Въпроси от изпращащи документи 2012 г.

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
hanasparuh

Re: Въпроси от изпращащи документи 2012 г.

Мнение от hanasparuh »

Учете езиците, хора! Изискването на език не е просто на книга. Без един много добър език (френски за предпочитане) трудно ще си намерите работа. Аз съм от 10 години тък - отне ми 1 да науча френски и още 1 да си намеря бяла работа. Вече стиггнах до мениджърска позиция, но отчитам че езика ще ми е пречка за по-висока заплата. И съжалявам, че пребрегнах френския когато кандидатствах (тогава още можеше да се мине без да знаеш френски - нямаше тестове).

Учете се от грешките на другите за да ви е по-лесно: в Монтреал: говорими френски и английски; в регионите и Квебек може само с говорим (перфектен) френски.
България е моята Родина!
hanasparuh

Мнение от hanasparuh »

Rado S. написа:Да питам, имали някой от кандидат "емигрантите", които мислят да се явяват във Варна на изпитите за IELTS (май/април) ?
п.с: и един въпрос към вече пребиваващите в Канада, можели да споделите в коя част на страната е по-развит туризмът и има работни места и търсене на такива кадри ?
Туризма е по-равит в Британска Колумбия, но там ще ти трябва китайски. Тук в Квебек положението с туризма не е лесно: в големите хотели вземат хубави заплати, но са синдикирани и трудно се влиза. И трябва да говориш френски и английски перфектно за за работиш с клиенти. Малко испански няма да е зле за да се разбираш с обслужващия персонал.

Инфомацията ми за туризма е първа ръка: жена ми учи Хотел манаджмент 3 години в LaSalle College и не можа да си намери работа в хотел защото не говореше френски.
България е моята Родина!
Аватар
electrified

Мнение от electrified »

Lira написа:
electrified написа: За придружаващ кандидат нали не изискват резултат от тест за език?
Точно така, за придружаващия не се изисква доказване на език.

electrified написа: Дават ли ми точки че жена ми има брат в канада, но той живее в Квебек?
Да, дават ти 5 точки, без значение къде в Канада живее.

Ето ти линк към теста за самоопределяне на точките:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ ... cation.asp"
Мерси. Аз теста го правих и с минимални нива на френски, които мога да изкарам (все пак се подготвях за Квебек) изкарвам поне 10 точки над минимума. Професията ми е в квотата - F&B Manager(то реално мойта диплома се води широк специалист - демек имам висше за сервитьор, готвач и мениджър. Мога да си проектирам и сам ресторанта - не че ще ми се наложи някога. Казваха ни че трябва да разбираме от всичко и за това учихме и топлотехника - за да можем да си проектираме стените на ресторанта, съобразно средната годишна влажност, така че да не мухлясват и колоидна химия, за да знаем кога се пресича белтъка на яйцето като си застройваме супата) и имам 6 години стаж по специалността.

мисля че тук шансовете ми са къде по-големи от тия в Квебек. Да не говорим че се чувствам далеч по-комфортно с английския.
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.

http://immigration2quebec.blogspot.com
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

hanasparuh написа:Учете езиците, хора! Изискването на език не е просто на книга. Без един много добър език (френски за предпочитане) трудно ще си намерите работа. Аз съм от 10 години тък - отне ми 1 да науча френски и още 1 да си намеря бяла работа. Вече стиггнах до мениджърска позиция, но отчитам че езика ще ми е пречка за по-висока заплата. И съжалявам, че пребрегнах френския когато кандидатствах (тогава още можеше да се мине без да знаеш френски - нямаше тестове).

Учете се от грешките на другите за да ви е по-лесно: в Монтреал: говорими френски и английски; в регионите и Квебек може само с говорим (перфектен) френски.
За федералната френски не ти трябва. Пък и досега никъде френски не са ми искали:(
Taxation is theft.
hanasparuh

Мнение от hanasparuh »

mortigur написа:
hanasparuh написа:Учете езиците, хора! Изискването на език не е просто на книга. Без един много добър език (френски за предпочитане) трудно ще си намерите работа. Аз съм от 10 години тък - отне ми 1 да науча френски и още 1 да си намеря бяла работа. Вече стиггнах до мениджърска позиция, но отчитам че езика ще ми е пречка за по-висока заплата. И съжалявам, че пребрегнах френския когато кандидатствах (тогава още можеше да се мине без да знаеш френски - нямаше тестове).

