Защо ми е чужбината?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
budtel

Re: Защо ми е чужбината?

Мнение от budtel »

pumpy написа:Статията е пълна мъка. Къде ли са "пробудилите се българи" на форумния ни будител ? Нещо с лупа да ги търсиш из тази простотия.
Ама е така - некултурната Америка не прощава на целия свят :lol:
Пробудените българи ги търси в моята тема за шофьорите убийци. Сменят се закони следствие на обществен натиск и това вече е факт. А си спомням че ти нещо беше скептично настроен, че ще има промени. Ето, че не излезе прав. :P
pumpy

Мнение от pumpy »

budtel написа:
pumpy написа:Статията е пълна мъка. Къде ли са "пробудилите се българи" на форумния ни будител ? Нещо с лупа да ги търсиш из тази простотия.
Пробудените българи ги търси в моята тема за шофьорите убийци. Сменят се закони следствие на обществен натиск и това вече е факт. А си спомням че ти нещо беше скептично настроен, че ще има промени. Ето, че не излезе прав. :P
Значи признаваш, че обществото ако ИСКА може, така ли ? Защото според теб бяха някакви империи на злото и всякакви подобни - не ме карай сега да ги търся да те цитирам.
Дано някой ден и тази чалгаджийница от абитуриентските балове бъде изметена на боклука, където й е мястото.
budtel

Мнение от budtel »

pumpy написа:
budtel написа:
Значи признаваш, че обществото ако ИСКА може, така ли ? Защото според теб бяха някакви империи на злото и всякакви подобни - не ме карай сега да ги търся да те цитирам.
Дано някой ден и тази чалгаджийница от абитуриентските балове бъде изметена на боклука, където й е мястото.
Радвам се, че започваш да вярваш в силата на българския народ. Сега като си ходиш в България пътищата ще са малко по-сигурни от преди. Разбира се нещата няма да се оправят за месец два дори и с тези промени.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Интересно кога тези нови закони ще запознат да се спазват?
Войната по пътищата в България не е от вчера, но си мисля че съществуващите закони се прилагаха от полицията и спазваха от шофьорите, броя на загиналите през миналите години щеше да е значително по-малък.
От това което прочетох, предлага се увеличение на санкциите, но ще бъде ли ефективно това ако няма кой да ги налага тези санкции, а манталитета на шофьорите остава такъв че законите не важат за тях.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
budtel

Мнение от budtel »

Koko написа:Интересно кога тези нови закони ще запознат да се спазват?
Войната по пътищата в България не е от вчера, но си мисля че съществуващите закони се прилагаха от полицията и спазваха от шофьорите, броя на загиналите през миналите години щеше да е значително по-малък.
От това което прочетох, предлага се увеличение на санкциите, но ще бъде ли ефективно това ако няма кой да ги налага тези санкции, а манталитета на шофьорите остава такъв че законите не важат за тях.
Затова са гражданските организации, които се съдадоха. Те постоянно ще следят какво става на пътя и ще оказват натиск ако нещата не вървят както трябва. Това всъщност е развитото гражданско общество - мрежата от граждански организации, не само промененото мислене на хората. Но факта, че се съдават все повече организации говори, че народът се променя осезаемо. Новите поколения питат - какво става с тази държава, защо трябва да бягаме в чужбина? Процеса е бавен, но сигурен.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

budtel написа:
Koko написа:Интересно кога тези нови закони ще запознат да се спазват?
Затова са гражданските организации, които се съдадоха. Те постоянно ще следят какво става на пътя и ще оказват натиск ако нещата не вървят както трябва. Това всъщност е развитото гражданско общество - мрежата от граждански организации, не само промененото мислене на хората. Но факта, че се съдават все повече организации говори, че народът се променя осезаемо. Новите поколения питат - какво става с тази държава, защо трябва да бягаме в чужбина? Процеса е бавен, но сигурен.
Да, на Мойсей са му били нужни 40 години за такава промяна и като имаш предвид каква е била продължителността на живота тогава, то сега на България ще са нужни сигурно към 120 години ако следваме неговият пример.

Иначе просто ми е бедно въобръжението да си представя как до всеки пътен полицай седи представител на гражданска организация и го следи как си върши работата. (Предполагам че много скоро ще почнат да си делят събраните глоби.)

