ИЧС или Френски културен институт?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
sakrovi6te
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Ное 22, 2011 3:40 am
Местоположение: Пловдив

ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от sakrovi6te »

Искам да попитам тези, които вече са държали TCFQ - има ли значение в кой от двата института ще се държи? Има ли някаква разлика, освен в цената? Това, което ме блазни за Френския културен институт е, че имат онлайн изпит и според тях разбираш резултатите веднага, а не чакаш цял месец. Моля, спеделете вашите наблюдения.
Изпратени/Получени в Монреал- 05.07.2012/09.07.2012
Ninushevi
Мнения: 505
Регистриран на: Чет Май 28, 2009 9:46 am
Местоположение: Montreal,Quebec
Обратна връзка:

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от Ninushevi »

Не знам дали изпитът във Френския институт протича по различен начин от този в ИЧС. Би трябвало да е подобно, защото това е стандартизиран тест.Аз лично се явих в ИЧС, но не помня вече от какви съображения.Мисля, че онлайн варианта не бива да те блазни много.Така или иначе резултатите от изпита се получават от Франция и затова чакането им отнема около месец.Аз в интерес на истината не съм запознат с онлайн теста-как се провежда там устната част, която по принцип се записва на касетка...Та това бих могъл да споделя :))Успех!!!
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Joya
Мнения: 474
Регистриран на: Чет Апр 20, 2006 3:49 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от Joya »

До скоро във френският институт нямаше TCFQ, имаше рекламно табло за този тест и че се провежда в ИЧС. Явно сега нещата са се променили.
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
azzura
Мнения: 799
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:43 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от azzura »

Това са одобрените центрове за провеждане на изпита в България:
http://www.ciep.fr/en/tcf/annuaire_centres.php"
Доколкото помня TCFQ е само в ИЧС
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
sakrovi6te
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Ное 22, 2011 3:40 am
Местоположение: Пловдив

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от sakrovi6te »

И Френския културен институт вече провежда TCFQ. И на мен ми е малко странно това с онлайн изпита, но като звъннах там ми казаха, че предимството било, че ти казват резултота веднага, което ми звучи малко странно как ще стане. Та затова попитах дали някой има инфо по този въпрос. :)
Изпратени/Получени в Монреал- 05.07.2012/09.07.2012
Аватар
jasmin_veni
Мнения: 480
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 2:32 am
Местоположение: Sofia

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от jasmin_veni »

Аз мисля да се явявам на този онлайн тест в края на февруари или началото на месец март (по-скоро март).
Това,което разбрах от разговорите в Френския институт е следното:
1. Първата част е на компютър - резултатът от нея се показва веднага и се издава на хартиен носител в рамките на два-три дни.
2. Втората част е стандартна - разговор с изпитващ, който задава въпроси, предварително изпратени от Париж.
3. Цената е 140 лв., плаща се на място има и пост-терминал и може да се плати с кредитна карта
4. Записването трябва да е минимум 14 работни дни преди изпита.
5. Резулатите от събеседването излизат до 3 седмици.
6. Има вече явили се на този тест, един от тях на 20.01. Ако четат във форума ще се радваме да чуем техният разказ.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
sakrovi6te
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Ное 22, 2011 3:40 am
Местоположение: Пловдив

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от sakrovi6te »

Аз също ще се радвам, ако някой сподели. Аз едва ли ще се явявам преди април, но в момента сондирам мнения, понеже съм в чуденка къде да отида. Директорката на Алианз Франсез ни съветва да изберем Френския културен институт - имало по-голяма тежест, тъй като си било френска институция.
Изпратени/Получени в Монреал- 05.07.2012/09.07.2012
Аватар
azzura
Мнения: 799
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:43 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от azzura »

sakrovi6te написа:Аз също ще се радвам, ако някой сподели. Аз едва ли ще се явявам преди април, но в момента сондирам мнения, понеже съм в чуденка къде да отида. Директорката на Алианз Франсез ни съветва да изберем Френския културен институт - имало по-голяма тежест, тъй като си било френска институция.
Това пък изобщо не трябва да ти влияе.какви тежести, какви 5 лева, като резултатите се оценяват на едно и също място и каквото покажеш - това е... В крайна сметка избора си е само твой.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
milly
Мнения: 376
Регистриран на: Нед Авг 07, 2011 5:11 pm