За федералната френски не ти трябва. Пък и досега никъде френски не са ми искали:(
Моя грешка: забравих да уточня че френския е за Квебек (мислех че съм във форума за Квебек). Както и да е, това не променя факта че много хора идват без да знаят език добре и или си намират черна работа за няколко долара или се разочароват и се връщат. Просто бъдете готови с езика за провинцията където пристигате! (приятелски съвет)
България е моята Родина!
Аватар
skwestarz

Мнение от skwestarz »

electrified написа: Аз теста го правих и с минимални нива на френски, които мога да изкарам (все пак се подготвях за Квебек) ...
Обърни внимание, че за Федералната процедура признават само TEF: Test d’évaluation de français, докато за Квебек може да минеш и с други тестове за френски и повечето кандидати от България се явяват на TCFQ, който съм чувала, че е по-лесен.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Тва с китайския много сладко попадение ;-)

Радо, какво ще рече "такива кадри" ???

рейнджър ? къмпинг касиер ? генерален директор на туристическа агенция ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Rado S.
Обратна връзка:

Мнение от Rado S. »

optics написа:Тва с китайския много сладко попадение ;-)

Радо, какво ще рече "такива кадри" ???

рейнджър ? къмпинг касиер ? генерален директор на туристическа агенция ?
Здравей optics, ами да кажа първо с няколко думи за моя стаж, езикова с английски и немски, руски знам защото съм на 32 и хванах "задължителният" братски език, а и бях до седми клас в руска гиманазия. Френски въобще :) , но и аз затова си правя сметките да кандидатсвам по федералната. Висше, управление на ресторанти и хотели, допълнително bechelor of business administration in hotel management.
Като съм почнал от сервитьор...Maitre..Assistant..Restaurant..F&B manager (най-дълго)...последните 3 години Complex Manager на малък хотелски комплекс. Специализации за по няколко месеца в Холандия, Испания, Канарски острови....работни..не на плажа :lol:
Та като казвам"такива кадри"имам предвид каквото и да е от гореспоменатите длъжности, не си правя илюзии никакви, е...можеби някакви, че след 2-3-4 години работа на долни позиции, мога да стигна поне някакъв assistant manager в Канада в Hospitality сферата.
Въпроса е обаче, че за да има търсене на кадри в тази сфера трябва да има и развит туризъм (отрасъл), комплекси, туристически селища, било то пък градски туризъм със съответните хотели. Та въпроса ми е, имали провинция в Канада (без да гледаме към Квебек) в която има изградени традиции в туризма, търсят персонал целогодишно или сезонно, по-лесно ще бъде за човек като мене да почне на някаква позиция и да търсе реализация и по-висока заплата след няколко години, като се издига лека -полека.
Четяйки паралелно в коя провинция на какви отрасли залагат, май и аз по метода на изключването отивам все по-към западното крайбрежие....пример давам, че няма как да чакам да се реализирам в провинция, която се води житницата..или индустриалната част на Канада (говоря за централните провинции). Незнам дали станах по-ясен или още повече задрах в обясненията си..
В същото време постоянно се споменават по-високите цени в Британска Колумбия, смяташли че човек ангажиран в обслужващата сфера може успешно да се издържа и стъпи на крака...май разясненията ми станаха много :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Тоя път посхванах. Колкото за лаик в тази област ;-)
За съжаление, няма май много професионали които да ти кажат по-авторитетно, та ще трябва да събираш
късчета лични впечатления на лаици.

За житницата - точно така - централните провинции - забрави. Махаме и северните.
Другото което остава не е за изхвърляне - BC, Ontario, Quebec, N&L, макар че за последното не съм сигурен дали е целогодишно.
Как се дефинира дали един град е туристически ? Има ли формула, някакви проценти ?
София туристически град ли е ? Аз съм убеден че Отава е много по-посещаван.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
hanasparuh

Мнение от hanasparuh »

optics написа:Тва с китайския много сладко попадение ;-)
Optics, виждам че си в BC. Скоро слушах един репортаж че вашто правителсво мисли да приложи "ценния опит" на Квебек със закона за френския език при вас. Нещо английския бил на изчезване... :rofl:
България е моята Родина!
Аватар
Rado S.
Обратна връзка:

Мнение от Rado S. »

optics написа:Тоя път посхванах. Колкото за лаик в тази област ;-)
За съжаление, няма май много професионали които да ти кажат по-авторитетно, та ще трябва да събираш
късчета лични впечатления на лаици.

