vaniliq написа:Уважаеми ванилия, грешна е хипотетичната ти картинка.
Ок. Нека да видим защо.
Ако това магическо изравняване на стандартите се случи, нивото на въпросния стандарт в Куба отново ще спадне моментално.
Чакаме да видим защо ще спадне моментално и спрямо какво то ще е спаднало?
Защото ако цената в Куба и Маями е една и съща за еднаква класа хотели,
така... следя изкъсо мислълта ти
познай колко хора ще идат в Куба на несъществуващо обслужване тип "соц Балкантурист 88-ма" и разпадащи се хотели пет години след построяването.
Чакай малко сега. Нали уж прие че стандарта е изравнен. Откъде като централен аргумент изведнъж се появиха рападащи се хотели и т.н..?!?
Една кофа виолетово мастило изписа и пак не стопляш. Нали приехме, че някой е махнал с магическата пръчица и стандарта и заплатите са се изравнили изведнъж. Аз ти твърдя, че ако магическата пръчица не е изкоренила тарикатщината, мързела и соц-начина им на мислене - новия стандарт ще го изгубят много бързо. Ама след толкова години промиване на мозъка от Кастро, дали има толкова мощна магическа пръчка, че да промени и тези неща?
vaniliq написа:Тва ли беше? По мъглява аргументация-здраве. Аз ти твърдя че в един изравнен по стандарти и възможностти свят "пазарната икономика" не може да ти даде превъзходство над другите. Все пак всички ползват "пазарната икономика" .
Ти какво, новия Енгелс ли го раздаваш? Остава да обясниш, как в условията пазарна икономика всички ще достигнат еднакви стандарти по едно и също време (ама тоя път без магическа пръчица)? Да не би всички страни да имат еднакви природни ресурси и еднаква работна етика? В Куба да не би да бачкат повече от Япония или по-качествено? Като ми гарантираш, че всички хора по света имат абсолютно еднакви знания, умения и желание за успех - тогава ела да обсъдим "пазарната икономика". Въобще, ти пак сънуваш мокри червени сънища - кой ти е казал, че пазарната икономика гарантира еднакъв стандарт на всички? Това само комунизма го може, резултата го видяхме.
vaniliq написа:И овен това твърдя че Амеркинаският начин на живот, съсипва планетата защото той е паразитен и се основава на експлоатацията и евтината работна ръка и суровини на 3-ти страни. Ergo "пазарната икономика" не е това универсално лекарство за благоденствие което си мислиш, защото се основава на неравенството и неравностойното, положение на 3-ти страни.
...
В едно обаче съм сигурен- консуматорският начин на живот е убийствен за планетата, основава се на безжалостна експлоатация на други човешки същества, подсигурен е от нещото наречено"пазарна икономика" - един вид религия което ти казва че бедността, неравноправието, унищожението на природата и народите е нещо нормално и в реда на нещата
Е много е лесно да пишем гневно против "консуматорския начин на живот", така както сме седнали пред модерни компютри в един западен град с 6-7 милиона население, радвайки се на всички удобства на цивилизацията

Голями бунтари сте на теория, ама що не идете на село да обработвате земята, на газена лампа вечер и печка на дърва през зимата, с каруца вместо автомобил и т.н. Тогава ще ти повярвам, че според теб "консумеризма" е нещо много лошо.