Здравейте пак от мен! Виждам, че е възникнал спор между двама мои клиенти и се налага пак да се намесвам и да оправям нещата. Хора - не бъркайте техника с магьосник. Техника извършва само две основни действия. Първо установява какъв е проблема или казано по друг начин - прави естимация на това какъв компонент се е повредил, и второ - сменя повредения елемент, ако го има разбира се. В случая с arsenal66 тябваше да се установи дали видеопроцесора е заминал или има изсъхнали кондензатори, които също могат да бъдат причина за смущения по екрана. Установяването на изсъхнали кондензатори (ако не са видими) се прави с осцилоскоп, който по онова време се намираше в мобилната къща и в същото време аз временно нямах кола. Поради тези две причини, че нямах кола и че осцилоскопа се намираше на 65км от Монреал, естимацията отне 3 часа. За лош късмет на arsenal66 кондензаторите си бяха наред и проблема си остана единствено във видеопроцесора, който по принцип се занимава с изображението на екрана. Видеопроцесорите обикновенно имат между 300 и 500 крака (спойки с дъното) и не се подменя с конвенционални инструменти като поялник и отверка. В случая се сменя целия модул, който ако се намери струва между 100 и 200 долара предимно втора употреба. Ако господин arsenal66 искаше да се отремонтира този телевизор без да се занимава с търсене на този модул трябваше да ми плати депозит 500$, който щях да използвам за купуване на модула, за доставката му, за времето което губя за намирането му, за труда за естимацията и за труда за смяната му. Сред колегите имаме един модерен израз. Нарича се "DEAD", което значи смърт. Слагаме етикет с израз "dead" на всеки телевизор или лаптоп, чиято цена на ремонт приближи, стигне или мине цената на нов телевизор или лаптоп. Тогава клиента не желае ремот, като обаче той все пак си е платил 45$ за естимация. В случая arsenal66 трябваше да ми плати поне 40$ за тази естимация, която му направих - повреден видеопроцесор (който трябваше да спре напълно да работи в рамките на 2-3 месеца но е работил с тези черти още една година). Все пак това се случи когато нямах кола, а господина arsenal66 изплащаше моргич за апартамента си, и реших да му предложа джентълменско споразумение. Споразумението беше да не му взимам пари за естимацията, а той да ме рекламира на всички които познава. Но както виждам сега, господин arsenal66 е нарушил нашето споразумение и вече ми дължи тези 40$ за естимацията. Дължи ми и още 40$ за загубен клиент понеже IFF е декларирала, че никога няма да ползва услугите ми. Вече станаха 80$. На един клиент направих компромис да не му взимам пари и сега виждам колко са негативни резултатите. Анализът е следния: Ако ти бях взел тези 40$ ти щеше да се чувстваш професионално обслужен и сега нямаше да пишеш глупости из този форум. Щеше да знаеш че видеопроцесора ти е развален и ремонта му ще струва 500$. Аз ти го бях казал, ама виждам като не си платил пари за това и не си го възприел. Наистина изглежда аматьорски да не се чарджи клиент

Все пак не ти се сърдя, понеже си видял къщата и можеш да потвърдиш това което съм писал по-горе, понеже повечето хора не ми вярват и смятат че ги взимам за мезета

