точки за езици

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
karelia79

Re: точки за езици

Мнение от karelia79 »

Jidja, колко време беше учила френски преди да се явиш на TCFQ? Какво ниво изкара? Аз мисля че и за нас е добре да се явим преди да подадем или пък след това, понеже и при нас точките са на кантар...
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Jidja написа:Другото, което забравих да пиша, ако сте като нас на кантар, и френския ви трябва да е висок, за да съберете точките ви съветвам да се явите на TCFQ, защото поне според мен почти сигурно е че ще ви искат, а освен това вече има и графа в документите. Така ще избегнете загуба на време да ви пратят м че ви изискват вие тепърва да се явявате , да чакате резултати, да ги пращате отново. Аз бях на тсфк не е труден. Може да поразгледаш темите относно тсф има информация.
Не знам на кое казвате кантар - предполагам че кантара е 57-58 точки (57 точки е прага да ви поканят на интервю - става въпрос за семейство) и със сигурност няма да ви искат ТСФК след като подадете документите.

Нека сега да изясним няколко неща и да синтезираме правилата (както казва Jidja - всичко, което ви трябва като инфо вече е писано многократно тук във форума):

1. Явяването на тест не е задължително. Езиковите познания в нормалния случай се доказват на самото интервю. Резултатът: или си защитавате нивото, или ви го намаляват или ви го вдигат според това, което сте показали на самото интервю.

2. Много кандидати се явяват доброволно на тест с цел да избегнат интервюто.. За да се избегне интервюто и да се получат директно сертификати трябва да са изпълнени едновременно 2 условия:
- да събирате минимум 63 точки (за семейство) по документи
- да сте изпратили всички необходими документи, доказващи тези точки (дипломи, сертификати, трудови книжки, длъжностни характеристики, служебни бележки от настоящата работа, сертификати за език) и да не са се усъмнили в нито един от изпратените документи (на интервюто освен доказването на езиковите познания се сверяват и оригиналите на документите, които сте изпратили)
И грубата грешка тук е: на ТСФК се явява обикновено само водещия кандидат, стремейки се да изкара по-висок резултат, за да избегне интервюто и да получи по-бързо заветните сертификати. КОЕТО ЕСТЕСТВЕНО НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ПО ТОЗИ НАЧИН. Най-малкото защото всеки заявява определени нива за водещия на френски и на английски и ниво на френския за придружаващия. Което автоматично означава, че АКО СЪБИРАТЕ 63 ТОЧКИ, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ СЕРТИФИКАТ БЕЗ ИНТЕРВЮ, ВИЕ ТРЯБВА:
- ДА ПРЕДСТАВИТЕ СЕРТИФИКАТ ОТ ТСФК/ДЕЛФ/ ЗА ЗАЯВЕНОТО НИВО НА ВОДЕЩИЯ ИЛИ ПО-ВИСОКО
- ДА ПРЕДСТАВИТЕ СЕРТИФИКАТ (ОБИКНОВЕНО ЙЕЛТС) ЗА ЗАЯВЕНОТО НИВО НА ВОДЕЩИЯ ЗА АНГЛИЙСКИ ИЛИ ПО-ВИСОКО
- ДА ПРЕДСТАВИТЕ СЕРТИФИКАТ ОТ ТСФК (ДЕЛФ) ЗА ЗАЯВЕНОТО НИВО НА ПРИДРУЖАВАЩИЯ КАНДИДАТ ИЛИ ПО-ВИСОКО НИВО.
т

3. Ако не събирате 63 точки минимум при изпращане на документите, НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ИСКА ДА ПРЕДСТАВЯТЕ СЕРТИФИКАТ ЗА ЕЗИК. Сертификат се изисква, когато по документи кандидатурата събира 63 и повече точки, кандидатите нямат нужда от точки за адаптивност (които се дават само на интервюто) и могат да получат сертификат за селекция без да се явяват на интервю, доказвайки езиковите си познания чрез стандартизиран тест.
Ако събирате точките и ви поискат сертификат за език, срока е между 6 и 9 месеца, като можете да го удължавате - време, което е достатъчно да си защитите нивата.

