Въпрос към електронните специалисти

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
seeker

Въпрос към електронните специалисти

Мнение от seeker »

Здравейте,
знае ли някой къде в Монреал може да се намерят програматори на микропроцесори и памети или някакви комплекти за работа с микроконтролери?
Благодаря предварително!
jet

Re: Въпрос към електронните специалисти

Мнение от jet »

Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

В Монреал има няколко реални магазина като Аbra-Еlectronics и Active но нито имат голямо разнообразие нито цените им са нормални. Ако не е спешно провери в интернет - доста онлайн магазини предлагат много голям избор на ниски цени. Ако уточниш и какво точно те интересува вероятно ще получиш по-конкретни отговори.
seeker

Мнение от seeker »

Здравейте,
Благодаря на jet и yahoo за съдействието! Най-общо искам да поразуча някой и друг микроконтролер. Мислех да започна с pic-овете, защото има много писано по темата, но сега се замислям серизно за контролерите на Аrduino. Доколкото разбрах, с вторите се работи по-лесно и безпроблемно, а имат и по-големи възможности. Отделно могат да се намерят цели готови контролери на добри цени, каквато е поначало идеята на Arduino. В тази връзка бих се радвал ако хората с опит в областта споделят своите виждания.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Ако е за любителска работа процесорите на Microchip PIC12/16/18 серията и Atmel AVR8 (Аrduino е базиран на процесори от тази фамилия) са добро начало. Програматори могат да се направят и собственоръчно или са се купят евтини китове с процесор със записан бутлоадер(така няма нужда от програматор, новия фърмуер се даунлоадва директно в чипа). Има многобройни развойни среди лесни за ползване дори и безплатни компилатори на Basic/Pascal/C/C++. Гугъл би трябвало да те затрупа с информация по темата. За професионално ниво това би трябвало да е само първата стъпка.
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

От тия сьм си порьчвал части за роботи. Това е щопинг лист за много мальк проект. Цените им са доста добри.
http://www.solarbotics.com/"
DETAILS ITEM PRICE QTY PRICE
--------------------------------------------------------------------------------
330 ohm Resistor $0.20 5 $1.00
SKU: R330OHM
Motor Driver $3.50 1 $3.50
SKU: L293D
GM2/3/8/9/17 with GMPW $7.98 2 $15.96
SKU: GMPW Deal
OPTION GROUPS
Gear Motor: GM2 (224:1 Offset Shaft) (GM2)
Wheel Color: Black (GMPW-B)

Servo S03N $12.95 1 $12.95
SKU: Servo
Analog Infra-Red Rangefinding System (AIRRS) $12.45 1 $12.45
SKU: 35060
PICAXE-28X1 Starter Pack (USB) $48.99 1 $48.99
SKU: 28551
BUNDLE ITEMS (Per Bundle)
1 of USB PICAXE Programming Cable (28405)
1 of PICAXE-28 Project Board (28510)
1 of Battery Holder 3-AA (17010)
1 of PICAXE-28X1 IC (28480)
--------------------------------------------------------------------------------
SHIPPING: $6.58
SUB-TOTAL: $101.43
Tax: $0.00
TOTAL (USD): $101.43
След време ми омрьзна. Тук една интересна статия за Артифишьл интелигенция.
http://vesicle.nsi.edu/nomad/"
seeker

Мнение от seeker »

Здравейте,
Проверих всеки един от приложените адреси в горните постове и открих много интересни неща във всеки един. Посетих на место ABRA и останах приятно изненадан от разнообразнието, което видях. Поне в предлагането на компоненти на Arduino са добре подсигурени. Иначе потвърждава казаното за цените и дори бих допълнил, че са склонни да прилагат дребни хитрости, с цел да ти вземат 5-6 долара повече, просто така, без да получиш нещо в замяна.
Иначе Arduino имат добра стратегия за контролерите и мога да кажа, че за 15-20 дена минах доста неща. В тази връзка някой знае ли как се именуват точно професиите, занимаващи се с микроконтролери и къде в Монреал се получават дипломи в тази област?
Благодаря предварително!
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