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
budtel

Мнение от budtel »

Коко, много си обезверен за българския народ. Все едно всички са корумпирани, далавераджии и чалгаджии. Това въобще не е вярно. Да беше видял тези две жени дето децата им загинаха. Те се борят истински, като орлици. Затова обичам народа си, заради честните, интелигентните, будните и отговорни българи. И те въобще не са малко. И все повече ще се увеличават, защото народът се променя. Така както се опълчи срещу пет вековния поробител, така ще се опълчи и сега срещу врага който иска да го унищожи. Въобще не можеш и да си представиш колко честни българи има и се борят, само че медиите крият делата им.
pumpy

Мнение от pumpy »

Koko написа: Да, на Мойсей са му били нужни 40 години за такава промяна и като имаш предвид каква е била продължителността на живота тогава, то сега на България ще са нужни сигурно към 120 години ако следваме неговият пример.
BTW на самия Мойсей не му е било позволено да стигне до обетованата замя, защото е бил роден в робство.....

Будител, аз се борих няколко години и се отказах и реално съм беглец. Така както си и ти и всички останали, които предпочетохме себе си и близките си пред това да оправяме държавата. Не се гордея с последното, но и живота ми е прекалено къс за да се боря с вятърни мелници. Въпрос на избор.
А на тези, които се борят им пожелавам успех, но не вярвам,ч е ще стане. Закона не променя манталитета на хората. както Коко казва, закони има и сега, но няма нито кой да ги спазва, нито кой да ги прилага. И сега има ограничение на скоростта, спиране на пешеходна пътека, забрана да се кара пил и какво ли още не. Но когато всички знаят, че с 20-50-100 кинта ще накарат поредния катаджия да си затвори очите и си правят каквото си искат. Когато можеш да минеш на фиктивен преглед и да караш опасна кола, масово се правят, защото е по-лесно, ако и да е незаконно. И изведнъж, когато се окажем от пострадалата страна се сещаме, че нещата не са наред ? Не им е лесно на всичките пострадали от ПТП в България, но се питам къде са били същите тези хора, когато техния баща/съпруг/приятел/син е нарушавал правило и се е разминавал с 20 кинта на ръка ???
Когато хората станат ТОТАЛНО нетърпими към всякаква форма на корупция, тогава може и да има промяна. Дотогава "чужбината" на запад от Трънско ще е по-добрата алтернатива.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

budtel написа:Коко, много си обезверен за българския народ. Все едно всички са корумпирани, далавераджии и чалгаджии. Това въобще не е вярно. Да беше видял тези две жени дето децата им загинаха. Те се борят истински, като орлици. Затова обичам народа си, заради честните, интелигентните, будните и отговорни българи. И те въобще не са малко. И все повече ще се увеличават, защото народът се променя. Така както се опълчи срещу пет вековния поробител, така ще се опълчи и сега срещу врага който иска да го унищожи. Въобще не можеш и да си представиш колко честни българи има и се борят, само че медиите крият делата им.
Не, не съм обезверен, по-скоро се опитвам да бъда реалист. Вярно че нещата се променят - някои към по-добро, някои към по-лошо, просто нямам един излишен живот време за да го губя в преследване на празни илюзии.

budtel

Мнение от budtel »

Не ви пречи да се борите и оттук. Може да ви е нещо като хоби през свободното време.
Що се касае до манталитета, аз не мога да рабера защо хора с различни манталитети идват в Канада и започват да спазват закона. Извода е, че ако има закони и се спазават, манталитета ще е само за вкъщи пред телевизора. В обществото хората с манталитет ще бъдат принудени да спазват правилата.
Що се касае до България, на всички ни е известно, че тя фалира и бе принудена да взима заем от Световната Банка (сега България плаща огромен заем и лихви). Отделно цялата и индустрия и селско стопанство бяха разрушени. Не може сега да се очаква добър стандарт. А като няма пари и идват и много други проблеми - на първо място корупция, като следствие неспазване на закона, престъпност, агресия, нисък морал и т.н. Ами България бе победена и окупирана. Това стана през 1989г. нека си го кажем както е. А за това народа няма никаква вина. Грешите, че обвинявате народа - правите груба грешка. Посто България стана жертва на войната между империйте. Трябва да го осъзнаете най-накрая. Все едно да кажете, че бългаският народ беше виновен, че на власт дойдоха комунистите.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