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от milly »

Лятото, когато питах във Френски институт директно си ме насочиха да се обърна към ИЧС :?: м. август нямаше сесия, септември изтървах записването с 2 дни, тъй като бяхме отпуск по това време, октомври нямаше сесия, хеле записах се за ноември - първа! и познайте - служителката забравила да ми изпрати данните във Франция :devil: Та благополучно успях да се явя декември месец чак. Та ако трябва пак да се явявам - мисля, че ще е на e-TCFQ във Френски институт.
За нормалните изпити - във Френски институт се провеждат сесиите през май и ноември, останалите са в ИЧС.
Ето тук

А това, което е казала директорката на Алианс франсез направо ме шокира. Няма такъв филм, ако в нейните очи Френски институт има по-голяма тежест - това е друга бира. Където и да се държи изпита сертификатът е един и същ, издаден от CIEP.

Доколкото знам електронния изпит във Фр. институт е от скоро (вероятно откакто стана задължителен изпит за признаване на точки за език), но при положение, че резултатите от устната част излизат пак след 3 седмици, т.е. и сертификатът получаваш след толкова - излиза, че се плаща 40 лв. повече, само за да си разбереш резултата от писмената част веднага.

Иначе да кажа, че в ИЧС звукът се чуваше много добре. Аз по принцип съм си травмирана от звука на онези стари касетофони с касетки, които като се увеличат и нищо не се чува, но случаят изобщо не е такъв. Дори ни дадоха около минута-две, за да разгледаме теста. Всъщност това по-скоро ме обърка, отколкото да ми помогне, защото започнах да гледам хаотично всички въпроси :drunk:

За мен най-голямата изненада беше, че въпросите в compréhension orale не бяха степенувани по сложност във възходящ ред, както очаквах, а си бяха разбъркани от всичките нива.

Много дълго стана, но дано поне за някой е полезно
Ce n'est pas en écoutant qqn parler que l'on évolue. C'est en agissant et en vivant des expériences.
emiliadi
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Фев 06, 2012 5:12 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от emiliadi »

Здравейте на всички и благодаря за опита, който споделяте!

С мъжа ми едва сега се захващаме и като гледам - ще се учат здраво езиците! :) За това имам следното питане (към тези, които са започнали от нулата) - колко време горе-долу е нужно, за да се стигне до ниво В1/2 и съответно да се покрият знания за изкарване на изпита TCFQ? Наясно съм, че зависи от човека, мотивацията, способността да учи и организираността му (филолог съм ;)), но чисто ориентировъчно се чудя. Съкратиха ме и се занимавам само с малкия и с една магистратура и понеже май ще съм водещия кандидат ми се искаше някакви по-интензивни дневни курсове, например 3 пъти седмично...Оказа се обаче, че такива няма, не се събират хора за дневните групи и от ИЧС ми предлагат само другия дневен вариант - всеки делничен ден по 6 часа...това обаче не знам доколко е удачно, не се ли пропуска така много инфо? Защото често когато информацията е много за кратко време, човек усвоява само част от нея...Споделете опит, моля ви. Това, което ме безпокои при Френския инситут е, че там пък имат само 2 пъти седмично, което се опасявам ще е крайно дълго във времето докато стигнем В1/2. А с частен учител май излиза в пъти по-скъпо. Много ви благодаря предварително и успех на всички, които вече са започнали процедурата, както и на тези като нас, които едва сега започват! :)
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от Misho76 »