4. На ТСФК можете да се явявате през 2 месеца. Записването обикновено е до края на предходния месец преди датата на изпита - това е така, защото информацията за явяващите се се праща в Париж и от там изпращат списъци и баркодове за всеки кандидат. Имайте впредвид, че юли и август не се провеждат изпити, тъй като във Франция хората си почиват по това време на годината. Миналата година имаше хора, които бяха получили искане за сертификат и се ослушваха до последно, та трябваше да си удължават срока, тъй като когато решиха да се явят - нямаше изпити.
Съвет: ако получите искане за явяване на тест - не губете време и се явете веднага на първата следваща сесия. Може и да не изкарате желания резултат, но пък със сигурност ще се сдобиете с опит и увереност за следващото явяване (след два месеца) и тогава може би ще покрието и по-високо ниво от това, което гоните. Т.е. в периода, който ви дават за предоставяне на сертификат ще имате възможност да се явите 3 или 4 пъти.

5. Голямата заблуда - Ако сте се явили на ТСФК или ДЕЛФ и сте защитили дадено ниво, но не ви достигат точките и ви извикат на интервю, трябва да знаете, че притежаването на сертификат за дадено ниво, не ви гарантира признаването на същото. Т.е ако хипотетично притежавате сертификат за С2/С2, но на интервюто заеквате, бъркате граматиката и не се изразявате правилно (от притеснение например), интервюиращия има право да не ви признае сертификата и да ви определи ниво на база на представянето ви на самото интервю.

Личен опит: аз бях наясно с това, което написах по-горе. При заявени нива 7/7 (В2/В2) се изтупах на интервюто със следните сертификати и атестации (първото посочено ниво на ТСФК е слушане с разбиране, а второто е изразяване/говорене):
-ТСФК (30.05.2010) - нива В1/В1 - слушане 350 точки/говорене - 6 точки
- диплома ДЕЛФ (28.06.2010) - защитено ниво В1
- ТСФК (30.09.2010) - нива А2/В2 - слушане 299 точки/говорене - 11 точки
- атестация от Алианс Франсез за завършен курс на нива В1 и В2.1 (което е 7/7 по канадската езикова рамка)

Всичко си вървеше добре, докато интервюиращата не видя резултата от втория ТСФ - А2/В2, от който беше силно възмутена - за А2-то де :). Но все пак нещата си вирвяха по каналния ред и си бъбрихме до момента, в който тя реши, че дипломата ми е фалшива и не ми призна половината стаж, защото се замотаха с преводачката из трудовите и осигурителни книжки. От този момент нататък бях силно притеснена от изхода на интерюто и реших, че изказа ми на френски и френската граматика са най-малкия ми проблем в този момент и почнах да „плямпам” граматически неправилно, но много и качествено, така че да ме разберат и те ме разбраха. Понеже разбирах всичко, което си говореха интервюиращата и преводачката на френски, постоянно ги прекъсвах и се месех в разговора им, което вбеси интервюиращата. Направих го по най-тъпия начин и без да се замислям как го казвам, кое време ползвам и кои предлози – просто бързах да им обясня колко нищо не са разбрали от документаццията ми. Но това ми костваше смъкване на нивото, въпреки сертификатите и атестациите, които представих. И така на финала след пледоария интервюиращата обяви, че ми смъква нивото на изразяване на В1 – та от заявените нива 7/7, ми писа 7/6, въпреки, че не съм представила сертификат за разбиране В2 ми го призна, и въпреки, че представих сертификат за говорене В2 ми го намали на В1.

Така че, направете си добре сметка какво следва да направите от тук нататък.
karelia79 написа:Jidja, колко време беше учила френски преди да се явиш на TCFQ? Какво ниво изкара? Аз мисля че и за нас е добре да се явим преди да подадем или пък след това, понеже и при нас точките са на кантар...
При всеки е индивидуално – аз с 5 месеца учене на курса и частни уроци (без да уча в къщи поради липса на време) изкарах В1/В1. От вас зависи. Аз пък мисля, че трябва да подавате документи възможно най-скоро, а не да чакате да се явите на изпит. Сертификат може да изпратите и след това. Аз си изпратих моите 4 месеца след подаване на документите. Процедурата се бави много напоследък и е абсолютна загуба на време да чакате да покриете някакво ниво на изпит и после да подавате документите. Преди заминаваха за около година (за толкова време минаваха двете процедури – Виена и Букурещ), а ние се явихме на интервю година и два дни след като подадохме документите към Виена.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
karelia79

Мнение от karelia79 »

Емили, а ти от нулево ниво ли започна? Ако е така, това да постигнеш 6/6 или по-високо за 5 месеца си е невероятен резултат според мен... :y: И през това цялото време си работила?
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Може да се каже, че е нулево - учила съм френски някога в училище преди 20 години и никога не съм го ползвала - общо взето помнех няколко думи и никаква граматика. И не е толкова невероятно - много кандидати пускат документи и с малко повече усилия след 6 месеца учене покриват Б2 (7/8). Нормално без да се напъвате много 4 нива (А1-В2) се минават с около 500 учебни часа, които обикновено се вземат за около година и половина. Но пак казвам - от вас зависи и при всеки е индивидуално.

