jovani написа:
Добре де - съгласен съм че има много и различни причини за забавяне на подновяването и че ако консулът не е идвал цели 3 години това не говори много добре.
Но просто се питам - ако преди да дойдете в Канада си извадите чисто нов паспорт, важащ 5 години, ако загубите 6 месеца от полагането на Канадската виза до идването ви в Канада, и ако средното време за получаване на гражданство е да кажем 4 години, то бихте имали резерв да си направите 3 пътувания извън Канада за по 2 месеца всяко, преди да ви изтече паспорта и да получите канадско гражданство. Ако гражданството малко се забави - да кажем с 6 месеца просто трябва да устискате малко без да пътувате или да спестите от резерва си от 6 месеца, като пътувате по-рядко или за по-кратко време докато не вземете заветното гражданство. Веднъж като имате гражданство може да излезете от Канада (и да влезете обратно) когато си искате, както и да влезете в България с лична карта или Канадски паспорт.
Знам, че звучи малко сметкаджийско, но моят пойнт е, че не е Българското консулство виновно за дийла на който сте се хвърлили, идвайки в Канада и ваша е вината, че не сте си направили сметката навреме. До сега не съм чул някой да се оплаче защо Канадците ви държат като крепостни селяни с тази ПР карта, наместо да предложат някакъв разумен вариант, оплакванията съм към България, че нямали консулство във всеки по-голям град (защото ако отворят във Ванкувър после и Калгари ще си поискат, а кой ще плаща сметката?).
Jovani - Първата част на изказването ти е като научна фантастика - няма да коментирам...
Втората част - не разбирам за какъв точно "дийл" говориш, каква точно сметка да си направя, за каква вина говориш - въпросът е защо консулът не иска да дойде във Ванкувър, а ти говориш някакви несмислени неща??? Явно в момента, за теб, реалните проблеми на хората пишещи в темата са повод да разтегнеш малко локуми и да пофилософстваш. Хубаво че имаш свободно време да го правиш

.
Да ти кажа чакам с нетърпение да стана канадски гражданин и да отида до офиса на Passport Canada, който ми е на 10 минути пеш, да си подам документите и да си получа паспорта след 2 седмици. Точно като гражданин на република България се почувствах като крепостен селянин, който трябва да бие път до Торонто, за да си извади БГ паспорт.
Roumensp - едно консулство в Сиатъл би било идеално, но го няма за съжаление.
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."