vaniliq написа:"Ще си платя и стипендията мух, ако не съм я платил вече. Вноските към студентския заем ми се теглят всеки месец автоматично от банката. Говорим за 15-20к стипендия и 13-14к заем общо за всичките години. А само за последната година данъците ми са колкото стипендията за цялото следване. А и повече от това.
Това да не ти е социализма, където цоцаш, а друг плаща." - из откровенията на Кан Тангра пред съфорумци/ 2 юни 2012 г.
Анализ: Преди да премина към заключенията, ще направя анализ на фактологическите дадености.
"15-20к стипендия плюс 13-14к заем общо за всичките години". Понеже към момента максималната стойност на дължимият от студентите зеам на година е малко над 7000 на година, очевидно става въпрос за 2 годишно обучение при което са взимани от ОСАП-а по около 18-20 хил. на година. Т.е. имаме 2-годишно колежанско обучение, лоу инкоме фамили и почти тавана на възможната сума. За незапознатите ще поясня че от въпросният 30-35 хиляден заем, Кан Тангра ще върне само частта 2 по 7000= 14000 на година. Останалите са му ПОДАРЕНИ от правителството на федерацията и на съответната провинция.
Интерпретация: Кан Тнагра е един най-обикновен бедняк, казано по нашему, на когото богата Канада е позволила да бърка здраво в образователната паница с меда. Той развива съответният психологически модел, а именно: "С-мата която ми даде тези възможностти е най-великата"- така е Кан Тангра, затова и всички сме тука. Проблема е че стъпваме върху труповете на останалия свят лишавайки го от естественото му развитие.
Заключение: Липсата на критичен и обективен анализ, поставя Кан Тангра в смешната ситуация да твърди "Това да не ти е социализма, където цоцаш, а друг плаща."- човека който е изцоцал поне 35 хилки, защото е беден и много-ама много му се учи.
Около 120 кредита взети в Конкордия, инженерният и софтуерният факултет на който е най-добрия в цялата провинция, включително и от на мКгил.
Голям си разбирач с колежанското образование, но опитай пак. Може и да прибавим 1 година фул тайм труд, заплатен 30к, докато съм учил. Легално деклариран, с което ми намалиха стипендията пропроцинално 1 към 1.
А сега можеш да прибавиш 20к данъци всяка година, които аз ще плащам, и ще растат до 40к в близко бъдеще, и така умножено по още 30 години, за да има да се хрантутят социалистите, за радост на техните фенове.
Заключение:
ако си тъп, не можеш дори в паницата на умния да погледнеш, без да направиш криво сметките. То затова и хората много не гледат по чуждите паници. Гледането не е като виждането.
И разбира се всички в Канада са добре, защото цоцат директно ресурсите на България. Гениално прозрение. А в това време международни компании от цял свят предпочитат да си отварят тук офисите, а не в България, да плащат високи данъци и заплати. Вместо да ползват качествения, евтин труд там.