Единствено оспорваме това, което тя знае само по думи, с това, което ние виждаме на практика.
Аз така си и мислех,че точно това ще последва и ще ми се налага да давам подробности,което съвсем не е целта на постинга.Най-малко пък българското здравеопазване се цели да се обсъжда,но явно е неизбежно-всичко се познава в сравнение.
Та така...Вярно е,че не съм в течение за последните 2 години,но съм сигурна,че нещата не са се променили много. А когато си бях в България,мога да те уверя,че информацията ми не беше " на ухо".Последните година и половина покрай процедурата работех на
"спокойничко" за да имам време да уча езици и ходя по квалификационни курсове.Не че беше много спокойничко с над 2000 пациенти,но много повече от хирургията преди.И така,имам много добра представа за това кой какво получава и колко плаща.Наемът ни беше 450 лв./месец за един кабинет.6 лекари наемат и още един процедурен кабинет,където стоят всички спешни чанти и спешен шкаф с лекарства-няма как да видиш ако не ти се е налагало.Стойността на съдържимото на този шкаф е страхотна,а той се попълва редовно.Хирургични инструменти,превързочни материали,стерилизационен шкаф и барабани,бебешки кантари,персонални глюкометри-всичко това струва много пари.Спешната чанта също редовно се зарежда с лекарства,повечето от които са много скъпи.Разходват се,обаче редовно и без сметка колко пари получаваш за този пациент и колко харчиш по него. Плащат на дежурни лекари ,които работят почивните дни и през нощта.Веднъж годишно има задължителни гинекологични прегледи,за които се купуват всички консумативи,гинекологично кресло (вярно е че веднъж се купува,но пък струва майка си и баща си...),плаща се на гинеколог,който ги извършва,евентуално и сестра. И така,а какво получава? Ами...там е работата,че Касата не плаща еднакво за всички пациенти (имаме си тук работници на Касата-да потвърдят). Горе-долу,за деца май излизаше към левче,но за възрастни беше към 30 ст.Освен това,има пациенти със заболявания,за които и нищо не плаща Касата (а де факто по тях разходите са най-много)
Реално,един лекар може да обслужва не повече от 2500 пациента (при страхотна натовареност).Има,обаче лекари,които имат по 5000 (познавам и такива).Как става? Ами...плащат на още един лекар с мед.сестра,който поема обратната смяна. Когато пациентите са повечето деца, лекар с такова количество пациенти получава много добри пари,но уверявам ви,такива са единици.
Първо,защото за да имаш такова кол-во пациенти се иска не една година преди това да си се доказвал,второ,физически е много,много трудно да се издържи.Наемният лекар поема прегледите,но само толкова,а това е по-малко от половината работа...Цялата документация по това количество,всички имунизации и профилактични прегледи са си на твоите плещи... Изисква се самоотвержена работа денонощно.Естествено,за да върви работата добре,ти и плащаш добре. Сестрата на такава лекарка,например получаваше 2-3 пъти по-висока заплата от обикновенна мед.сестра,но пък и да си дясна ръка на човек,за който друго освен работа не съществува,никак не е лесно...Май много се разприказвах...Бих ти разказала,Ариес и още много подробности, но на маса...Бъди сигурен,че това което ти казвам не са празни приказки и не вярвай на всехи слух за баснословните им заплати! Това,което вие виждате,съвсем не е това,което е в действителност.