Проблем хорариум диплома - help!
Проблем хорариум диплома - help!
От Университите, които тормозим по въпроса (Софийския Университет и Художествената академия) - твърдят, че хорариум е това, което имаме като приложение към дипломите. То наистина там пише оценки за всеки отделен предмет, плюс часовете, които ни е преподавано. ОБАЧЕ:
1. това листче си е оригинално приложение към дипломата, но не е в запечатан плик на университета и т.н. То ни е дадено, като завършвахме. От самия Университет ни казаха, че е абсурдно да даваме оригинала от това нещо на когото и да било.
2. В инструкцията в чеклиста E37106.pdf пише, цитирам:
Transcripts: original transcripts of all degrees must be submitted in university-sealed envelopes.
Т.е. те искат да им изпратя оригинала - единствения, който имам - това ми е първия проблем, както казах. Опитах да ги изнудя да ми извадят копие, като им казах, че това съм го изгубила, обаче казаха, че трябвало да се един вид анулира тази диплома и все едно ти правят нова диплома - това може и да е глупост, тъй като от единия университет казаха така, от другия казаха, че това са глупости и реално ще можем да ги накараме да извадят "академична справка"... Изобщо всеки си има теория по въпроса. На мен ми хрумна - на това листче, приложение с часовете и отделните оценки от Университета да му направя нотариално заверено копие и превод и да отида в Университета да ми го сложат в техен запечатан плик. НО... в инструкцията пише - original transcripts...
Изобщо какво се разбира под "transcripts"?? Много ми се иска да чуя и вашите теории и практики, че да вървя по утъпкана пътека.
3. Още един проблем - чака се 1 месец!? Все пак с тия промени по процедурата, искаме да изпратим документи възможно най-скоро...
Стигнах до извода, че думата "хорариум", която използвам пред лелките в университета не е правилната. Моля те, някой, който си е вадил това "нещо" от Университета колко струва, как изглежда, за колко време го вадят и т.н. Много ще са ми полезни успешни практики от Софийския Университет и Художествената Академия.
Благодаря предварително!
1. това листче си е оригинално приложение към дипломата, но не е в запечатан плик на университета и т.н. То ни е дадено, като завършвахме. От самия Университет ни казаха, че е абсурдно да даваме оригинала от това нещо на когото и да било.
2. В инструкцията в чеклиста E37106.pdf пише, цитирам:
Transcripts: original transcripts of all degrees must be submitted in university-sealed envelopes.
Т.е. те искат да им изпратя оригинала - единствения, който имам - това ми е първия проблем, както казах. Опитах да ги изнудя да ми извадят копие, като им казах, че това съм го изгубила, обаче казаха, че трябвало да се един вид анулира тази диплома и все едно ти правят нова диплома - това може и да е глупост, тъй като от единия университет казаха така, от другия казаха, че това са глупости и реално ще можем да ги накараме да извадят "академична справка"... Изобщо всеки си има теория по въпроса. На мен ми хрумна - на това листче, приложение с часовете и отделните оценки от Университета да му направя нотариално заверено копие и превод и да отида в Университета да ми го сложат в техен запечатан плик. НО... в инструкцията пише - original transcripts...
Изобщо какво се разбира под "transcripts"?? Много ми се иска да чуя и вашите теории и практики, че да вървя по утъпкана пътека.
3. Още един проблем - чака се 1 месец!? Все пак с тия промени по процедурата, искаме да изпратим документи възможно най-скоро...
Стигнах до извода, че думата "хорариум", която използвам пред лелките в университета не е правилната. Моля те, някой, който си е вадил това "нещо" от Университета колко струва, как изглежда, за колко време го вадят и т.н. Много ще са ми полезни успешни практики от Софийския Университет и Художествената Академия.
Благодаря предварително!
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Re: Проблем хорариум диплома - help!
Здравей, Leda78,
Това, което трябва да искате от университетите е АКАДЕМИЧНА СПРАВКА.
Те нямат право да ви откажат да ви я издадат.
Плаща се някаква такса, която мисля, че навсякъде е различна. В УНСС беше нещо от порядъка на 30-40 лв., плюс допълнителни 15 лв. такса за запечатването в оригинален плик (който в нашия случай дори не беше оригинален, т.е. брандиран със символите на УНСС, а просто чисто бял обикновен плик за писмо А5 с поставени техните печати от двете му страни).
Думата "хорариум" действително ви е объркала работата с лелките.
А за чакането ... чакане си е. Нашите станаха за 10-ина дни.
А тези гимнастики, дето ги обмисляш за копие или дубликат на приложението към дипломата ти с хорариума, изобщо ги забрави! Не ти вършат работа.
