Евалюация на дипломи

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
SOULRIPPER

Евалюация на дипломи

Мнение от SOULRIPPER »

Здравейте,

Имам 2 въпроса:

1.Трабва ли да се дават за евалюация диломи за средно образование или само за висше е ок?
2. С вече евалюираните дипломи възможно ли е да се търси работа и да бъдат взети под внимание от работодатели,
( вършат ли работа евалюациите- сайта на MICC дава много размит отговор на този въпрос, за това питам сънародници):).

Благодаря предварително!
rugby is the source
zigi

Re: Евалюация на дипломи

Мнение от zigi »

Няма смисъл да даваш и дипломата за средното. Евалюират само най-високата придобита степен. За работодателите не знам....но евалюацията обикновено се прави, за да кандидатстваш в тукашен колеж или университет, защото я искат задължително.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

На мен НЕ са ми искали евалюация за кандидастване в тукашен университет (конкордия).
Даже изрично ми наблегнаха (като кандидатствах си уредих среща и ходих там лично), че НЕ им трябва.
Затова и евалюация никога не съм си правил.
Трябва им превод от дипломата, и академична справка.
Те разглеждат не дипломата, а курсовете, които си учил.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

Коя диплома ще приравняваш до голяма степен зависи от въпроса дали ще доучваш или ще започваш да учиш отначало, както и къде. За колеж обикновено ти искат приравнената диплома от средното, докато за университет, в случай че започваш програмата си от А и Б не им е нужна приравнена диплома. Аз уча във франкофонски университет, който също не изисква такава.
Накратко - изяснете си къде и какво ще учите и си питайте директно учебното заведение какво ще иска от вас. Аз така направих и си спестих известно количество идиотски маневри.
Понеже виждам, че въпроса касае основно търсене на работа, а не учене, добре ще е да се чуе и мнение от някой с опит. За целта е добре да кажете какво ви е образованието и в какви позиции се целите. Ще избегнете доста crap в темата си :y:
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

При евалюация на дипломата, сумата е една и съща, независимо дали ще дадеш една, две или пет дипломи. Според мен, ако ще даваш диплома за евалюация , давай и двете. Поне с един удар , два заека, както казват хората.
SOULRIPPER

Мнение от SOULRIPPER »

Благодаря на всички за отговорите,НО...

Аз в момента следвам магистратура, така че очевидно мога да нямам евалюация за да уча тук.
Въпросът ми е , когато кандидатстваш за работа, работодателите изискват ли тази евалюация като доказателствен материал за степен на образование или не?

В сайта на MICC изрично е написано, че никой не казва, че това е наистина нужно и признато.
От друга страна, до колкото виждам тук във форума, всички я правят... Та, за какво ви е послужила, нужна ли е при кандидатстване за работа?

Благодаря за всички идеи!
rugby is the source
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

SOULRIPPER написа:Благодаря на всички за отговорите,НО...

Аз в момента следвам магистратура, така че очевидно мога да нямам евалюация за да уча тук.
Въпросът ми е , когато кандидатстваш за работа, работодателите изискват ли тази евалюация като доказателствен материал за степен на образование или не?

В сайта на MICC изрично е написано, че никой не казва, че това е наистина нужно и признато.
От друга страна, до колкото виждам тук във форума, всички я правят... Та, за какво ви е послужила, нужна ли е при кандидатстване за работа?

Благодаря за всички идеи!
Може да има и изключения, но досега не съм чул за работодател да се е интересувал от евалюации на дипломи. Искали са да видят само оригинал и превод на дипломата. Казвам го за случаите когато наистина търсят да назначат човек по необходимост. Няма ясни правила, но ако ще е само да си запълват времето там разните скучаещи служители всичко биха могли да искат.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Това формално приравняване (или хубавата българска дума "евалюация" :) ) може да осребри българската диплома във вид на поне 3-4 К годишно заради по-висока категория заплата. Платете си 100 лв и развявайте документа при всяко ново кандидатстване, ако мине - мине.

П.С. Не само при правителствените служби минава, случвало се е и в частния бизнес.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Лично аз не бих си приравнявал дипломата освен ако изрично не ми го изискват някъде. Досега за 11 г. никъде. Рядко приравняването е 1:1. Най-често е със занижаване, което не знам как ще повиши заплатата като покажеш наместо мастерска бакалавърска степен например както ще се получи при мен и при много други. Предпочитам да твърдя по-високата реално получена оригинална степен вместо приравнена по-ниска пък който иска да го признава или не.
Philippo

Мнение от Philippo »

В нашия случай евалюация та беше поискана при постъпване на държавна работа, за да се определят броя на годините и степента на образование, а от там да се формира заплатата. Не съм чувал до сега от частна фирма да изискват тази евалюация ...
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Може да няма нужда в 99% от случаите, обаче вземете предвид следното:

Hint1 - не винаги местната диплома е по-висок ранг от чуждата. Нито пък са винаги от същия бранш.
Hint2 - както вече споменах, случвало се е и в частна фирма чуждата диплома да вдигне стартовата заплата и то само ако е с документ от Министерството на-как-му-беше-името. На мен, ако има значение :). Не ме разбирайте погрешно, щяха да ме вземат и без диплома, но това добави 4-5К отгоре, без които пък аз нямаше да им се дам :)
Hint3 - работа се сменя за 2-3 седмици, което никак не съвпада със сроковете на въпросното министерство, затова мисля че не е зле да е под ръка документа.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

SOULRIPPER написа:Трабва ли да се дават за евалюация диломи за средно образование или само за висше е ок

Евалю... КАКВО?! :^)
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"