Данъчни декларации

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
todorovi

Данъчни декларации

Мнение от todorovi »

Идва време за данъчни декларации, можете ли да ми препоръчате някого, който няма да ни одере кожите, като чуе, че съм работила като селф-емплойд :$
Mr.D
Баннат за 7 дни

Re: Данъчни декларации

Мнение от Mr.D »

Ако някой знае как се подава за self-employed да се включи моля..
Ползвал ли е някой software за даньчни декларации в такьв случай?
Мисля сам да го бенгвам.
jovani

Мнение от jovani »

Mr.D написа:Ако някой знае как се подава за self-employed да се включи моля..
Мисля сам да го бенгвам.
Идеята ти хич не е лоша - и аз навремето сам си правех декларациите, дори корпоративните.
Доста работа, но поне научаваш много неща (стига да имаш основите - аз съм завършил "Икономическа Информатика" в УНСС) и после по-трудно някой "професионален" счетоводител ще ти обърка документите (случвало ми се е), пък и е добре да имаш някакъв контрол за в бъдеще. Счетоводството за ЕТ в Онтарио е фасулско. Ако обаче си инкорпорейтед и нищо не разбираш от корпоративно данъчно облагане и принципи на счетоводството (ГААП) по-добре си го дай първата година на професионален счетоводител.
Успех!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
todorovi

Мнение от todorovi »

Mr.D написа:Ако някой знае как се подава за self-employed да се включи моля..
Мисля сам да го бенгвам.
Селф-емплойд се подава по същия начин като на трудов договор, само че има повече информация за вписване. Според този, който ни прави декларациите миналата година не си струва да си купуваш софтуер и да се занимаваш сам, ако си селф-емплойд :?:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Естествено че така ще каже, нали му изяждаш хляба.
:)
Не е необходимо да си завършил УНСС, за да си правиш сам данъчната декларация.
Една приятелка в Торонто я прави сама (със софтуер де) от години. Да, селф емплойд.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
ivan1901

Мнение от ivan1901 »

Аз от както съм дошъл в Канада си я правя сам с помоща на софтуер.
Не е въпроса толкова дали е самонает или не, а с какъв бизнес се занимава, какви типове разходи/инвестиции има и какви данъчни преференции може да ползва.
Аз първо бих инвестирал малко кинти в софтуер и така и ще понауча нещо, а после ако видя че е дебела работата ще търся професионалист.
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

ivan1901 написа:Аз от както съм дошъл в Канада си я правя сам с помоща на софтуер.
Не е въпроса толкова дали е самонает или не, а с какъв бизнес се занимава, какви типове разходи/инвестиции има и какви данъчни преференции може да ползва.
Аз първо бих инвестирал малко кинти в софтуер и така и ще понауча нещо, а после ако видя че е дебела работата ще търся професионалист.
Кой е софта. ТурбоТакс?
jovani

Мнение от jovani »

optics написа:Естествено че така ще каже, нали му изяждаш хляба.
:)
Не е необходимо да си завършил УНСС, за да си правиш сам данъчната декларация.
Една приятелка в Торонто я прави сама (със софтуер де) от години. Да, селф емплойд.
Инкорпорейтид или Едноличен Търговец?
Обикновенно като се каже "селф емплойд" се разбира еквивалента на ЕТ в България. Данъчната декларация за ЕТ е много проста, но приходите на ЕТ-то са директни индивидуални приходи.
За корпорациите се изисква "двустранно счетоводство" и много по-сложна данъчна декларация.
Между другото аз не ползвах софтуер, а ги попълвах на ръка и в двата случая - колкото и странно да звучи това, казано от програмист.
Според мен за да ползваш софтуер трябва да знаеш много добре какво правиш, също както един текстов редактор не ти помага да станеш писател и да напишеш качествено литературно произведение.
Това са моите 2 цента.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
ivan1901

Мнение от ivan1901 »

Ufile ми е вършил добра работа досега. Да видим как ще е тази година.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jovani написа:Между другото аз не ползвах софтуер, а ги попълвах на ръка и в двата случая - колкото и странно да звучи това, казано от програмист.
Според мен за да ползваш софтуер трябва да знаеш много добре какво правиш, също както един текстов редактор не ти помага да станеш писател и да напишеш качествено литературно произведение.
Хич не е странно и съм напълно съгласен. Така научаваш всички детайли, вкл. и какви точно exemptions и tax credits съществуват. Аз съм ги правил сам на ръка в продължение на 7-8 години (и моите и на жена ми) и чак след това преминах на Turbo Tax (online).
Публикувай отговор