Първо - там се съдържа само част от информацията, която се съдържа в Академичната справка и канадците определено няма да са ОК с това.
Второ - издаването на дубликат се прави при унищожена, изгубена, открадната и т.н. диплома, за което първо тя се обявява в някой ежедневник за невалидна (лично от притежателя й), след което подаваш молба до университета да ти издаде дубликат като прилагаш изрезката от този вестник с обявата. Т.е. оригиналната диплома, дори и дефакто да си е у теб, за света тя е вече невалидна и не можеш да я ползваш никъде и за нищо.
Хайде, успех с лелките и им се усмихнете мило, за да ви оправят по-бързичко
Това, което трябва да искате от университетите е АКАДЕМИЧНА СПРАВКА.
Те нямат право да ви откажат да ви я издадат.

Плаща се някаква такса, която мисля, че навсякъде е различна. В УНСС беше нещо от порядъка на 30-40 лв., плюс допълнителни 15 лв. такса за запечатването в оригинален плик (който в нашия случай дори не беше оригинален, т.е. брандиран със символите на УНСС, а просто чисто бял обикновен плик за писмо А5 с поставени техните печати от двете му страни).
Думата "хорариум" действително ви е объркала работата с лелките.
А за чакането ... чакане си е. Нашите станаха за 10-ина дни.
А тези гимнастики, дето ги обмисляш за копие или дубликат на приложението към дипломата ти с хорариума, изобщо ги забрави! Не ти вършат работа.
Първо - там се съдържа само част от информацията, която се съдържа в Академичната справка и канадците определено няма да са ОК с това.
Второ - издаването на дубликат се прави при унищожена, изгубена, открадната и т.н. диплома, за което първо тя се обявява в някой ежедневник за невалидна (лично от притежателя й), след което подаваш молба до университета да ти издаде дубликат като прилагаш изрезката от този вестник с обявата. Т.е. оригиналната диплома, дори и дефакто да си е у теб, за света тя е вече невалидна и не можеш да я ползваш никъде и за нищо.
Хайде, успех с лелките и им се усмихнете мило, за да ви оправят по-бързичко

"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
Благодаря за бързия отговор. Знаех си, че нещо съм объркала...
Възникна още един проблем - не мога да си намеря приложението. Имам диплома, с твърди корици, с оценки на всички предмети и т.н., но нямам хорариум и изобщо приложението (доколкото си спомням то имаше разни подписи и т.н. на всички преподаватели, ако не се лъжа...). Такааа... тук стигаме до следния ключов въпрос - това приложение трябва ли ми, ако така или иначе си извадя академична справка? Т.е. мога ли да изискам академична справка и да приложа нея плюс дипломата с твърдите корици, без листчето приложение?
Ако не мога, ще стане много неприятно... Цялата процедура с обявяването за невалидна, след това чакане на нова диплома и към нея академична справка - това съм сигурна, че ще се влачи поне 2 месеца, особено в месеците на отпуските... А с тая намалена квота, направо виждам как шанса ни тази година отплува лека-полека...
Моля ви за съвет откъде да подхвана тази объркана история...
P.S. И тъй като почти всяка подобна неприятна ситуация си има добра страна - ето я и моята - поне ще си оправя цялата документация веднъж завинаги
Възникна още един проблем - не мога да си намеря приложението. Имам диплома, с твърди корици, с оценки на всички предмети и т.н., но нямам хорариум и изобщо приложението (доколкото си спомням то имаше разни подписи и т.н. на всички преподаватели, ако не се лъжа...). Такааа... тук стигаме до следния ключов въпрос - това приложение трябва ли ми, ако така или иначе си извадя академична справка? Т.е. мога ли да изискам академична справка и да приложа нея плюс дипломата с твърдите корици, без листчето приложение?
Ако не мога, ще стане много неприятно... Цялата процедура с обявяването за невалидна, след това чакане на нова диплома и към нея академична справка - това съм сигурна, че ще се влачи поне 2 месеца, особено в месеците на отпуските... А с тая намалена квота, направо виждам как шанса ни тази година отплува лека-полека...
Моля ви за съвет откъде да подхвана тази объркана история...
P.S. И тъй като почти всяка подобна неприятна ситуация си има добра страна - ето я и моята - поне ще си оправя цялата документация веднъж завинаги

Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
И още нещо - имам още една магистратура в друг университет, но незавършена. Сигурна съм, че някъде се обсъждаше, но все пак да попитам отново - има ли смисъл оттам да искам академична справка, след като не е завършена? Иначе имма студенска книжка, нещо като договор с Университета, тъй като тя беше платена магистратура...
