??? kam razbirashtite ot notebooks...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
BabaPena

??? kam razbirashtite ot notebooks...

Мнение от BabaPena »

Rovia si az iz interneta i razglejdam notebooks...sled edno izvestno vreme mi stana iasno, che iavno kitaiski ne znam :) ta reshih da pomolia uvajaemata auditoria za kompetenten prevod i/ili savet...

Tselta mi e da poharcha 1500-2000 C$ sreshtu koeto iskam mashina s wireless, max dobar i goliam ekran (che da moga da si gledam DVDta na neia, dokato sabera pari za svesten televizor). V sashnos moje li da se gleda televizia na laptop? I ako moje po-barza, che rabotia s edni excel charshafi deto sa dalgi po 3 godini. A da...iskam i da moga da pecha CDta, no ne e zadaljitelno pechkata da e build in...Iskam otdelna mishka (ot tia bez kabelite) i da moga da varja 5.1 saraund s-ma kam note book-a...a da, i da servira studeni tekila sunraize... :)

Gledaiki i chudeiki se se spriah na Toshiba Satelite A20-H40 P4 2,8Ghz (1800$) i Compaq R3055CA P4 2,4GHz (1700$). Koi e po-dobria i moje li da se nameri neshto po-slanchevo za tia pari? (tsenite sa na Future shop i vkl. 1 godina garantsia - chasti i trud)

Imam nujda i ot prevod / kakva e razlikata / koe e po-dobroto mejdu:

1) 512 KB L2 i 512 KB Cache
2) WXGA widescreen i TFT
3) DDR RAM i DDR SDRAM
4) DVD-RW i CD-RW/DVD ROM Combo
5) Kakvo e system bus, za kakvo mi triabva i 533FSB stiga li mi?

Haide sas zdrave! I predvaritelno blagodaria na otzovalite se...
Аватар
No667

PC

Мнение от No667 »

na vseki laptop deto go prodavat ako ima DVD ste moje da gledash DVD,a za sabirane pari za TV e nai-lesnoto neshto v Canada,ima v Wal MArt za po 200$ s Flat Screen Stereo Sanyo TV,kakto i ima Toshiba pak s Flat i Stereo za okolo 250$.
A za laptop si se razbarzala mnogo cenite se meniat kakto i promociite.
Poniakoga im adobri oferti na Deal i kum Laptopa moje da ima i Free printer i digital camera daje.
Idvash v Canada,sledish flaerite i obikaliash po BestBuy ili FutureShop ili Radio Shack ako iskash ili tam kakvito shibani magazini ima za komputri.
Izkarvash si credit card,kupuvash si na izplashtane,vijdash site na dell.ca prodavat na izplashtane.

THOUSANDS OF POSSIBILITIES !!
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Аватар
VanBC
Модератор

Re: ??? kam razbirashtite ot notebooks...

Мнение от VanBC »

BabaPena написа: ... Gledaiki i chudeiki se se spriah na Toshiba Satelite A20-H40 P4 2,8Ghz (1800$) i Compaq R3055CA P4 2,4GHz (1700$). Koi e po-dobria ...
Toshiba-та е по-бърз (2.8Ghz) от Compaq-а (2,4GHz), но не пишеш каква им е периферията, та е трудно да се каже кой е по-добър.
BabaPena написа: ... Imam nujda i ot prevod / kakva e razlikata / koe e po-dobroto mejdu:
Няма разлика.
BabaPena написа: ... 2) WXGA widescreen i TFT
Това са различни параметри, не могат да се сравняват. Екраните на всички съвременни лаптопи са TFT, разликите им са в размерите и скоростта.
BabaPena написа: ... 3) DDR RAM i DDR SDRAM
Няма разлика.
BabaPena написа: ... 4) DVD-RW i CD-RW/DVD ROM Combo
Първото записва и CD-та и DVD-та, второто - записва CD-та, а DVD-тата само ги чете.
BabaPena написа: ... 5) Kakvo e system bus, za kakvo mi triabva i 533FSB stiga li mi?
Не ти и трябва да знаеш какво е, но без нея не можеш, т.е. не е по-избор, а винаги я има. Колкото е по-голяма цифрата, толкова е по-бърз компютъра. В момента варират между 233 и 800. 533 е доста добре за лаптоп.