emiliadi Здравей!Жена ми караше точно този курс в началото ,ИЧС по 6 часа на ден.Остана много доволна.
Иначе за достигане на нива B1/B2 по моето скромно мнение са достатъчни 1-2 години.Зависи наистина от желанието,мотивацията,постоянството.Френският е интересен език.Като една бездънна яма е.Постоянно изникват нови и по-сложни неща.За добра подготовка за B2 си е нужна година и половина при съботно-неделни занимания и 8-12 месеца при целодневни.Пак казвам/лично мнение/
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
Kris22
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 9:37 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от Kris22 »

Здравей emiliadi,
Съгласен съм с Misho76, само бих искал да добавя, че "буквено-цифрената комбинация за измерване знанието на езика" (цитирам Balbi), е доста относителна. Всяка мярка има диапазон, т.е. ти може формално да си завършила някакъв курс по френски, отговарящ на ниво А2, но си учила прилежно, правила си си упражненията в къщи и след това да покриеш с лекота В1.

Обаче. По мое мнение между В1 и В2 има огромна пропаст. Първото ниво клони към нива А, а второто към нива С. Сама разбираш, че за последното трябва време.

Аз какво направих: след курсовете идва ред на частния учител - за разговорите и подготовката за интервюто. Той е необходим най-малкото като коректор. По-лесно и по-бързо ще проговориш езика с частен учител - индивидуален подход, обяснения и т.н.

Поздрави,
emiliadi
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Фев 06, 2012 5:12 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от emiliadi »

Misho, Kris, благодаря ви много! Ами и аз клоня към интензивния курс (всеки ден), но първо ще залегна над английския, защото мисля да мина първо ЙЕЛТС, за да не се обърквам после с двата езика...нивото на ангийския не ми е най-доброто, но ще се постарая много и се надявам за ок. два-три месеца сериозна подготовка да успея да изкарам "прилични" точки... :sweat:
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от Misho76 »

emiliadi Още един съвет.Ако ти ще си водещ кандидат.Започни с френският.Все пак той е основен,официален език за Квебек и поглъща много време и средства.ИЕЛТС-а е по-скоро даден за вдигане на летвата за кандидатите.Ако се явиш на ИЕЛТС ще загубиш много време за подготовка.И аз така си мислех в началото,че ще отделя 2 месеца/след езикова гимназия/,но си отиде половин година.
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
emiliadi
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Фев 06, 2012 5:12 am

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от emiliadi »

Misho76 написа:emiliadi Още един съвет.Ако ти ще си водещ кандидат.Започни с френският.Все пак той е основен,официален език за Квебек и поглъща много време и средства.ИЕЛТС-а е по-скоро даден за вдигане на летвата за кандидатите.Ако се явиш на ИЕЛТС ще загубиш много време за подготовка.И аз така си мислех в началото,че ще отделя 2 месеца/след езикова гимназия/,но си отиде половин година.
Misho, много интересна гледна точка, разбирам идеята ти...обаче нали и двата са задължителни все пак, т.е. не можем да подадем документи, без да съм взела и двата. :?: ( в смисъл вероятно е по-постижима цел да изкарам средно висока оценка на френския и дори и по-слаба на английския, отколкото да залагам само на това, че за година ще успея да достигна ниво със супер висока оценка само по френски...или да се пробвам? :?: ) За това си мислех да го "отметна" този ЙЕЛТС в началото...Но ако ти с езикова гимназия си се трудил 6 месеца, какво ли остава за мен, с езикови курсове и напълно хаотично ниво на английския, без да боравя с него от доста време насам...:( Ще помисля, но и ти си много прав. :sweat: Ох, обърках се съвсем с тези точки за набиране...и друго - някой знае ли точките в онлайн теста на кои букви отговаря? За френски има от 1 до 12, както и за английски...Това на кои В-та и С-та отговаря? :$ Благодаря!
Публикувай отговор