budtel написа:Що се касае до манталитета, аз не мога да рабера защо хора с различни манталитети идват в Канада и започват да спазват закона. Извода е, че ако има закони и се спазават, манталитета ще е само за вкъщи пред телевизора. В обществото хората с манталитет ще бъдат принудени да спазват правилата.
Има съществена разлика. Тук попадаш в общество където си малцинство в отбора на спазващите закона, а отбора на създаващите и опазващите закона няма нужда да си сменя манталитета. Ела тук какъвто и да ти е манталитета и пробвай например да подкупиш полицай на пътя :) Докато в България болшинството е нужно коренно да се промени за да може изключенията да се претопяват в него, което изглежда ще е много дълъг процес.
budtel

Мнение от budtel »

yahoo написа:
budtel написа:Що се касае до манталитета, аз не мога да рабера защо хора с различни манталитети идват в Канада и започват да спазват закона. Извода е, че ако има закони и се спазават, манталитета ще е само за вкъщи пред телевизора. В обществото хората с манталитет ще бъдат принудени да спазват правилата.
Има съществена разлика. Тук попадаш в общество където си малцинство в отбора на спазващите закона, а отбора на създаващите и опазващите закона няма нужда да си сменя манталитета. Ела тук какъвто и да ти е манталитета и пробвай например да подкупиш полицай на пътя :) Докато в България болшинството е нужно коренно да се промени за да може изключенията да се претопяват в него, което изглежда ще е много дълъг процес.
Точно това казвам и аз. Ако в Канада стане нещо и доходите паднат и настане криза, веднага ще се появи корупция и беззаконие. Т.е. бългаският народ няма никава вина за състоянието на държавата.
Omega3

Мнение от Omega3 »

МИналото лято като си бях в Бг-то забелязах (припомних си де), 4е 80% от шофиорите нямат и най малкият рефлекс да спрат като те видят на пешеходната пьтека.

След 5 години в Евро сьюза и едно от най елементерните пьтни правила (да спрат на пешеходна пьтека ако има чакащ да пресече) не е успяло да си прокара пьт в главите на голяма част от населението. По цял свят, европа и северна америка де, спират на зебрата, само у нас се инатят още.
pumpy

Мнение от pumpy »

budtel написа: Що се касае до България, на всички ни е известно, че тя фалира.
Прост пример: Апартамент в София. Парното преди 1989 струва 2.16 лева на месец. Парното днес струва 350 кинта на месец. Разбираш ли защо България фалира ? Защото живеехме назаем в "социализъмът" десетки години наред. Защото произвеждахме продукция годна единствено и само за безкрайния, непретензиозен съветски пазар, където алтернативата на хората беше варен картоф или нещо "внос" от България, независимо от качестввото му. Кой строи Кремиковци на място където НЯМА суровина - Световната банка и МВФ ли ? Кой ни научи, че "петък е ден на майстора" ?
Морала не може да зависи от благосъстоянието ти. Или го имаш или го нямаш. Всичко останало са оправдания, а те са за онзи, който не иска да свърши нещо. Този, който иска - намира начина. Е ние с теб сме го намерили - имигрирали сме.
..... едно от най елементерните пьтни правила (да спрат на пешеходна пьтека ако има чакащ да пресече) не е успяло да си прокара пьт в главите на голяма част от населението. По цял свят....... спират на зебрата, само у нас се инатят още.
Сигурно защото са бедни и ограбени по волята на империята на злото. Но сега като променят закона и всички ще започнат да спират - смях в залата........ А като им вдигнат заплатите да видиш какво ще стане - рай за пешеходците, защото хората ще са богати ерго няма да им се налага да ходят/карат до работата си и на всякъде ще е една голяма ЗЕБРА 8)
IFF

Мнение от IFF »

budtel написа:
Точно това казвам и аз. Ако в Канада стане нещо и доходите паднат и настане криза, веднага ще се появи корупция и беззаконие. Т.е. бългаският народ няма никава вина за състоянието на държавата.
Ша ма умориш от смях, че Канада си е отд-а-а-а-вна затънала в корупция и безаконие.
Публикувай отговор