:beer: :beer:
_stanbinev_

Re: ??? kam razbirashtite ot notebooks...

Мнение от _stanbinev_ »

BabaPena написа:Rovia si az iz interneta i razglejdam notebooks...sled edno izvestno vreme mi stana iasno, che iavno kitaiski ne znam :) ta reshih da pomolia uvajaemata auditoria za kompetenten prevod i/ili savet...

Tselta mi e da poharcha 1500-2000 C$ sreshtu koeto iskam mashina s wireless, max dobar i goliam ekran (che da moga da si gledam DVDta na neia, dokato sabera pari za svesten televizor). V sashnos moje li da se gleda televizia na laptop? I ako moje po-barza, che rabotia s edni excel charshafi deto sa dalgi po 3 godini. A da...iskam i da moga da pecha CDta, no ne e zadaljitelno pechkata da e build in...Iskam otdelna mishka (ot tia bez kabelite) i da moga da varja 5.1 saraund s-ma kam note book-a...a da, i da servira studeni tekila sunraize... :)

Gledaiki i chudeiki se se spriah na Toshiba Satelite A20-H40 P4 2,8Ghz (1800$) i Compaq R3055CA P4 2,4GHz (1700$). Koi e po-dobria i moje li da se nameri neshto po-slanchevo za tia pari? (tsenite sa na Future shop i vkl. 1 godina garantsia - chasti i trud)

Imam nujda i ot prevod / kakva e razlikata / koe e po-dobroto mejdu:

2) WXGA widescreen i TFT
3) DDR RAM i DDR SDRAM
4) DVD-RW i CD-RW/DVD ROM Combo
5) Kakvo e system bus, za kakvo mi triabva i 533FSB stiga li mi?

Haide sas zdrave! I predvaritelno blagodaria na otzovalite se...
:D аз пък да допълня:

след като си намериш параметрите си помисли за марки на лаптопи които аз ги нареждам по желание и цена в намаляващ ред:

1. Sony VAIO PCG seria - mnogo dobri - all-dancing - all singing machine.
2. Toshiba Sat. PRO ili Portege seria - affordable
3. Dell Inspirion - good choice for Canada;
4. IBM - bih go slojil sled Sony ako ne beshe tolkova dyveno napraven i grozen - kakvo kato izdyrjal kamion da mine v/u nego basi...az mi e po verojatno da go zaleja s kola a na tova njama da izdyrji taka che yyyyk!
5. drugi kato Compaq, HP, Acer, Gateway blah blah

Taka seriozen syvet pyrvija mi laptop beshe Compaq -- :madgo: -- rebootva, chupi se, problemi s podryjkata yyyykkkkk

Vtori opit Toshiba Satellite mnogo stabilna mashinka.

Treti optiv Sony VAIO slujebno - dosta dobro.

Tekusht opit Toshiba Satellite A15 na 2.4 Ghz lichen s kojto dojdoh KAnada -- mnogo dobra i stabilna mashina no ne e kato starata toshiba - svaliha im kachestvoto a sega kato gi gledam kakvo prodavat e mnogo goljamo i dyrveno. Plastmasata sa ja smenili da kajem na kompcheta i se iznosva po byrzo. Matritzite na Toshibite sega sa standartno jarkite XGA taka che njama kakvo da se obremenjavash akronimi.

Taka che ako imash mnogo pari - Sony VAIO PCG seria samo tova e profesionalnata

Da i drug syvet - ne kupuvaj prez Internet -- ako shte kupuvash neshto otivash v njakoj shop i sravnjavash za da si sigurna che ti haresva, zapisvash model i posle pravish porychka online - hubavi ceni maj davaha ot vreme na vreme BestBuy.

