Self-employment в Квебек, или как да си направим фирма
Self-employment в Квебек, или как да си направим фирма
Здравейте! Искам да продължа да работя за фирмата в която работя в България като т.нар. contractor, дистанционно от Монтреал. За тази цел трябва да бъда self-employed което до колкото четох включва направата на фирма. Все още чета и се информирам по въпроса но предполагам, че както за всичко друго е необходимо човек да има издаден social security номер. Аз такъв няма да имам 1 месец...
Ще продължавам да чета, но моля ако някой има опит с този тип заетост да даде някой съвет.
Ще продължавам да чета, но моля ако някой има опит с този тип заетост да даде някой съвет.
- Independent
Re: Self-employment в Квебек, или как да си направим фирма
Social Insurance номер се издава за 5 минути, самата карта пристига по пощата за една-две седмици. Защо мислиш, че няма да имаш номер в продължение на един месец?
Самото регистриране на фирма става много лесно. Тук има информация как точно става това. Мисля, че дори може да стане онлайн. Доколкото си спомням, ако не държиш да използваш име на фирма, а само собственото си име (нещо като едноличните фирми в България), не си длъжен да се регистрираш.
Самото регистриране на фирма става много лесно. Тук има информация как точно става това. Мисля, че дори може да стане онлайн. Доколкото си спомням, ако не държиш да използваш име на фирма, а само собственото си име (нещо като едноличните фирми в България), не си длъжен да се регистрираш.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
- Bistra
- Напуснал форума
Нещо не мога да ти схвана идеята за "дистанционната" работа. Какво точно искаш да правиш? Ако искаш да продължиш работата си в българска фирма от дистанция, както аз го разбрах, за какъв дявол трябва да регистрираш канадска такава? Наясно ли си, че работейки в канадска фирма плащаш данъци според канадските закони?
Или може би ти си Боса, така да се каже, а персонала ти остава в България и тъй като не можете всички да емигрирате се надяваш да ги захранваш оттук със задачи?
Дай ако обичаш повече информация!
Или може би ти си Боса, така да се каже, а персонала ти остава в България и тъй като не можете всички да емигрирате се надяваш да ги захранваш оттук със задачи?

Дай ако обичаш повече информация!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

- Independent
Човека много ясно го е казал - иска да се води self-employed. Обаче по някаква причина е решил, че за целта трябва да регистрира фирма. Обаче в Канада и специално в Квебек това не е нужно, освен ако не искаш да се водиш с някакво специално име. Ако просто ще си ползваш собственото име, регистрация на фирма не се изисква.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
- Bistra
- Напуснал форума
Ти не ми превеждай, моля! Виж какво казва човекa:
Иначе за другото си прав, за да си self-employed не ти е необходима фирма.
Не съм наясно, ако това е работа между бългapска и канадска фирма какви са спогодбите между тези 2 страни. Само мога да кажа, че мои познати от такава "дистанционна" работа, свързана с трансфер на счетоводни документи и суми пари между Канада и Щатите си имаха после големи ядове.mmt050 написа:Искам да продължа да работя за фирмата в която работя в България като т.нар. contractor, дистанционно от Монтреал.
Иначе за другото си прав, за да си self-employed не ти е необходима фирма.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Благодаря за интереса и отговорите до сега
Значи фирмата за която работя в момента е българска фирма която обаче е proxy за UK фирма. Т.е. UK фирмата прави outsourcing в БГ чрез БГ фирмата. Аз напрактика ще продължа да работя директно със великобританската фирма..
HR-a от UK ми заяви, че трябва цитирам "We need to have something (or someone – if you are registered self-employed) to contract to – otherwise there is no corporation to invoice from." Това аз разбирам като някакво entity било то човек (self-employed, едноличен търговец, нещо..) или фирма на която да пишат фактури за свършената работа. Тези англичани им се иска да свършат работата както трябва и някакви неясни преводи по мой сметки няма да са им по вкуса (защото за мен колкото по-прост варианта толкова по-добре на първо време).
Оказа се, че съществуват т.нар. umbrella companies, който се занимават с това да бъдар административни посредници между free-lancers (contractors) и фирмите който им дават работа, като по този начин се отнема бремето на това да имаш фирма, да търсиш счетоводител и т.н. Сега "разследваме" тази възможност, но ако мога първата седмица да си взема SIN и с него да си открия еднолична фирма (или, още по-добре, да не се налага изобщо да имам фирма, само SIN), това би бил най-добрия вариант.
@Bistra Не съм бос, за съжаление, къде такъв късмет
Иска ми се да вярвам, че когато става върпос за английски клиент и канадски извършител на услугата, би било достатъчно да се напишат фактурите към канадско entity. По такъв начин канадците могат да следят за парите който пристигат в фирмата или е.т.-то и след това аз да си подавам данъчни декларации за приходите и всичко да е точно.. Какво мислиш за тази логика (може би твърде проста за да е истина...)?