При слушането дори да не разбираш имаш 25 % вероятност да познаеш :rofl: , защото от 4 отговора избираш единия. А при говоренето не е много трудно да покриеш В1 - първите 2 въпроса и ситуацията са елементарни, останалите 3 и съпътстващите са вече за по-високи нива.

Освен че работех, изкарах и втора магистратура, която ми донесе 6 т. на интервюто, започнах и курс по английски точно преди ДЕЛФ-а и много почнах да ги бъркам езиците. Но когато човек има желание, нещата се случват. Така че пускайте докса и залягайте над учебниците. Но не като мен - освен на курсове или частни уроци, учете и вкъщи колкото можете повече и със сигурност ще успеете.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
Double Trouble

Мнение от Double Trouble »

emili_vn кефиш ме :y:
Добър пример за всички, които се оплакват(-ме) колко е труден френския и как времето все не стига.
Ако беше лесно, всеки щеше да го прави. Трудното го прави велико. (A league of their own)
DSC Виена - 06.04.2011
Accusé - 12.08.2011
Писмо изчакване - 19.06.2012
Интервю - 25.10.2012 - Успешно!
Док. до Сидни - 08.11.2012
Мед. формуляри - 29.01.2013
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Въобще не вземайте пример от мен - ако бях отделяла по 1 час на ден за самоподготовка, щях С1 да изкарам, ама не - през този един час предпочитах да мрънкам как нямам никакво време и колко много съм уморена от всичкото това учене. :rofl: :rofl: :rofl:
Така че времето за мрънкане и оплакване на приятели колко ви е трудно го използвайте вместо за това - за френски и няма да сгрешите :y:
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Френски: два рода, ясни правила на писане и четене (с няколко изключения), не трудна граматика, необходими като за начало са ви сегашно време, минало свършено, минало не свършено, бъдеще просто и бъдеще следващо. И желание де ;)
Моите 20 ст.
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

:D
Последно промяна от mufc на Сря Май 18, 2011 6:23 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

До karelia79, аз учих френски 8 месеца и се явих на тсфк ноември-изкарах резултати Б1 накрая Ц1 накрая, смея да твърдя, че наистина не ми беше много трудно да го уча. Аз много обичам езиците от малка,английския го обожавам, а и френския ми стана много любим. При всеки е индивидуално обаче. Аз учех например много по-лесно от моя приятел.Иначе не бях учила въобще френски, но за сметка на това английски бях учила 12 години и наистина страшно много английския ми помогна за френския от към логика с граматиката, а и в думите страшно много си приличат. На изпита слушането не ми беше много лесно,по едно време се зачудих на предния въпрос докато течеше нов диалог и малко поизпуснах нишката, а на говоренето си казах всичко, бях си учила по разработени въпроси около 70 някъде на брой, бях ги събирала от форума от хората, които се бяха явявали и споделили, но знаех изцяло граматическата им логика и думите какво значат, не съм ги учила просто наизуст. Другото, което много ми помогна, е че тези въпроси аз си ги комбинирах. Говорех си с интонация. На изпита Жената беше много мила и много предразполагаща, аз някъде си завъртах темите към това, което си знам. Например на въпрос какво правихте миналата седмица - можех да отговоря спортувах еди какво си и тя да продължи оо много хубаво примерно, какво мислите за спорта? при което аз и отговарях, че е много добре за здравето, и т.н или пък на същия въпрос какво правихте мината седмица- ходих на планина, разхождах се в родопите, които са много близо до родния ми град, там правих еди какво си..... имам в предвид да тръгнете към някаква тема, там където може разбира се, към която ако ви зададе и други въпроси да имате отговори. Там, където аз трябваше да и задавам въпроси тя доста обясняваше казвах разни фрази за съгласие, имаше един момент дето нишо не разбрах от това, което тя ми каза, обаче супер убедително и казах je suis tout à fait d’accord avec vous и усетих, че много и хареса израза ми :))) и тя спря с тази непонятна за мен тема :Д ОТ ноември явилите се , thunderbolt е писал какви въпроси са ни се паднали... Дано да съм ви била полезна... А относно това да се явите или не.. ние събираме 60 точки с нива Б1Ц1 и мисля, че ако бяхме подали без сертификати щяха да ни ги искат, защото ако нямаме реално тези нива, а примерно Б1Б1 няма смисъл да си хабят времето и да ни викат на интервю, защото и с максимална адаптивност няма да минем. Предпочитахме да ни е мирна главата. А и на интервюто като си притеснен, но имаш документа дори и да ти намалят нивото все пак е по-спокойно, защото като видят документа знаят горе долу какво да очакват. А и има хора, които събират 63 точки искат им сертификати, покриват ги и пак ги викат на интервю. Така, че ако по-нататък ви поискат и не се явите сега ще изгубите повече време, да ви разгледат документите да ви искат тсфк да чакате един месец резултати пак да ги пратите... но пък имам и едни приятели, които бяха заявили Б2Б2 момчето прати сертификат от алианс франсез, а момичето беше учила френски в гимназията, бяха към 58/59 точки и не им искаха сертификати за езици. Така, че наистина е много индивидуално, затова вие може да си прецените най-добре :))
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