Водя се прекъснала, може би и загубила студентски права, тъй като много време мина, а ми оставаше само 1 изпит и дипломна работа, т.е. всички останали изпити са ми взети.
Водя се прекъснала, може би и загубила студентски права, тъй като много време мина, а ми оставаше само 1 изпит и дипломна работа, т.е. всички останали изпити са ми взети.
Струва ми се, че нещо май се лъжеш ...Leda78 написа:
Не знам как изглежда диплома, издадена от СУ, нито от Художествената академия, но В дипломите на УНСС няма приложение с подписи на всички преподаватели, а само с дисциплините, хорариум на лекции и упражнения и съответните оценки.
Академичната справка съдържа и имената заедно с титлите на съответните преподаватели, но пак няма техните подписи.
Мисля, че това, което пишеш, че имаш, "с оценки на всички предмети и т.н.", е всичко, което трябва да имаш като Диплома и нищо не си загубила.
Освен, ако дипломите на СУ са съвсем различни като съдържание от тези на УНСС. Не знам.

Аз на твое място отивам светкавично в този университет за Академична справка, като ще ги помоля най-отдолу да ми напишат, че до завършване и издаване на диплома ми остава полагане на един изпит по еди какво си и дипломна работа!Leda78 написа:И още нещо - имам още една магистратура в друг университет, но незавършена.
...
... а ми оставаше само 1 изпит и дипломна работа, т.е. всички останали изпити са ми взети.
Без колебание.
Точките вероятно няма да се увеличат от това, но не се знае дали пък не би допринесло капка за положителното разглеждане на апликацията. А за всяка такава капка усилията си струват.
Лично мнение.

P.S. Аналогично - запечатване в оригинален плик от университета.
Явно ще се ходи и до Търново... това ще е тежка задача, но сте прави, че си заслужава усилието...
Относно приложението - може подписи на преподаватели да е нямало, но приложение имаше и моето го няма... На моята диплома има среден успех, както и изписани всички предмети със съответните оценки. А в това приложение имаше точно "хорариум", ако не се лъжа и отново оценките. Ей това приложение ми го няма - иначе официалната част с дипломата и снимката ми и оценките я имам.
Не мога да разбера какъв им е проблема да ми изкарат само приложението, но те твърдят, че те са комплект с дипломата и не можело само едното - трябва да се прави нова диплома.
Затова, мислите ли, че мога да мина само с оригинала на дипломата и академична справка... те канадските власти нито знаят, нито се вълнуват от всичките ни 1500 приложения...
Относно приложението - може подписи на преподаватели да е нямало, но приложение имаше и моето го няма... На моята диплома има среден успех, както и изписани всички предмети със съответните оценки. А в това приложение имаше точно "хорариум", ако не се лъжа и отново оценките. Ей това приложение ми го няма - иначе официалната част с дипломата и снимката ми и оценките я имам.
Не мога да разбера какъв им е проблема да ми изкарат само приложението, но те твърдят, че те са комплект с дипломата и не можело само едното - трябва да се прави нова диплома.
Затова, мислите ли, че мога да мина само с оригинала на дипломата и академична справка... те канадските власти нито знаят, нито се вълнуват от всичките ни 1500 приложения...
Честно казано - не знам ...Leda78 написа: Затова, мислите ли, че мога да мина само с оригинала на дипломата и академична справка... те канадските власти нито знаят, нито се вълнуват от всичките ни 1500 приложения...
Провери все пак какво точно съдържат дипломите, които се издават от СУ.
Но ми хрумва, че МОМН би трябвало да знаят.
Занеси им оригинала на дипломата си, заедно с едно нотариално заверено копие, за да удостоверят истинността на документа и ще видиш какво ще ти кажат. Мисля, че тяхната реакция би била най-меродавна и показателна за случая ти. Ако трябва да имаш още приложения, те ще ти ги искат. И, ако и те ти потвърдят, че СУ не може да ти издаде дубликат само на липсващото приложение, тогава вече тръгваш по гореописаната пътека. Не ти го пожелавам, защото ще ви забави.
Успех!
А задължителна ли е АКАДЕМИЧНАТА СПРАВКА или може да се мине без нея и ако искат доказателства, тогава да се извади? Това в случай, че има диплома + приложение с хорариум.
- mortigur
- Обратна връзка:
Задължителна е. На това точно му викат Transcripts. Не знам дали е обяснено някъде по горе. Но ви съветвам да направите следното:Valeto написа:А задължителна ли е АКАДЕМИЧНАТА СПРАВКА или може да се мине без нея и ако искат доказателства, тогава да се извади? Това в случай, че има диплома + приложение с хорариум.