Tolkova ot men :D
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Mersi mnogo :) No vse pak VanBC, obiasni zashto mi e 'avtobusa' :)

Imam i oshte niakoi vaprosi:
1) Kakvo e Ethernet?
2) Kakvo imate pred vid pod zapisvane na DVDta? Shte moga da kopiram tezi koito vzimam pod naem?
3) Za kakvo sa mi PCcard slots?
4) Kak moga da razbera moga li da slagam oshte pamet, primerno, ako mashinata e bavna (moiata nastoiashta shtaiga e na okolo 1,5 GB RAM i pak se zadahva poniakoga). T.E. predpolagam che RAMa opredelia skorostaa s koiato se otvariat razni golemi failove, da?

Eto spetsifikatsiite na igrachkite, za da mojete da gi sravnite...

Sony VAIO PCG-K13 P4 2.8GHz Notebook (1900$)

Audio Type Stereo Sound
Average Battery Life 2.5 Hours
Battery Type Lithium-Ion
Cache 512 KB Cache
CPU Speed 2.8 GHz
CPU Type Intel Pentium 4
Fax/Modem Integrated V.90
Hard Drive 40 GB 4200RPM
I/O Ports 3 USB 2.0, 1 IEEE, RJ-11, See Below
Included In Box Battery, Cord, AC Adapter, Software
Network Card 10/100 Ethernet
Optical Drives CD-RW/DVD-ROM Combo Drive
Other Software MS Works 7.0, Office Trial, See Below
PC Card Slots 2 Type I Or II, 1 Type III
Pointing Device Touchpad
Preloaded Operating System Microsoft Windows XP Home Edition
Product Dimensions 33.0(W) x 5.7(H) x 27.7(D) cm
Product Weight 3.3 kg
RAM (Preloaded / Maximum) 512MB DDR SDRAM (Exp. To 1.0GB)
Removable Storage No
Screen Size 15.0"
Screen Type TFT
Speakers Built-In Stereo Speakers
System Bus 533MHz
Video Type ATI Radeon IGP 345M 64MB Shared
Warranty 1 Year Parts & Labour

Compaq R3055CA P4 2.4GHz Notebook (1700$)

Audio Type 16-Bit Stereo Sound
Average Battery Life 2 Hours
Battery Type Lithium-Ion
Cache 512 KB Cache
CPU Speed 2.4 GHz
CPU Type Intel Pentium 4
Fax/Modem 56K V.90 Modem
Hard Drive 40 GB 4200RPM
I/O Ports 2 USB, 1 Parallel, 1 Serial, See Below
Included In Box Battery, Charger, Software
Network Card 10/100 Ethernet, Wireless 802.11b/g
Other Software MS Money, EZ-CD Creator, See Below
PC Card Slots 1 Type II Or III PCMCIA Card Slot
Pointing Device Touchpad
Product Dimensions 35.63(W) x 4.5(H) x 28.0(D) cm
Product Weight 3.55 kg
RAM (Preloaded / Maximum) 512MB DDR RAM
Removable Storage No
Screen Size 15.4"
Screen Type WXGA TFT
Speakers Built-In Stereo Speakers
System Bus 533MHz
Video Type 128MB Shared ATI Radeon 9000 Video

Toshiba Satellite A20-H40 P4 2.8GHz Notebook (1800$)

Audio Type 16-Bit Stereo, 3D Sound
Average Battery Life 3 Hours
Battery Type Lithium-Ion
Cache 12KB/8KB L1, 512KB L2
CPU Speed 2.8 GHz
CPU Type Intel Pentium 4
Fax/Modem 56K V.92 Modem
Hard Drive 60GB HDD
I/O Ports 3 USB 2.0, 1 Parallel, 1 RGB, See Below
Included In Box AC Adapter, Power Cord, Software, Case
Network Card 10/100, 802.11b/g Wireless
Other Software Utilities, WinDVD4, Drag'n Drop CD+DVD
PC Card Slots 1 Type II
Pointing Device Touchpad
Product Dimensions 34.2(W) x 3.9(H) x 29.7(D) cm
Product Weight 3.6 kg
RAM (Preloaded / Maximum) 512MB DDR (Exp. To 2.0GB)
Removable Storage Optional - Sold Separately
Screen Size 15.0"
Screen Type TFT
Speakers Direct 3D Sound
System Bus 533MHz FSB
Video Type Trident CyberBlade 32MB Shared
bp_de