Ще ти направя 40$ отстъпка за услугата, така че ми дължиш само 40$, но ще ми ги дадеш следващия път, когато имаш нужда от мен. Относно моята компетентност ще кажа следното: С електроника се занимавам от 1980 година. През 1984/85 година изкарах с отличен два курса по радио и телевизионна техника към "Организацията за съдействие на отбраната". Половината часове бяха теория а другата половина бяха практика върху черно-бели лампови телевизори като "Пирин", "Опера" и "Плиска". На следващата година влязох в казармата и затова не можах да карам курса за цветни телевизори към същата организация. Но това не беше от голямо значение, тъй като по онова време се изучаваше системата за цветно декодиране SECAM, която скоро след това излезе от употреба. Въпреки това самостоятгелно съм изучавал как работят и двете системи - PAL и SECAM. Самостоятелно съм изучавал как работят транзисторните телевизори и тези с интегрални схеми с ниска и средна степен на интеграция. До тогава телевизорите все още бяха скъпи, а ремонтите бяха винаги по-евтини. Сега телевизорите се правят само с интегрални схеми с голяма степен на интеграция и цената им много падна, а ремонтите им станаха много скъпи, поради това че интегралните схеми с голяма интеграция не могат да се разпояват с конвенционални поялници, както беше преди това. Модулите вече са само 2-3 и се сменят много по-лесно (дори образование не ти трябва за това). Но цената на всеки от тях струва половината от цената на телевизора. Поради тази причина много колеги се преквалифицираха. За повече от 25 години през моите ръце са минали над 10 000 различни видове телевизори и продължавам да срещам нови видове. Ми това си е нормално - всеки месец излизат нови технилогии. Сега на работа ремонтираме предимно първите поколения LCD телевизори, но скоро очаквам да се появят и новите HD LCD телевизори. За всички новости и особенности при новите модели се ровя из интернета, но това не винаги е неонходимо. В последно време въобще няма курсове за радио-телевизионна техника. Вие би трябвало да се радвате че познавате някой, който е карал курсовете за ремонт на черно-бели лампови телевизори, тъй като там поне са изучавани принципите на работа на телевизора, които са си останали и до ден днешен, независимо че сигнала вече се обработва в цифров вид, което приближава телевизора до компютъра. Телевизорите заедно с компютрите се променяха динамично за последните три десетилетия и техниците трябваше да са много гъвкави в усвояването на новостите. Въпреки, че професията "ТЕЛЕВИЗИОНЕН ТЕХНИК" е от изчезващите видове, то тя си има едно основно предимство, а то е "умението да се ориентираш бързо в нови и сложни електронни устройства, поради добре развитото гъвкаво мислене". Това означава, че телевизионния техник може много лесно да се преквалифицира да ремонтира други електронни устройства без да се налага да кара специализирани курсове. Затова в последно време ремонтирам и електродомакински уреди и микровълнови печки, които наистина са много много по-прости от телевизора. Все пак е желателно преди да дойда да ремонтирам вашия електроуред, да имам някаква информация за модела, за да си издърпам сървиз и юзер мауала от интернета, което да ми помогне да се запозная с него и видя какви биха могли да бъдат вероятните повреди. Това на вас ви спестява време и пари. Вече имам втора кола и се надявам да не се повтаря ситуацията с arsenal66. Правя всичко възможно да подобрявам качеството на услугата - ремонт.
За информация ще кажа следното: Имам повече от 10 клиента от този форум като 80% са късметлии, а останалите 20% са с етикет DEAD на техните апаратури като този на arsenal66.
Цена на ремонт на LCD телевизори за късметлии - 80$ всичко включено. Става дума само за подмяна на кондензатори, транзистори, съпротивления и диоди.
Цена на ремонт на LCD телевизори за нещастници - 40$ за естимация DEAD (всичко включено). Става дума за повредени чипове с висока степен на интеграция. Ако все пак искате да се ремонтира ще ви струва над 350$. Правилата са валидни и за останалите електроуреди.
Arsenal66 това с винчетата беше забавно. В нашия сервис всички апаратури с етикет DEAD са без винчета. Това е така, защото клиентите обикновенно се отказват от тях и няма кой да плати за да им завием винчетата

. Абе arsenal66 отпусни си малко душата, дай малко пари и ще ти ги завия. Аз ти бях сложил винчета колкото да можеш да го занесеш на боклука, ама нещо пак не си разбрал. Явно за всяко нещо което ви казвам ще трябва да ви вземам пари, за да не са ви запушени ушите

Arsenal66, ако смяташ че аз не съм добър техник, защо не си се обадил на друг телевизионен техник. Можеше да се обадиш дори на ауторизирания сервис на фирмата производител. Няма да се учудя, ако си се обадил на ауторизирания сервис, дошли са, взели са ти 150$ за естимация и после си го изхърлил на боклука за по-евтино

. Коментара ти звучи повече като оплакване тип - мрънкане. От теб знам, че ти не обичаш хора тип мрънкачи, понеже всички те били без работа и на социал и затова мрънкали. Сега ти мрънкаш. Покрай тази криза да не си загубил работата? Ако си я загубил те разбирам, обаче незнам как се оправяш с този моргич. Аз нямам такава смелост за такова начинание. Всеки човек си има проблеми. Аз едни ти други. Надявам се, че не ми завиждаш за дето нямам моргич. Все пак ти се радваш на деца а аз нямам. Мобилните къщи не са подходящи за семейства с деца. Те всъщност са направени за семейства с деца, но не и да се живее постоянно. Ако аз някой ден се оженя и имам деца и аз ще трябва да плащам моргич. Така или иначе се доближава до наема. До скоро!
Между другото, наскоро си купих нов LCD 32" телевизор за 297$ и съм много доволен. Това ми е първия нов телевизор в живота.
Благодаря на ablood за подкрепата.