Питане - как да добием статут на квебекари

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re:

Мнение от klisurov »

grobari написа:Да, ще отговоря като имаме яснота по въпроса...
grobari, все още ли нямаш яснота по въпроса?
По ред причини темата ме интересува (за това я и извадих от нафталина), т.е. въпросът ми не е заяждане.
grobari написа:... много ясно, че след първата година, ако не стане със сетрификата, то от самия престой в Квебек при поискан статут може отново да се мине в графата Квебекари...
grobari, това е така само и единствено, ако през тези 12 месеца не си учил на "temps plain". При кандидатстване за плащане по този параграф се представя здравната карта и се подписва декларация по въпроса.
коце написа:На мен изобщо не ми търсиха сертификата за селекция за политехническия. Спомням си обаче че им дадох кода който вече имах от У де М т.е. написах го в молбата за кандидатстване.
коце, аз имам "Code permanent" от обучението ми по френски чрез COFI в Université de Montréal.
Като опря обаче до пари в École Polytechnique, минах по графата, че съм живял в Кебек 12 месеца без да съм учил на "temps plain"
pumpy написа:... Това е така, но никъде не са ти искали "валиден/в срок на годност сертификат за селекция. Той се използва за да получиш code permanent, който местните имат от училище. С този код ти имаш статут на местен, ако и да учиш 10 години по-късно...
pumpy, значи ли това, че деца на "федералисти" (в моя случай), при положение, че учат тук, получават такъв "code permanent" и стават кебекари?
Знаеш ли, дали този код е същият, като този, който се получава в университет?
Ако с получаването на този код ставаш кебекар, това "за цял живот" ли е, или (както например със здравната карта) трябва да отговаряш на определени условия?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
balbi

Re:

Мнение от balbi »

CFS 801 написа:така си мислиш. сертификата за селекция няма никакво значение при определяне на таксите за учене в колеж или университет ,ако могат да докажат местожителство ,което се доказва с горе изредените ми примери как се става кебекар.
сертификатът за селекция има значение единственно,ако целта на образоването е каране на платени курсове по францизация ,как се казваха кофи или кофа вече забравих и дърпане на социал още от 36 екзит на 20.
ама щом и онтарийците започнаха да прибя2гват към екстрите на а ла бел прованс,начи федералната икономика ич не е на добре. :wink:

Абе пич ти изобщо знаеш ли сертификата какво представлява или твоя си го скрил някъде?
CFS 801 написа:така си мислиш. сертификата за селекция няма никакво значение при определяне на таксите за учене в колеж или университет ,ако могат да докажат местожителство ,което се доказва с горе изредените ми примери как се става кебекар.
Затова като си плащаш такса за университет като резидент на Квебек плащаш близо три пъти по-малко отколкото, ако си онтариец....
И между другото какво ще рече "капълъв"? Капалъчарши...сигурно това имаш предвдид.... Ама и то друго значи та вземи разясни...
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: Re:

Мнение от klisurov »

balbi написа:
CFS 801 написа:...
...
balbi, не вярвам някога CFS 801 да ти отговори, поне не и в този форум и под този ник ;)

Само информативно:
На съпругата ми й поискаха такса близо 1'500$ като чуждестранен студент.
След като доказа, че е живяла тук повече от 12 месеца, таксата (като за кебекари) стана 250$.
Не ми се питаше колко е за не-кебекари, предполагам, че е между 500$ и 750$
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

entombed

Re: Питане - как да добием статут на квебекари

Мнение от entombed »

Добре де, ама аз нищо не разбрах от цялата работа....! В крайна сметка grobari започна ли да учи и плаща в Кебек като кебекар или не?! Стана като приказка без край...
Аватар
some

Re: Питане - как да добием статут на квебекари

Мнение от some »

Научете добре звуковете и частиците "дз", "шуи" и "льо-льо" .... и сте придобили статут.
Публикувай отговор