seeker написа:Здравейте,
Проверих всеки един от приложените адреси в горните постове и открих много интересни неща във всеки един. Посетих на место ABRA и останах приятно изненадан от разнообразнието, което видях. Поне в предлагането на компоненти на Arduino са добре подсигурени. Иначе потвърждава казаното за цените и дори бих допълнил, че са склонни да прилагат дребни хитрости, с цел да ти вземат 5-6 долара повече, просто така, без да получиш нещо в замяна.
Иначе Arduino имат добра стратегия за контролерите и мога да кажа, че за 15-20 дена минах доста неща. В тази връзка някой знае ли как се именуват точно професиите, занимаващи се с микроконтролери и къде в Монреал се получават дипломи в тази област?
Благодаря предварително!
Микроконтролерите са на всякьде. В по новите коли има поне по 10тина, не са кой знае какво. Ако за роботикс специално говориш, вероятно програмирането е най-големия плюс да подхванеш. Иначе масово електроинжeнери бачкат по телекомуникации , телефони, сьрвьри и тн.
Пак ти пускам този линк
http://vesicle.nsi.edu/nomad/"
това е доста крачки напред като мислене. Порочети го доста е интригуващо.
seeker

Мнение от seeker »

Видях статията и мисля, че това е много интересно. Търсят си и помощници, но има някои пречки да се кандидатирам.

All positions require three or more years experience in developing C/C++ applications in a POSIX environment and a demonstrated record of teamwork and cooperation on projects.

Това е първата, но мисля, че е достатъчно да не ме гледат нататък.
Има и други...

На по-късен етап, евентуално, тази работи би ми била постижима.

Благодаря, Mr.D! Мисля, че ми даваш добри насоки.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Embedded Systems Programmer и Embedded Software Engineer на най-често търсените позиции в областа на програмирането на микроконтролери. Почти винаги се изискват поне 2 години стаж/опит, добро владеене на C/C++ и евентуално асемблер за по-малките процесори. Заплащането в Монреал достига до около 60к на година, което не е толкова зле за тази не толкова напрегната работа.
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

seeker написа:Видях статията и мисля, че това е много интересно. Търсят си и помощници, но има някои пречки да се кандидатирам.

All positions require three or more years experience in developing C/C++ applications in a POSIX environment and a demonstrated record of teamwork and cooperation on projects.

Това е първата, но мисля, че е достатъчно да не ме гледат нататък.
Има и други...

На по-късен етап, евентуално, тази работи би ми била постижима.

Благодаря, Mr.D! Мисля, че ми даваш добри насоки.
Eто ти един проект за упражнение. Аз имах подобен хардуер робот но програмирането на този софтуер е на сьщия принцип.
http://robocode.sourceforge.net/"
И не струва пари.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Field Technician със Алън Брадли контролс и Фанук Роботикс взима около 30 на час плюс пътни и командировки. Има курсове за тях. Чак всички дето пипат джаджи не са инженери |( ... С един лаптоп ровиш там из машината дето прави въртели и се мъчиш да разбереш нещо. Ако не можеш казваш да я хвърлят или да сменят там нещо много скъпо по нея и си тръгваш. Никаква отговорност. Това е моя опит с тези люде :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
seeker

Мнение от seeker »

:D
Благодаря, anxeli! Това беше един... професионален подглед върху нещата. :D Ще го имам предвид ако ме вземат в този отрасъл.
Да си призная, напоследък, и моето виждане за повечето лекари е такова - чакаш 5-6 часа, накрая отиваш да напомниш, че си още там, викат те след 5 мин., влизаш, чакаш още половин час, идват, преслушват те през дрехите и казват, че нищо ти няма, но да дойдеш след 2 дена да те видят отново. :lol:

Моля, последното ми становище да не бъде вписвано в протокола.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Както виждаш, такъв е живота ^_^. Доктора с мед да го намажеш, все пак той е лекинко отговорен. Да не отидеш в Бест Бай да питаш индиец да ти обясни за този ТВ ей тези кабели ли ти трябват. Ще ходиш три пъти, отсега ти го казвам :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Тук се говори изцяло за програмиране на микроконтролери, а не за обслужване на програмируеми контролери и прочие дейности за техници. Разликата е много съществена и като работа и като заплащане.
Публикувай отговор