Да си дойдем на думата! Невярващ се меси в делата на Църквата- типично по български! Всеки разбира от всичко! Помагала сте, защото вероятно сте се чувствала съпричастна към едно българско дело. Проблемът, обаче, не е в това дали о. Димитър ходи за риба, работи нещо странично и е решил да "забогатее". Проблемът се състои в това, че той не е само там, за да отслужва служби, треби и т.н. Да! Ако заплатата му беше 600$ (400 евро, които му осигурява България) месечно, със сигурност ангажиментите му щяха да приключат с това. Но при положение, че заплатата му е около 20000$ годишно трябва да полага малко повечко усилие. Какво се получава? Настоятелството е работодател на отеца. Не е доволно от това как той изпълнява ангажимента си и следват разговори- година, две, три. Нещата не се подобряват. И както всеки нормален работодател, който не търпи неизпълнителни работници, иска да го освободи. Къде е проблемът?!?Bistra написа:Нямам никакъв интерес нито към църквата, нито към имота. Настоятел няма да стана, така че няма и да профуквам парите. Имам си по-важни занимания в живота. От цялата тази тема не ми хареса просто отношението, към един единствен човек, който дефакто се явява изкупителна жертва за всички грешки - свои и чужди.Това са ми единствените мотиви за участие.
А иначе сте прав:
- Не вярвам в Бога.
- Не участвувам в групови начинания.
- Ако, помагам то е защото на даден етап съм имала възможност, без това да се превръща в абонамент, разбира се (Времето на ленинските съботници отдавна отшумя) и е продиктувано от съвсем други причини.
P.S.Значи все пак се оказа, че няма проблем с парите. Сега да си дойдем на думата какъв е проблема:
-Панически ужас попа да не забогатее с труда си?
-Да не би да му се случи да живее нормално, ходейки за риба?
-Пречка пред нечии финансови интереси? Например за похарчването на 150К или са вече похарчени?Кое е вярно, последно? Щото темата е за финансова подкрепа на църквата.
А, да! Темата не е за финансовата подкрепа на църквата, а за освобождаването на о. Димитър. Всъщност, както писа Pointzero, май настоятелството ще си подаде оставката. Като няма добри менажери църквата ще се изгуби. След това няма да има заплата за отеца, а като няма заплата да не мислите, че ще служи даром? А то няма да има и къде. Ще трябват пари за църква под наем... По- добре да се ходи в гръцката, руската... Я по- добре щом настоятелството ще си ходи, отеца също да си подаде оставката. Едните ще го направят с чест. За него не смея да кажа.