HR-a от UK ми заяви, че трябва цитирам "We need to have something (or someone – if you are registered self-employed) to contract to – otherwise there is no corporation to invoice from." Това аз разбирам като някакво entity било то човек (self-employed, едноличен търговец, нещо..) или фирма на която да пишат фактури за свършената работа. Тези англичани им се иска да свършат работата както трябва и някакви неясни преводи по мой сметки няма да са им по вкуса (защото за мен колкото по-прост варианта толкова по-добре на първо време).
Оказа се, че съществуват т.нар. umbrella companies, който се занимават с това да бъдар административни посредници между free-lancers (contractors) и фирмите който им дават работа, като по този начин се отнема бремето на това да имаш фирма, да търсиш счетоводител и т.н. Сега "разследваме" тази възможност, но ако мога първата седмица да си взема SIN и с него да си открия еднолична фирма (или, още по-добре, да не се налага изобщо да имам фирма, само SIN), това би бил най-добрия вариант.
@Bistra Не съм бос, за съжаление, къде такъв късмет

- Bistra
- Напуснал форума
Надали аз съм точно човекът, който ще ти разреши проблема и то в някакъв Форум. Това, което знам е, че данъчните не обичат много много задгранични преводи и поради тази причина ги следят много зорко.
Случаят с моите познати беше накратко следният:
Голям строителен девелопър им възлага разработка на проект за ваканционно селище за ски туризъм, нейде из Скалистите ( в Щатите разбира се). Взет е аванс и завършена първата идейна фаза на проекта. Моите хора изпращат фактура за това. Тази фактура обаче никога не се изплаща, понеже отсрещната фирма обявява фалит. Моите хора съответно не декларират приход и оттам почват проблемите, къде е изчезнала въпросната сума? Канадските данъчни имат спогодба с американските при съмнения за пране на пари да си донасят информация едни на други.
Аз бях пряк свидетел на обиските, които направиха.
Идват без предупреждение в офиса и в къщи едновременно групи от по 5-10 човека и бъркат (вярвай ми) дори и в тоалетното казанче. На мен ми беше смешно, защото не бях засегната и гледах отстрани, ама на тях хич не им беше до смях.
Така, че предполагам твоите работодатели знаят как да си опечат работата за да нямат проблеми. Ти ще трябва да декларираш (предполагам - не съм специалист) в данъчната декларация приходите си като такива идващи от чужбина - поне има графа доколкото знам за това.За това ти е нужен SIN.Успех!
Случаят с моите познати беше накратко следният:
Голям строителен девелопър им възлага разработка на проект за ваканционно селище за ски туризъм, нейде из Скалистите ( в Щатите разбира се). Взет е аванс и завършена първата идейна фаза на проекта. Моите хора изпращат фактура за това. Тази фактура обаче никога не се изплаща, понеже отсрещната фирма обявява фалит. Моите хора съответно не декларират приход и оттам почват проблемите, къде е изчезнала въпросната сума? Канадските данъчни имат спогодба с американските при съмнения за пране на пари да си донасят информация едни на други.
Аз бях пряк свидетел на обиските, които направиха.
Идват без предупреждение в офиса и в къщи едновременно групи от по 5-10 човека и бъркат (вярвай ми) дори и в тоалетното казанче. На мен ми беше смешно, защото не бях засегната и гледах отстрани, ама на тях хич не им беше до смях.
Така, че предполагам твоите работодатели знаят как да си опечат работата за да нямат проблеми. Ти ще трябва да декларираш (предполагам - не съм специалист) в данъчната декларация приходите си като такива идващи от чужбина - поне има графа доколкото знам за това.За това ти е нужен SIN.Успех!

Моите 5 цента - свържи се с данъчен специалист/финансов съветник. Плати си една консултация по телефона и разбери това, което те интересува. По-добър и сигурен начин от това няма, поне според мен.
На лични мога да ти препоръчам някого.
На лични мога да ти препоръчам някого.
Благодаря на всички, надявах се да получа обща картина на положението и отговорите ми бяха полезни
За подробностите мисля да се консултирам със сестра ми (при която отивам така или иначе) която е счетоводител в Монтреал и ще спестя от това поне

За подробностите мисля да се консултирам със сестра ми (при която отивам така или иначе) която е счетоводител в Монтреал и ще спестя от това поне