Мнение от bp_de »

Zdrasti sasedke- (ne znam oste li si w De)
1 preporaka- preosmisli za kakwo ti e to4no Laptop.
pri laptopite ima mnogo kowarni izpalneiq-dosta proizwoditeli prawqt kaka 4e posle da kupuwasch Soft samo ot tqx.
ako se obarka nesto i ti trqbwa preinstalirane ili nesto takowa po slovno -kato te gledam -move i da ne move da se
oprawschi sama-i togawa nastapwa moment na zdawo zaplastane.
no ako wse pak si reschila 100 % Laptop-
Compaq(HP) - imat dogowor s firmata na bate Bili-i tiq zadniziot MS im poddarvat draiweri za 99% ot harduera.
oba4e pak Toshiba sa mnogo zdrawi laptopi-werno e 4e naposledak go porazwalixa ama to towa e powsemestno.

i sega pored na nomerata-
1-Ethernet - ste ti trqbwa za DSL wrazkata kam internet.
2- WSi4ki DVD-ta sa s taka nare4enata zastita ot kopirane( obiknowenno Microvision)- 1 kam 1 ne movesch
da gi zapiswasch -parwo se maxa zastitata- i sled towa move da si gi zapischesch .w toq slu4ai ti trqbwa DVD zapiswa4ka

drugiq metod e da si konwertirasch
DVD(MPEG2) w DivX (MPEG4) format i togawa da si go zapischesch.Tuk move i da minesch i samo CD zapiswa4ka .
no neka da te predupredq 4e za zelta se iziskwat da kavem sredni poznaniq po wideo obrabotka.

3-RAM a e waven ama po moi nabludeniq za 95% ot priloveniqta 512Mb stigat a pak i ram za Laptop e dostata4no skap ta
da si go kupuwasch otdelno

nesto koeto spored men e wavno-

LCD monitora -
w nikakaw slu4ai da ne e po malak ot 15 in4a.
razdelitelnata sposobnost da e 1000x1000 i nagore
pod 250 candeli na kwadraten metar - w nikakaw slu4ai-
posleswetene 25mS ili po malko.
contrast 500 kam 1 i nagore.
ako iskasch da gledasch filmi -te da go polzwasch kato telewizor- wiv i agala na
gledane na ekrana-obiknowenno swqsnite firmi go dawat kakaw e -a smotanite go premal4awat.

i nakraq -moito li4no mnenie- i trite laptopa deto sa ppo gore - ne struwat.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Tsenno menie, sasede...mersi... Osobenno infoto za monitorite...triabva mi laptop - niama nachin, zashtoto inache shte triabva da kupuvam 2 kompiutara, i da gi prenasiam...pak i kato se tragne po kongresi bez laptop stava edna...

Ta v zadachata se pita, kakvo deto e na tsena 1500-2000 C$ si struva?

Nazdrave!
Molson

Мнение от Molson »

ela parvo pak togava shte izbirash.
ne go li vidish i pipnesh ne stava.
do 2kcad. shte vzemesh super mashina makar che ima i po-skapi i po iaki.
toshiba sa dobri.
dell sashto.
ima ogromen izbor.
no ti plashtash ti reshavash.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Molson написа:ela parvo pak togava shte izbirash.
ne go li vidish i pipnesh ne stava.
:) Ama mnogo ste mi interesni...tova da ne sa obuvki, che da gi izbiram na vanshen vid???...ne che vanshnia vid ne e vajen, no kato se davat pari e hubavo da se znae za kakvo TOCHNO se davat i tova li e nai-dobroto koeto moje da se vzeme za vaprosnite pari...t.e. chovek e hubavo da si napishe domashnoto, pak togava da vadi pachkata...