За житницата - точно така - централните провинции - забрави. Махаме и северните.
Другото което остава не е за изхвърляне - BC, Ontario, Quebec, N&L, макар че за последното не съм сигурен дали е целогодишно.
Как се дефинира дали един град е туристически ? Има ли формула, някакви проценти ?
София туристически град ли е ? Аз съм убеден че Отава е много по-посещаван.
Ами то не е точна наука, моите наблюдения са, че ако в дадено селище/град населението през определени месеци на годината скача почти тройно, заради потока туристи идващи поради някаква причина : плаж, ски, голф, спа, архитектурни забележителности, винен туризъм, секс/алкохолен туризъм, всякакъв тип изложения и експота...може да се каже,че е туристическо такова (не е задължително да е целогодишно).
Давам пример за едно селище в БГ, което важи за почти всички морски градчета и общини в БГ. Созопол (град,не цялата община), население зимата 5000 човека, лятото (Юни, Юли, Август) почти 30 000.
София в никакъв случай не бих дефинирал като туристически град. Имах повече предвид, дали има изградени курортни селища по западното крайбрежие на Канада (може би голф курорти предполагам), които да се изхранват основно от предлагане на туристически продукти..било то голф, спа, или просто "зеленина" и чист въздух...нали все пак Канада е известна и с резерватите си...тя професията е малко "чергарска" и се работи там където има "сезон", в БГ е същото, няколко месеца на морето лятото, зимата по ски курортите.
hanasparuh

Мнение от hanasparuh »

Тука няма такива големи туристически градове или области както е по морето в България. Има нялколко зимни курорта, които не са толкова големи и известни (може би само Whistler в BC) и множество малки месности и градчета. Всеки град тук се бори за туристи, но навсякъде е различно. Общото е че месния бизнес поема всичко: например през 8 месеца нямат никаква работа и получават помощи за безработни и през останалите 4 месеца работят за да се класират за тези помощи. Не мисля че правят пари като цяло. Например: Монтреал - седмицата на Формула 1 дава 25% от приходите от летния туристически сезон (зимен няма) в хотелите и ресторантите.

Канадците ходят на море през зимата в Куба, Мексико, Флорида или Доминикана... Лятото са с караваните по езерата и парковете, поне тука в Квебек, но сигурно в БС е същото.

Да, Канада е извесна с резерватите, но там няма хотели и бизнес... колкото може по-близко до природата....

Без френски, забрави за Квебек. Остават Онтарио и БС. Източните провинции имат туризъм, но само сезонен през лятото и няма много хора.
България е моята Родина!
Аватар
electrified

Мнение от electrified »

skwestarz написа:
electrified написа: Аз теста го правих и с минимални нива на френски, които мога да изкарам (все пак се подготвях за Квебек) ...
Обърни внимание, че за Федералната процедура признават само TEF: Test d’évaluation de français, докато за Квебек може да минеш и с други тестове за френски и повечето кандидати от България се явяват на TCFQ, който съм чувала, че е по-лесен.

Което е доста странно - в смисъл че в Квебек дето френския си е официален ти искат резултат от доста по-лесен изпит отколкото във федералната.

Някой знае ли какви биха били последствията ако получиш виза по едната процедура и кацнеш там където е другата? Примерно ако ме 'аресат по федералната а се установя някъде в Квебек. В смисъл това би ли те лишило от някой права и би ли било някаква пречка за в бъдеще?
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.

http://immigration2quebec.blogspot.com
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

electrified написа:
skwestarz написа:

Което е доста странно - в смисъл че в Квебек дето френския си е официален ти искат резултат от доста по-лесен изпит отколкото във федералната.

Някой знае ли какви биха били последствията ако получиш виза по едната процедура и кацнеш там където е другата? Примерно ако ме 'аресат по федералната а се установя някъде в Квебек. В смисъл това би ли те лишило от някой права и би ли било някаква пречка за в бъдеще?
В конкретния случай не можеш да Ползваш някои доста социални превилегии на Кебек. За една година.
Taxation is theft.
diliana_pv

Мнение от diliana_pv »

Здравейте на всички,
във връзка с промени по федералната процедура попаднах на следното: http://www.cicnews.com/"
Мен лично ме изненада доста и се чудя дали е вярно :o Някой има ли инфо?
Публикувай отговор