изисквани документи

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
azalia

изисквани документи

Мнение от azalia »

здравейте, някои може ли да ми каже какви точно документи се изискват за да ти издадат картата за социален номер,за здравната карта,както И документа за самоличност? другата седмица пътуваме за Монтреал И ме интересува дали може да свършим цялата работа още на летището? имаме договор за наем. Благодаря
AZALIA
Аватар
John Smith

Re: iziskvani dokumenti

Мнение от John Smith »

Започни от там, че на този форум се пише на кирилица. :!:
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
hoyden
Обратна връзка:

Мнение от hoyden »

За съжаление не можете да "свършите цялата работа" още на летището. Ходи се лично по институциите. Хубаво е, че имате адрес, защото на него ще ви изпратят ПР картите. На летището имиграционните ще ви дадат списък с адреси, на които трябва да отидете за здравна карта, за СИН номер, и среща с имиграционен агент. Срещата с агента е с предварително фиксирана дата и час. Ако сте експедитивни, цялото обикаляне може да се свърши за един ден. Съвета ми, когато отивате за здравна карта, е да тръгнете рано сутрин и към 8.30ч да сте там, защото напливът е голям и се чака доста. Като приключите с това, следващата стъпка е, да си отворите сметка в банката. Също така, още от първия ден, трябва да звъннете до Хидро Кебек, за да смените партидата за вода и ток на ваше име. Хубаво е и още първите 2-3 дни да решите с кой интернет доставчик да бъдете, защото се чака около седмица, докато техниците дойдат. Хубаво е, да си купите месечни карти за градския транспорт, това става на всяко 30-31-1 число на месеца. По-късно от първо число на месеца, не могат да се купуват карти. Една карта струва 72.50$, ще трябва да платите и около 6$ за карта Опюс еднократно. Иначе билетчето струва 3$, ако си вземете 2 билета - 5.50$. На всяка метростанция има машини, пускаш монети или банкноти и избираш колко билета да си купиш. Машината връща ресто! Ако купувате директно от шофьор на автобус (пак с машина), трябва да имаш точно приготвени монети, машината не приема банкноти, не връща ресто!!!
Зареждането на карти за градския транспорт става и в дрогериите - Жан Кутю, Фармапри и др.

П.С. За СИН карта и здравна карта си носете паспортите, сертификата за селекция и мисля, че на летището ще ви дадат един документ, той е най-важния, носете и него. Това е.

Успех!

“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
azalia

Мнение от azalia »

благодаря много за изчерпателния отговор,hoyden! Извинявам се,че първото ми съобщение беше на латиница.
AZALIA
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Не е вярно, че месечни карти не могат да се купуват след първо число на месеца. Могат и още как. Мисля, че до десето число се зарежда за текущия месец, след това за следващия. Не е задължително да се чака 30-31, за да се заради картата, може още на 25. Иначе всичко останало е така, както го е описал hoyden.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

hoyden написа:Една карта струва 72.50$, ще трябва да платите и около 6$ за карта Опюс еднократно
За една линия ли става въпрос? Тези 6$ да не е такса, че ви вадят карта.
hoyden написа:....трябва да звъннете до Хидро Кебек, за да смените партидата за вода и ток на ваше име.
Обаждаш се и казваш, че на дадения адрес вече живее...трите имена..., някакви формуляри, или други документи попълват ли се?
М/у другото, колеги. Вие как си плащате сметките за ток, вода(тя май не се плащаше), телефон...по банков път или си има специални места за това?
IFF

Мнение от IFF »

Плащаме ги през интернет, но може и в банката на място.
Аватар
hoyden
Обратна връзка:

Мнение от hoyden »

martatabs написа:
hoyden написа:Една карта струва 72.50$, ще трябва да платите и около 6$ за карта Опюс еднократно
За една линия ли става въпрос? Тези 6$ да не е такса, че ви вадят карта.
hoyden написа:....трябва да звъннете до Хидро Кебек, за да смените партидата за вода и ток на ваше име.
Обаждаш се и казваш, че на дадения адрес вече живее...трите имена..., някакви формуляри, или други документи попълват ли се?
М/у другото, колеги. Вие как си плащате сметките за ток, вода(тя май не се плащаше), телефон...по банков път или си има специални места за това?
Месечната карта е за всички автобуси и метрото за Монреал. Карта Опюс представлява карта с чип, подобна на кредитна или дебитна такава. Купуваш си я веднъж и после само си я зареждаш за месеца или за другите планове, които предлага STM. Понеже не съм запозната с другите опции, можете да си ги разгледате на този сайт : http://www.stm.info/tarification/index.htm

Относно Hydro Quebec - ето го линка, където можете да си смените адреса или да станете абонат: https://transaction.hydroquebec.com/lsw ... X46R0S23WG Дават се данните на електромера, в момента в който се нанесете, за да започне новото отчитане на ваше име. Това, мисля че трябва да го направи консиержа или собственика на жилището, което сте наели. След това вие трябва само да потвърдите, че вие сте новите наематели.

Като си отваряте сметка в банката, имате опция електронно банкиране. От там плащате всичко. Помолете служителя, който ви отваря сметката, да ви покаже как става това. Тук не мога да дам линк, защото знам как става само с банката, на която съм клиент.

И още нещо. И преди сме го писали, но да го повторя. Има етика и неписани правила за градския транспорт. В метрото, когато се возите на ескалаторите, винаги заставайте от дясно, така, че да има място от ляво. Там минават хората, които бързат. Ако чакате за автобус, наредете се на опашката. Качването става само от първата врата, втората е за слизащите. Поздравявайте шофьорите на рейсове, те почти винаги го правят ;) Странно звучи, нали ?
Успех!

“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
Аватар
martatabs
Модератор

Re: Изисквани документи

Мнение от martatabs »

Благодаря за отделеното време hoyden! Явно с картата излиза доста по-евтино, защото 3$ за билет не са малко-ако ги смятам, като месечна сума...3+3=6$ х 21 дена=126$ - 72.50$ = 53.50$ спестени на месец при условие, че пътувам два пъти в деня.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: Изисквани документи

Мнение от klisurov »

martatabs написа:Благодаря за отделеното време hoyden! Явно с картата излиза доста по-евтино, защото 3$ за билет не са малко-ако ги смятам, като месечна сума...3+3=6$ х 21 дена=126$ - 72.50$ = 53.50$ спестени на месец при условие, че пътувам два пъти в деня.
martatabs, прави ми впечатление, че за доста неща си добре информиран, а за това, за което не си, успяваш да зададеш конкретни въпроси, чийто отговори да са от полза и за другите.
Бих желал да те поздравя за това :bow:

Относно картата: Действително зависи колко често пътуваш.
Отделно, тя не е поименна (освен, ако не е с намаление по една или друга причина - тогава има и снимка), т.е. една карта може да се ползва от всички членове на семейството - не едновременно естествено.
Карти с намалени се издават на деца, като не е задължително да са записани за училище. Т.е. още първия ден проверете (попитайте служителя на гишето в метрото) къде е най-близкото място за издаване на ученически карти. Намалението е около 45%
Събота и неделя деца до 12 години пътуват безплатно с един възрастен. Мисля, че ограничението беше до 4 деца с един възрастен.
Аз това не го знаех и в началото си таксувах "билетче" и за децата. Шофьорите ме гледаха неразбиращо, но не "смееха" да коментират.
Картата може да се завери за следващия месец след 20 число. Преди тази дата, мисля, че е за текущия месец.

Едно "билетче" е за два часа и безкрайно прекачвания. Условието, че след метро не може да е отново метро, както и същият номер автобус един след друг. Мисля, че няма проблем да ползвах автобус 1, метро, автобус 1, метро и така до два часа. Престоя в метрото е неограничен.

Успех на всички по пътя за насам!

martatabs, като пристигнете се обади, ще ми е приятно да се срещнем.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Публикувай отговор