A az kakto veche kazah - ot kompiutri razbiram , tochno kolkoto da si izpalniavam slujebnite zadaljenia, (t.e. shte sa mi nijni niakolko mesetsa da se obrazovam i da proucha pazara)...dosega nikoga ne sam kupuvala kompiutar sama (koeto e ochevidno ot laicheskite mi vaprosi) i se stremia pone niakakva obshto kompiutarna kultura da pridobia :) ...Izchetoh staratelno niakolko upatvania iz PC spisania za kak se kupuvat natebook-s, no e savsem razlichno, ako te posavetva niakoi na koito tova mu e RABOTATA ili ima dalgogodishen opit s laptopi...

S dve dumi...postanovkata che 'az plashtam, az reshavam' mi e kristalno iasna...kakto i che ima ogromen izbor...tova koeto mi e nujno e kompetentno KONKRETNO mnenie (kato na saseda, ili na VAnBC, ili na momaka s hubavata kola)...

Haide sas zdrave!
Аватар
dokidok

Ha

Мнение от dokidok »

Za $2000 mojesh da si wzemesh neshto, koeto shte ti warshi rabota,kato dobawish printer, mishka, kolonki, softwear, USB key, i oshte kup dopalnitelni extri bez koito se okazwa 4e ne mojesh, sloji i taxite i se prigotwi da izwadish nad $3000. Mislq 4e wsi4ki dobre znaem 4e tuk prodawat wsi4ko na par4e. Ofertata e super i izglejda primamliwa, no wsashtnost kupuwash samo polowinata ot produkta. Drugoto si e za twoq smetka. Moi priqtel mi se pohwali 4e si e wzel printer za $60. E da ama bez 4erna mastilena glawa. Ami i tq beshe okolo $40, ta sega kaza 4e ne e dowolen ot taka nare4eniq deal. Spored men opitai na www.dell.ca da si customizwash neshto kato po4nesh ot po-malka cena.
W momenta imat dobro oferti.
Reshi koe e po-wajno-monitor za gledane na filmi ili moshten laptop, koito da ti warshi rabota. Po princip monitorote mnogo wdigat cenata. Na www.tigerdirect.ca ima ewtini i predpolagam s losho ka4estwo neshta, no moje da opitash.
todor73

Мнение от todor73 »

kakvoto i da izberesh laptopa si e hubavo, ne zabraviai posle da mahnesh toi nortona che e mnogo glupava programa. po tozi povod kakvo ste kajete za pandata :D
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

BabaPena написа:Mersi mnogo :) No vse pak VanBC, obiasni zashto mi e 'avtobusa' :)
Предполагам, че искаш да кажеш "system bus"-а :). Надявам се обяснението ми да не те обърка повече: Основният компонент на всеки компютър е процесора. Входната информацията която процесора обработва, както и резултатите, се съхраняват в паметта. "System bus", наричан още "Front Side Bus" (FSB), свързва процесора на компютъра със паметта. Съвременните процесори са много бързи - вътрешната им честота е в Гигахерци. За да може мощността им да се използува максимално, обмена на данни между процесора и паметта трябва да е достатъчно бърз. Затова колкото е по бърз "system bus"-а, толкова е по бърз обмена на информация между паметта и процесора и съответно по-бърз компютъра.
BabaPena написа: Imam i oshte niakoi vaprosi:
1) Kakvo e Ethernet?
Ethernet адаптера е устройството с което се връзваш към мрежата (network-a).
BabaPena написа: 2) Kakvo imate pred vid pod zapisvane na DVDta? Shte moga da kopiram tezi koito vzimam pod naem?
За да копираш филможи DVD-та, ти трябва по-специален софтуер, но по принцип е възможно. Освен за филми, на DVD могат да се записват и обикновенни файлове. Ако работиш с големи файлове, например големите spread sheets които споменаваш, записващото DVD може да ти е много полезно защото на един DVD диск се събира много повече информация (4-5 Гигабайта) отколкото на обикновенно CD (0.7 -0.8 Гигабайта).
BabaPena написа: 3) Za kakvo sa mi PCcard slots?
Осигуряват гъвкавост ако искаш да включваш допълнителни устройства. Например - безжичен интернет, външен диск и т.н. Ако няма да включваш нищо, няма да ти трябват.
BabaPena написа: 4) Kak moga da razbera moga li da slagam oshte pamet, primerno, ako mashinata e bavna (moiata nastoiashta shtaiga e na okolo 1,5 GB RAM i pak se zadahva poniakoga). T.E. predpolagam che RAMa opredelia skorostaa s koiato se otvariat razni golemi failove, da?
По принцип паметта на повечето лаптопи може да се разширява (обикновенно е скъпичко удоволствие). За конкретен лаптоп, трябва да питаш продавача/производителя му.
BabaPena написа: Eto spetsifikatsiite na igrachkite, za da mojete da gi sravnite...
Тези трите които си посочила са горе долу равностойни. Compaq-а има малко по-слаб процесор, но видеото и екрана му са по-добри. Тошибата има по-голям твърд диск, но видеото му е най-зле. Sony-to е най-скъпо и няма кой знае какви предимства пред останалите. Съдейки по това за което казваш, че ще го ползуваш, аз бих ти препоръчал Compaq-а, защото е единствения със широк екран (Wide screen, WXGA) на който можеш да сложиш две Excell страници една до друга. Процесора му е малко по-слаб, но за Excell и други подобни офисни приложения, не ти трябва много мощен процесор. Видеото му е много добро, което ще ти от полза когато гледаш филми. По-широкият екран също е за предпочитане при гледане на филми.

