за пенсиите в Квебек
Re: за пенсийте в Кебек
Моята съседка, която е французойка ми е казвала, че ако се върне да живее във Франция, там ще получава 80 % от канадската си пенсия. Не мисля, че се касае за социална пенсия, защото тя е работила дълги години в болница Сент Жюстин.
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
Уф , аз нещо не разбирам баш, ама оставам с разбирането , че ОАS всички го получават, а тези които са работили получават и CPP.
Някъде прочетох, че ако се декларираш като не-резидент плащаш повече данъци, може би заради това ти го е казала съседката.
А бе няма ли пенсионери в тоя форум.
Аз се съмнявам, че ще доживея да се пенсионирам, те така променят възрастта, че докато ми дойде реда сигурно ще е поне 100.
Някъде прочетох, че ако се декларираш като не-резидент плащаш повече данъци, може би заради това ти го е казала съседката.
А бе няма ли пенсионери в тоя форум.

Аз се съмнявам, че ще доживея да се пенсионирам, те така променят възрастта, че докато ми дойде реда сигурно ще е поне 100.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Познавам канадец, който е роден от българи в Истанбул - проф. Асен Баликси - всъщност е световноизвестен антрополог, живял и работил в Монреал десетилетия. Запознах се с него, когато се засели в България като пенсионер края на 90-те години, взимаше съвсем редовно тукашната си пенсия. Изобщо не знам какви са спогодбите, но той живееше чудно на пъпа на София с въпросната пенсия, та даже плащаше на нас (в КАД
), студентите, да му правим разни изследвания.

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Забравете ги тия пенсии. Времето когато на 65 години ти подаряват хубав часовник и ти бият шута към Флорида е вече минало...
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
- roumensp
Ако разчиташ на държавната пенсия - да, не е възможно, тя е доста мизерна.ivanko13 написа:Забравете ги тия пенсии. Времето когато на 65 години ти подаряват хубав часовник и ти бият шута към Флорида е вече минало...
Пъря за Флорида минава през RRSP, както беше казал един наш политик навремето.

-
- Обратна връзка:
А някой да е чул, че се договаря спогодба Канада да признава българския трудов стаж на българите с канадско гражданство и да начислява пенсия за това?
http://www.mlsp.government.bg/bg/integr ... /news.htm-"Приоритетите на МТСП за периода 2010 – 2012 година за провеждане на преговори и разработване на проекти на нови договори в областта на социалната сигурност са със следните държави:
Ø Северна Америка: Канада (в процес на преговори), САЩ;
Ø От региона на Северна Африка: Кралство Мароко, Тунизийска Република (в процес на преговори), Либия;
Ø Съседни държави: Република Сърбия (в процес на преговори), Черна гора, Босна и Херцеговина.
линк към сайта на бг министерството.
Може би това търсиш!
DCS Vienne -12.01.2011
accusé de réception -29.01.2011
интервю Виена -07.04.2011 - успешно
Bucarest-18.06.2011
Etiquettes-05.07.2011
Formulaires médicaux-24.01.2012
Покана за визи-08.05.2012
ВИЗИ-01.06.2012
accusé de réception -29.01.2011
интервю Виена -07.04.2011 - успешно
Bucarest-18.06.2011
Etiquettes-05.07.2011
Formulaires médicaux-24.01.2012
Покана за визи-08.05.2012
ВИЗИ-01.06.2012
- demococcus
Re: за пенсиите в Квебек
една правописна гершка по-малко
пенсйй -> пенсии 

Гершката е вярнаdemococcus написа:една правописна гершка по-малкопенсйй -> пенсии

Ти пак не си в час с темата... ама по-важно е, че си грамотен до колкото разбрахме, а другите са невежи и не заслужават да живеят под едно слънце с теб... Проблема е не от къде ще се теглят парите за пенсия, а, че като те няма определен период от време в Канада и ти отнемат пенсията няма социална, няма несоциална, а който иска по-конкретна, точна и изчерпателна иформация да чете официалните сайтове за това. А може да пита на място пък може и да научи нещо повече... Иначе преди 100 г. нещата наистина са били доста по различни и не само с пенсиите...optics написа:Едно нещо не разбирам в цитата даден от ИРА.
От къв зор ще искаш да ти ги "ПРАЩАТ" ???
Привеждат си ги в канадската банка, ти си теглиш с канадската дебитна карта от български (или друг) банкомат. Къде е проблема ?
(освен таксата за трансфер)
bai_ganiu написа: Ти пак не си в час с темата... ама по-важно е, че си грамотен до колкото разбрахме, а другите са невежи и не заслужават да живеят под едно слънце с теб... Проблема е не от къде ще се теглят парите за пенсия, а, че като те няма определен период от време в Канада и ти отнемат пенсията няма социална, няма несоциална...
Не е вярно - никой не ти спира пенсията. Има и списък на страни, в които пенсията може да се превежда директно в местна банка и местна валута.
С това съм съгласен.bai_ganiu написа: който иска по-конкретна, точна и изчерпателна иформация да чете официалните сайтове за това. ...
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
- bgmontreal
- Обратна връзка:
Ако не си бил 20 (ДВАДЕСЕТ) години в Канада може да ти се спре "социалната" пенсия, ако не живееш в Канада.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;