Ех, приятелю, нямах намерение да ти спамя темичката, но не мога да се сдържа и само ще отбележа, че издразни е най-правилната литературна форама на подразни и някого на някой!!! Браво на този умник имам съмнение от кой край на България е, но ще се въздържа от повече коментари!!! И конкретно по темата - ще изчакаме да дойде 20-ти и както се казва "и да паднем и да бием пак ще се напием"... Дано да си имал късмет на изпита и да си ги разбил наборе!!!ablood написа:Ясно е, че всеки ще те разбере. Дано "разговорният" да не издразни някого.
Български правоговор и правопис!
Български правоговор и правопис!
Последно промяна от ivalin на Пон Май 28, 2012 10:45 am, променено общо 1 път.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Re: Време е за спиране на социала
Майстор на словото раздава акълivalin написа:Ех, приятелю, нямах намерение да ти спамя темичката, но не мога да се здържа и само ще отбележа, че издразни е най-правилната литературна форама на подразни и някого на някой!!! Браво на този умник имам съмнение от кой край на България е, но ще се въздържа от повече коментари!!! И конкретно по темата - ще изчакаме да дойде 20-ти и както се казва "и да паднем и да бием пак ще се напием"... Дано да си имал късмет на изпита и да си ги разбил наборе!!!ablood написа:Ясно е, че всеки ще те разбере. Дано "разговорният" да не издразни някого.

Че съм майстор, майстор съм за това две мнения няма, похвално е, че си го разбрал, а и акъл дал Господ бол имам и за теб забележи, че с и з са една до друга и като прибавим и фактора честа смяна на различни клавиатури мисля, че не ти прави чест да влизаш във форума и да се заяждаш съвсем безпредметно!

Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някогоivalin написа:Пък според мен ти не си прав/а и това е очивадно за специалистите! Явно няма как да знаеш кое е по-правилното и причините за това могат да бъдат много или ЕГН-то (предполагам от факта, защото едно време всички дъски бяха черни) или некачествени даскали по БЕЛ и т.н. ти си знаеш най-добре...mice написа:Според мен Блъди е прав със съвета за десктоп/лаптоп.
ivalin, някого си е много точно използвано в изречението, което си цитирал.
Клисуров, да, обявата ти не е за да впечатлиш лингвистите, но това е твоята визитна картичка, пътят ти до клиентите. Те не познават работата ти, но виждат обявата с грешки. Ако виждат грешки в текста, още преди да са се запознали с теб, какво ще си помислят за работата ти, за желанието ти да изпипваш, а не да претупваш нещата. Едно време един преподавател изтри цялата дъска - стана чисто бяла. Направи с маркер една черна точка и ни попита - какво виждате - всички казахме - черна точка. Отговорът му беше, на цялата бяла изчистена дъска, вие виждате тази мъничка черна точка. Точно това ще видят и интервюиращите ви за работа, когато ви четат СВ-то. Изпипвайте възможно най-добре нещата, не претупвайте СВ-то, защото всяка малка грешка ще се отличава като тази черна точка. Не знам дали ме разбра, но ако човек държи на качеството и на сериозни клиенти, трябва да се постарае.
Вземи научи български
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Ти за моя български не бери кахъри! Слава Богу криво ляво справям се, но, ако ти имаш поне малко мерак, не е лошо да се поразровиш тук там, ако имаш къде естествено или да се консултираш с филолог и ще разбереш, че по правилния въпрос в случая е "кой? - някой".becks написа: Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някого
Вземи научи български
не знаех, че трябва да се консултирам с филолог за неща, които се учат в 6 класivalin написа:Ти за моя български не бери кахъри! Слава Богу криво ляво справям се, но, ако ти имаш поне малко мерак, не е лошо да се поразровиш тук там, ако имаш къде естествено или да се консултираш с филолог и ще разбереш, че по правилния въпрос в случая е "кой? - някой".becks написа: Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някого
Вземи научи български

хахаха
Урок по български
- Кольо дразни Пешо.
Кольо дразни някого.
Някой дразни Пешо.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Там ти е проблема!becks написа:не знаех, че трябва да се консултирам с филолог за неща, които се учат в 6 клас![]()
хахаха

- ablood
- Обратна връзка:
Това е близо до истината, но след "някой" трябва да добавиш съществително. Не можеш да оставиш висящо "някой". Или "някой клиент", или "някого".ivalin написа:Ти за моя български не бери кахъри! Слава Богу криво ляво справям се, но, ако ти имаш поне малко мерак, не е лошо да се поразровиш тук там, ако имаш къде естествено или да се консултираш с филолог и ще разбереш, че по правилния въпрос в случая е "кой? - някой".becks написа: Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някого
Вземи научи български
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
по-горе имаш кратък урок по български, специалисте. Прочети го:ivalin написа:Там ти е проблема!becks написа:не знаех, че трябва да се консултирам с филолог за неща, които се учат в 6 клас![]()
хахаха
Ето и един от мен, за да те объркам още повече:speedy написа:Урок по български
- Кольо дразни Пешо.
Кольо дразни някого.
Някой дразни Пешо.
Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж
Между другото много ми хареса това разсъждение... браво на теб... от мен заслужено получаваш (6+) по БЕЛ!ablood написа:Това е близо до истината, но след "някой" трябва да добавиш съществително. Не можеш да оставиш висящо "някой". Или "някой клиент", или "някого".ivalin написа:Ти за моя български не бери кахъри! Слава Богу криво ляво справям се, но, ако ти имаш поне малко мерак, не е лошо да се поразровиш тук там, ако имаш къде естествено или да се консултираш с филолог и ще разбереш, че по правилния въпрос в случая е "кой? - някой".becks написа: Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някого
Вземи научи български

Според мен Бекс е абсолютно прав. Спийди също ти го е написал, така че да видиш разликата между подлог (някой) и допълнение (някого). Ако все още твърдиш, че е граматически правилно да се каже "Да не подразни някой", би ли дал пример кога е правилно да се употреби "някого"?ivalin написа:Ти за моя български не бери кахъри! Слава Богу криво ляво справям се, но, ако ти имаш поне малко мерак, не е лошо да се поразровиш тук там, ако имаш къде естествено или да се консултираш с филолог и ще разбереш, че по правилния въпрос в случая е "кой? - някой".becks написа: Граматически правилното е "Да не подразни някого" Отговаря на въпроса Кого? - Някого
Вземи научи български
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
becks няма проблем. Ти имаш и той е, че си неграмотен.ivalin написа:Там ти е проблема!becks написа:не знаех, че трябва да се консултирам с филолог за неща, които се учат в 6 клас![]()
хахаха
Marto написа:becks няма проблем. Ти имаш и той е, че си неграмотен.

В цъфналата ръж
Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.
Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.
Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж