Дебитна или кредитна карта???

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
dunski

Дебитна или кредитна карта???

Мнение от dunski »

Здравейте,
Готов съм с документите за Монреал, сега остава само да платя и да ги пратя. Въпроса ми е:
1. Имам дебитна карта VISA Electron, трябва ли да си вадя кредитна карта VISA или тази, която имам ще ми свърши работа?
2. Ако искам да използвам чек, този чек в канадски долари ли трябва да бъде или може да бъде в евро по курса на канадския долар?

Моля за Вашето мнение!
Аватар
optics
Модератор

Re: Дебитна или кредитна карта???

Мнение от optics »

dunski написа:Здравейте,
Готов съм с документите за Монреал, сега остава само да платя и да ги пратя. Въпроса ми е:
1. Имам дебитна карта VISA Electron, трябва ли да си вадя кредитна карта VISA или тази, която имам ще ми свърши работа?
2. Ако искам да използвам чек, този чек в канадски долари ли трябва да бъде или може да бъде в евро по курса на канадския долар?

Моля за Вашето мнение!
Какво значи "документите за Монреал" ?
1 - не знам
2 - щом ти искат долари - трябва да пратиш долари. Задължително при работа с институции и желателно с приятели.
Един приятел ми дължеше долари, а ми прати евро (кеш). Само главоболия после да ходя да си ги сменям.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
karelia79

Мнение от karelia79 »

Ако имаш предвид първоначалния пакет документи, мисля че трябва да се плати с кредитна карта.
Предполагам, че е най-добре чекът да е в канадски долари.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

Ние платихме с кредитна карта. Никъде не пише, че може с дебитна, така че по-добре е да е кредитна, за да нямате проблеми по-нататък. Лимитът на кредитната карта, с която платихме беше по-голям от сумата, която трябваше да изтеглят и сме нямали никакви проблеми. Само проверете такси за кредитна карта и т.н.
За чек- не сме пращали, но сумата трябва да е в канадски долари, а вие в самата банка може да платите в левове по курса на банката или пък в евро или както искате. Но на самият чек трябва да е написана точната сума в канадски долари за броя кандидати.
Същото се отнася и за кредитната карта- сумата трябва да е в канадски долари! И в бланката за кредитна карта има един хикс, където задължително трябва да се подпишете.
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html"
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

Изрично е записано с кредитна карта или чек, дебитната карта има наложени ограничение на теглената сума. За да избегнете издаването на кред. карта, пратете чек.
dunski

Мнение от dunski »

Знаете ли в коя банка могат да ми издадат чек или кредитна карта на канадски долари?
Питах в няколко банки и ми казват, че издават само на американски долари, Евро и паунд.

Благодаря още веднъж!
NightMartini

Мнение от NightMartini »

dunski написа:Знаете ли в коя банка могат да ми издадат чек или кредитна карта на канадски долари?
Питах в няколко банки и ми казват, че издават само на американски долари, Евро и паунд.

Благодаря още веднъж!
ЦКБ
Банката издава поименни чекове в канадски долари. За да стане по-бързо обърни се към централата на банката в твоя град, защото чекът изисква подписи.
http://www.ccbank.bg/www.ccbank.bg2/dis ... eck&sub=40"
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

dunski написа:Знаете ли в коя банка могат да ми издадат чек или кредитна карта на канадски долари?
!
Ако пише "VISA" или "Mastercard" на нея, няма значе в каква валута е - банките ще си ги обърнат сами по текущите курсове.

Можеш да провериш - по мое време Експресбанк имаха такива, без кредитен лимит и с много ниски такси. Зареждаш колкото пари ти трябват и правиш разплащания докато свършат.. после ако искаш пак зареждаш и тн.

Иначе кредитна карта в канадски долари в БГ май няма или поне аз не съм чул.
gb bg

Мнение от gb bg »

достатъчно е налие на международна ДК в лева, лимита на транзакция и да го има, може да бъде коригиран от банката по ваша молба.Плащате като банкови разноски само сумата по превалутиране- на практика е минимална, не попълвате банкови формуляри и никакви допълнителни такси. Кредитната карта е на същия принцип и е добре да я използвате, ако сумата по разходите сте я осигурили с такава.и двете карти са насъщия принцип- разликата е, че в единия случай вие осигурявате сумата, във втория имате одобрен кредитен лимит, който ползвате както прецените.
може да проучите тези неща и позвънявайки на call centre-овете към всяка банка, но карта с CAD никой няма да ви издаде, нужни са ви само една VIZA в лв.
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

Задължително трябва да е кредитна карта, пише си го в бланката. Аз не ви съветвам да пробвате с дебитна. Нашият лимит беше 1000лв. Като теглят парите те се смятат по вътрешен курс на банката, актуален в деня на тегленето, така че картата си е просто една кредитна карта с лимит в лева. Visa, MasterCard или American Express.
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ent-fr.pdf"

Пише CARTE DE CRÉDIT

Ако не можете да си изкарате карта с по-висок лимит, по-добре платете с чек.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Да, пише carte de credit.

Но в света и в Канада има достатъчно хора които поради една или друга причина не могат да получат такава (фалирали или просто прекалено бенди за да си ги позволят) и точно за тях са създадени кредитни карти с кредитен лимит нула :) Имат си всичко необходимо - ВИЗА или Мастеркард лого, име и номер, трицифрено кодче да обратната страна.

Такива са например:
1. Mastercard на СЖ Експресбанк с която аз успешно си платих таксите.
2. VISA или Mastercard които ги продават в тукашните магазини предварително заредени с 50, 100 или повече долари - с отвратителни такси, ама кво да правиш, просто нямаш избор
3. VISA на Кадански пощи, които могат да бъдат зареждани многократно.

Такава не е:
1. Виза Електрон - тя е някакъв странен хибрид, който понакога работи, понякога не. Затова просто я игнорирайте.

Сигурен съм че в момента в БГ има куп варианти да получите Виза или Мастеркард без право на кредит, което ще ви е полезно не само за подаването на документи, но и после като дойдете в Канада. Има куп неща, които е много бързо и удобно да се купят с кредитна карна, но абсолютно невъзможно или почти невъзможно без такава. Например аз където работя покупките са само с кредитна карта. Като отидох да си взема кънки под наем на стария порт - без кредитна карта не можеше. На метрото в Париж имаше куп автомати за билетчета.. само с кредитна карта или някакви си техни френски дебитни. В един от хотелите в които ми се е налагало да пренощувам нямаше рецепция - само автомат в който си въвеждаш кода на резервацията и пъхаш кредитната карта за да платиш нощувката. Дежурният отговаряше само за пожари обир - и ни каза - ми сори, само с кредитна работи, не мога да ви помогна.
dunski

Мнение от dunski »

Здравейте,
Благодаря много на всички за съветите. В крайна сметка взех решение и в ЦКБ за един ден ми издадоха чек, аз и с толкова време разполагах. Имам само един последен въпрос по тази тема: Относно чека, като го изпращам трябва ли да слагам някакви пари в кеш заедно с него? Бях чел някъде, но не мога да се сетя къде, че заедно с чека се пращали и 15 евро за неговото усвояване, това вярно ли е ???

Благодаря Ви!
Аватар
karelia79

Мнение от karelia79 »

Тези 15 евро, които се споменават са ориентировъчните разходи по издаване на чека. Никакви пари не се слагат в кеш.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Публикувай отговор