hanasparuh написа:
Може би си прав за това как ги приравняват официално, но ако е така емигрантите са малко прецакани. ..........
Е то за нас, дето сме в БГ, друга освен официалната информация не е меродавна. Не знам дали са прецакани, но със сигурност има известна несигурност

.
На практика се получава, поне според мен, следното -
Аз имам техникум ( Вилхелм Пик - отопление и вентилация), после полувисшо - търговски колеж( Българо-Датски). Жената е с техникум счетоводство и контрол, после висше - Управление на икономиката. И двамата може да се каже, че влизаме в оня списък с професии, както и че не влизаме в него... Ако си уредим поне година стаж по средните ни специалности, може и да се класираме, а може и да не се класираме... Това е най-сигурната информация до която стигам към днешна дата. Има вариант да похарчим едни много пари и да си ... приравним дипломите. Имаше тука из форума една девойка, дето беше ползвала улучите на такава организация. Не се сещам обаче как се казваше организацията. Там срещу 200 и нагоре долара ти дават призната тапия, че дипломата ти е еквивалентна на еди какво си. Или пък да намерим начин да покажем с документ, че във Франция тези дипломи са еди какви си и после да сравняваме френско-квебекските такива ( налудничавооо ).
Чесно казано вече съм много скептичен към цялата процедура. Ние сме на 40 години, имаме някакво място изградено тука. С новите правила, такси и т.н. имиграцията в Канада започва да ми се струва безсмислена. Получава се един параграф 22 - няма инфо което да ти отговори на въпроса - ставаш или не, ако подадеш документите и се утрепеш от чакане, за да ти кажат че не ставаш, но си платил ( в моя случай около 1000 долара) и ти приберат таксата, то за какво ти е цялата дандания ? Да стигнеш, евентуално до Канада, да се окаже, че работа за теб няма, щото се е свила икономиката и да ти турнат една летва НАД главата, която няма прескачане. Какъв е смисъла?
Нещо не ми е ясно, канадците искат ли имигранти или не ? Щото не знам как една френскоговореща африканска печка с незнайно образование и средства, се добира до Квебек за 6 месеца а ние седим с години и само умуваме и се притесняваме.. събираме ли точките.. ще дойде ли акюзето.. а ще минем ли интервюто...
отплеснах се... ама ми се насъбра повече емоция от цялата малоумна система и промените и.
Ще се опитам да намеря сайта на организацията занимаваща се с дипломите. Ако на някого му се дават поредните пари, нека се възползва.
Една проста сметка показва, че заиграването с подаването на "молба за селекция" и последващите плащания е изключително доходоносен бизнес за Канада. Само сметнете, по техните данни, колко са кандидатите с молби, средно по 400 долара такси.... и на колко от тях е отказано.