Между другото, не забравяй, че към цените които си цитирала, трябва да прибавиш 14-15% такси. :x
ian

Мнение от ian »

Някой да е купувал нещо от този сайт http://db.ttx.ca/notebooks.asp?rid=pcinfo ?
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

Kupi si Toshiba, nyama da sajelyavash. Az sam sas Satelite A40 i moga da ti kaja che e jelyazna mashinka. Sony sa super nadceneni kato cena a pak ne sa po-dobri ot Toshiba v niakakav sluchai.
Blackened

Мнение от Blackened »

Shtono написа:Kupi si Toshiba, nyama da sajelyavash. Az sam sas Satelite A40
I az sam sas Satellite A-40-261. Mogo e dobra ma6inata-dostata4no barza, nadejdna, zdrava, mnogo dobra kartina, P4/2.4, 256 mb RAM, 40 gb HDD, daje ima TruSurround XT - saunda e neveroiaten, ne biah vijdal laptop sas takav zvuk-idealen za gledane na filmi. Bateriata mi darji 4,2 h po spetsificatsii i do 4.5 h v deistvitelnost-mnogo iaka bateria. Spored men se naso4i kam modelite s Centrino-po-leki s 1 kg gore-dolu, po-dalag jivot na bateriata-5-7 h, nai-novoto pokolenie protsesori! ASUS sa otli4ni laptopi sa6to. A 6to se otnasia dali da si vzeme 4ovek laptop ili desktop - az sam mnogo dovolen ot izbora si - notebutsite ve4e po ni6to ne otstapvat i imat niakoi o4evidni predimstva. No notebook-a e delicatna rabota, ne se hvarliai na slu4aini firmi-samo markovo! A za men tova sa:
1. Toshiba-do skoro nai golemia proizvoditel na laptopi/do slivaneto na Compaq s HP/- bogata gama-goliam izbor. Svetovna garantsia.
2. Dell-bezporniat lider na compurtarnia pazar/ne po prodajbi, tam HP sa mnogo napred/ za poslednite godini, no sa po-skapi4ki.
3. ASUS-otli4no saotno6enie tsena/ka4estvo, pri tova te si praviat po4ti vsi4ko-ot danoto ta do tft-tata. Imat stil. Dobro bade6te za tazi firma!
4. Compaq do slivaneto praveha dobri laptopi.
5. Sony-ne dotam iasno saotno6enie tsena/ka4estvo.
Razbira se izberi si parametri, koito 6te ti var6at rabota. Kasmet!
If I could have my wasted days back
Would I use them to get back on track?
Заключено