Да Емили напълно съм съгласна иначе с тебе :) Иначе на кантар му казвам.... 39 точки събираме без езиците:моят приятел има сертификат за Б2Б2 -английски 4 точки, аз френски Б2Ц1- 5точки(аз съм придружаващ) , неговия френски е Б1Ц1-12 точки , та общо 60т. Никой фактор не можем да повишим освен френския, но за късмет изкарахме хубави резултати на френския :))
Последно промяна от Jidja на Съб Авг 06, 2011 8:25 am, променено общо 1 път.
atakama

Мнение от atakama »

Днес получихме резултатите от теста и равносметката е следната - събираме 59 точки твърдо, но се целихме към по-високи резултати. За два месеца самоподготовка без учители и курсове, за мен (придружаващ) нива Б1/Б1, за съпруга ми (водещ кандидат) - Б1/Б2. Сега ще подаваме документите и се надявам, че този резултат ще е достатъчен за разглеждане им и е все пак някаква база за доказване на нивото по френски. Решихме да се явим на теста, за да сме сигурни, че събираме поне минималния брой точки със сигурност. От тук нататък ще видим какво ще стане с другите въпросителни относно точките за област на образование, но поне имаме вече представа за това какви са ни възможностите, ако се наложи да се явяваме пак на тест. :)
Аватар
Victualia
Обратна връзка:

Мнение от Victualia »

Emili_vn, би ли ни казала каква точно магистратура завърши, която ти е донесла 6т.? Разгледах специалностите от секция С, там има интересни неща - administration des affaires например е нещо, което съм обмисляла да запиша, но една година ще бъде ли призната (ако запиша едногодишна магистратура по бизнес администрация в някой университет), все пак в таблицата пише "bacc. 3 ans". Иначе аз имам магистратура по химия и още една магистратура по биотехнологии, но са отпреди .....10 години. Понеже признаването на стажа ми под въпрос вариантът с допълнителното учене ми се струва умно решение, моля те дай съвет :) Благодаря предварително!
DCS 25.10.2011
Визи 25.10.2013
Полет 25.08.2014

"Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune...
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Завърших Счетоводство и одит. Но преди това имах Социално и застрахователно дело - магистратура, 10 години стаж като главен счетоводител и 2 години като помощник одитор. За икономисти магистратурата е 3 семестъра, т.е. 1 година, а за неикономисти - 6 семестъра, т.е. 2 години. Ако нямаш поне бакалавър икономика, няма да имаш време да я завършиш до интервюто. Аз я записах септември, март подадох докс и се дипломирах октомври миналата година, т.е. дори и да имаше есенно-зимна сесия, пак щях да съм я завършила. При мен решението за магистратурата дойде спонтанно, но планирах подаването на документите, така че да я завърша, а и да ги подам, вземайки максимални точки за възраст. А вие нямате време. Така че моя съвет е да оставите тези точки за образование (аз не съм разчитала на тях, определяйки какво ниво на френски трябва да достигнем, за да съберем нужните точки и да вземем сертификат) и да се съсредоточите върху френския. Езика е това, което допълва точките, а и високото ниво ви гарантира безпроблемно минаване на интервю и получаване на съответните точки за адаптивност.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Rednik

Мнение от Rednik »

С риск сигурно някъде да има такъв въпрос: колко точки са нива френски Б1/Б1 за водещ кандидат? В дилема съм дали да напиша по-ниски нива и да ги защитя без проблем или по-високи Б2/Б1 напр. и да събера повече точки. Моля помогнете!
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... PI-3-1.pdf"

На 37 стр. са точките и съответно нивата на френски за водещ и придружаващ кандидат. Отделно тук са описани подробно и условията по процедурата.
ако има нещо питай :)
Публикувай отговор