- вадите академичната справка (АС).
- отивате с нея при сертифициран преводач.
- той ви прави превода и закопчава справката заедно с превода.
За дипломата:
- отивате и правите нотариално заверено копие.
- отивате с копието при преводач.
- той ви превежда копието и го закопчава.
- връщате се в университета заедно с нотариално завереното копие+превода му, АС+превода и. и молите академичен отдел да ви запечата тези документи в плик на университета.
- изпращате си вие плика до канадските власти
Taxation is theft.
Добрее... това ще го направим задължително. А изпращаш ли копие и на приложението към дипломата - сега внимателно разгледах това на мъжа ми - в него има оценки по всеки един проблем и хорариума по всеки предмет. На мен точно тази част от дипломата ми липсва... това трябва ли ми? Да вадя ли нова диплома или мога да мина само с официалната част от дипломата с общия успех + академичната справка, разбира се...
- mortigur
- Обратна връзка:
Виж дали някъде не са отбелязани страниците, освен това на моята диплома, кой знае защо номера е написан на последната страница. Така, че да се не окаже, че имаш диплома ама без никакви "отличителни белези" - номер дата на издаване, институция и т.н.Leda78 написа:Да вадя ли нова диплома или мога да мина само с официалната част от дипломата с общия успех + академичната справка, разбира се...
Taxation is theft.
Дипломата си е ок и на нея по нищо не личи, че имаш приложение към нея. За сметка на това на самото приложение пише, че важи само при представяне на диплома. Но незнайно по каква логика не могат да ти вадят само приложение, ако си го изгубил. Трябва да си обявиш дипломата за невалидна и да ти извадят нова. Кой да предположи, че тъпото приложение може да е толкова важно.
Дори се съгласиха да ми издадат академична справка към настоящата диплома, но твърдят, че без приложението реално тази диплома цитирам "в рамките на България е невалидна"... Затова малко ме е страх да не вземат братята канадци да ми изискат по някое време приложението и да увисна и да трябва да си вадя нова диплома и да си създам подозрения... Може би ще си извадя нова диплома все пак, за да е всичко наред... От друга страна на новата диплома ще пише дата на издаване онзи ден и това също би могло да ми създаде някакви подозрения...
Умирам от яд, тъй като съм сигурна, че това глупаво приложение не е изгубено, а просто е навряно на някакво невероятно място и не иска да излезе... Нищо, продължавам търсенето. Дано излезе, че ако не ... не знам какво да направя, за да е най-изгодно за мен - хем да не води до подозрения, хем да е законно и т.н.
Дори се съгласиха да ми издадат академична справка към настоящата диплома, но твърдят, че без приложението реално тази диплома цитирам "в рамките на България е невалидна"... Затова малко ме е страх да не вземат братята канадци да ми изискат по някое време приложението и да увисна и да трябва да си вадя нова диплома и да си създам подозрения... Може би ще си извадя нова диплома все пак, за да е всичко наред... От друга страна на новата диплома ще пише дата на издаване онзи ден и това също би могло да ми създаде някакви подозрения...
Умирам от яд, тъй като съм сигурна, че това глупаво приложение не е изгубено, а просто е навряно на някакво невероятно място и не иска да излезе... Нищо, продължавам търсенето. Дано излезе, че ако не ... не знам какво да направя, за да е най-изгодно за мен - хем да не води до подозрения, хем да е законно и т.н.
-
Може ли да ми кажете каква е разликата между приложението към дипломата и въпросната академична справка.И има ли кандидати които са изпратили документите без тази академична справка.
Днес се обадих в НБУ за академична справка се подава заявление на място и се чака една седмица.
Поздрави
Дяко
Днес се обадих в НБУ за академична справка се подава заявление на място и се чака една седмица.
Поздрави
Дяко
Разликата е съществена.PHOENIX ARIZONA написа:Може ли да ми кажете каква е разликата между приложението към дипломата и въпросната академична справка.
Приложението е с формата и стила на дипломата ти, а Академичната справка е във формат А4 на бланка на университета.
Съдържанието също е различно. Справката е много по-подробна от приложението. Там ти нанасят всички изучавани дисциплини - през кой семестър си ги изучавал; колко часа лекции, колко часа упражнения си имал, колко кредити; оценките по шестобална система, оценките по ECTS, в проценти; титла и име на съответния преподавател; общ хорариум, среден успех, дипломна работа.
Приложението си го имаш, можеш да сравниш.