промуши с БГ дипломата и професионалния си опит - скача в защита на пропилените години и пари да учи и се доказва наново...че и плюе БГ образованието и качеството му само и само да живее в хармония със себе си като знае как се е увътрил. Който пък е захвърлил кетапите и хванал занаята тук скача в защита на този вариант... И какъв е извода? Не слушай никого - търси си сам варианти и вратички... ;)
Както винаги много написано и нищо казано....
apple

Мнение от apple »

Както винаги много написано и нищо казано....
Както винаги като се разпозна в една от категориите и взе да подскачаш като ощипана булка... Гузен негонен се обажда... ;)
tot2311

Мнение от tot2311 »

В случая много правилно казано. Всяка ситуация е различна и всеки избира различен път. Има някой професии за които не е нужно да приравняваш образование, но има други за което е нужно. Хубаво е едно предварително проучване да се направи каква работа има и какво се търси от работодателите.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

apple написа:Сит на гладен не вярва и обратното... Който се уредил тук с БГ диплома без учене наново се смята за велик, защото е оценен по достойнство и компетентност и скача в защита на кадърността си. Който е учил тук, защото не е намерил вратичка да се промуши с БГ дипломата и професионалния си опит - скача в защита на пропилените години и пари да учи и се доказва наново...че и плюе БГ образованието и качеството му само и само да живее в хармония със себе си като знае как се е увътрил. Който пък е захвърлил кетапите и хванал занаята тук скача в защита на този вариант... И какъв е извода? Не слушай никого - търси си сам варианти и вратички... ;)
пропусна последната категория:
Някой, "в защита на пропилените години", нямащ никакъв успех , "скачащ в защита на този вариант " , " защото знае , че се е увътрил .", "и плюе по" останалите категории.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола