Струва ми се, че при повторно кандидатстване случаят с IELTS е малко по-особен от останалите - най-вече понеже ЕДИНСТВЕНИЯТ оригинал се съхранява при тях. Да се прави и да им се изпраща нотариално заверено копие просто е абсурдно (на това в математиката му се вика: "неопределеност от вида нула върху нула"). Освен това е невъзможно да се направи сертифицирано копие на нещо, което вече не притежаваш. А да знаеш предварително дали ще ти трябва втори път същия сертификат, та да му направиш сертифицирано копие, също (сякаш) е невъзможно...tonakis написа:Не съм сигурен за нотариалната заверка. Верно е, че в началото на документа казват, че всяко едно копие на който и да е документ трябва да е нотариално заверено. Но пък от друга страна, в този конкретен случай, оригинала е при тях и реално заверката се обезсмисля. Не казвам, че е излишно да се презастраховаш, но все пак, не мисля че е задължително от тяхна гледна точка.
със здраве
Аз лично никъде не съм срещал писано за подобно нещо - ако го изискваха като условие, просто щяха да позволят изпращането на техен адрес на второ оригинално копие от страна на Кеймбридж по твоя заявка. Правенето на нотариално копие, освен това, обезсмисля водния знак и всички знайни и незнайни защити на оригиналния сертификат, на които те особено държат. В официалния сайт ясно е казано при повторно кандидатстване да им се изпраща фотокопие с прикачено обяснение, че оригиналът е при тях - това иска да каже: "ето го туй нещо - вижте си го в архива".
Да не забравяме също така, че сертификатът IELTS не случайно има валидност във времето - та да се върти машинката за печелене на пари на Британския Съвет...