Ще ми признаят ли професионалния курс за готвач в Канада ?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
IvanoFF

Ще ми признаят ли професионалния курс за готвач в Канада ?

Мнение от IvanoFF »

Здравейте!

Искам да се махна от Бг, защото не мога да си намеря работа по професиите, които имам.
Искам допълнително да изкарам курс за готвач, който е 2-ра степен квалификация, а 3-та е за майстор-готвач, но нея може като натрупаш стаж поне 2 години като готвач. Поне така разбрах от инфото, което ми дадоха. Останах изключително смаян, след като установих, че в страната масово има фирми, които ти предлагат курс за готвач и в същото време имат лиценз, поне тези които видях. Лицензирани са от МОН и НАПОО. Обаче не знам доколко тези свидетелства ще бъдат валидни в чужбина. Искам евтин, професионален курс, който да ми даде документ/и , с които да мога да работя в цял свят. От такъв огромен избор от фирми, аз направо съм потресен и се чудя просто къде да се запиша. Вие разбирате ли, че не е нормално просто да има толкова фирми предлагащи тази услуга? По същата логика не е нормално и да има толкова университети в страната, повечето от които действат само за чиста печалба! Трябва да има минимум като брой, но качествени, стойностни учебни заведения, които със сигурност да знаеш, че имат отворена врата към света, тоест с дипломите им да можеш да работиш навсякъде по света, без да ти правят ни най-малък проблем. Направо съм потресен!
Всяка фирма твърди, че нейният курс е най-добър. Има курсове за 200, 300, 400, 700, 1500 лв., та даже за 130 лева по интернет. С последния твърдят, че можеш и в цял свят да работиш, от което се изумих още повече като се има в предвид, че изпита можел да мине по скайп и всичко целия курс можел да мине за 1-2 месеца максимум!
Скъпите курсове са в София в Грандхотел "София" и в Добрич - в академията на международния колеж по готварство. Но аз нямам възможност за такива скъпи курсове.
В крайна сметка всички имат лиценз от МОН и НАПОО!
По тая логика образователната им програма е една и съща на всичките! И излиза, че скъпите курсове са тези с голямото име, тоест името е много скъпо на самата фирма като Грандхотел "София" и Добрич академията, както и че са известни в България и чужбина донякъде. Но да не говорим за известност, защото има много променливи и по този въпрос. Защото ако отидеш примерно да работиш в Азия, едва ли ще ти признаят и най-известният европейски сертификат. Просто много зависи в какъв хотел или ресторант ще попаднеш и къде и на кой континент. Ако е в България, където се знаем като фирми, ако трябва да избират човек завършил в Грандхотела и човек, завършил при ЕТ-" Еди кой си..", то е ясно, че ще предпочетат този със свидетелство от Грандхотела. Но на мене въпроса ми е дали такъв подбор би се случил и в чужбина?? Ако някой има опит моля нека да сподели, ще му бъда изключително благодарен! Искам да изкарам евтин курс, откъдето отново ми гарантират, че ще мога да работя навсякъде по света. Нямам толкова пари, за да купувам нечие име, разбирате ли? Иначе ако имах щях да ги дам, но за съжаление ги нямам. Не мога само за входящо ниво да давам 700 лева. В крайна сметка където и да изкараш получаваш свидетелство, което ти дава право да работиш като готвач, това е важното. И в моя случай както искам да изляза в чужбина, мисля, че няма да има значение ако такъв курс го изкарам и при ЕТ-"Еди кой си.."
Ето давам ви следния пример: Идвам в Канада, със завършен курс от Грандхотела и там не ми го признават. И какво правим??? Само дето съм дал толкова много пари и продължително обучение в Бг, ами ще трябва и в Канада да изкарам допълнителен изпит. Като е така, аз мога да си изкарам евтиния курс при ЕТ-.. със същата образователна програма, лицензирана от МОН и НАПОО, да си взема документа и поне като дойда в Канада да си знам, че така или иначе ще трябва да се явявам на допълнителен изпит.
Моля, ако някой е минал по този път ( говоря специално за професия готвач ), нека да ми даде съвет какво да правя, защото това, което става тука в Бг не е нормално в много отношения! Доколкото успях да прочета из някои сайтове в Канада изпитват недостиг на готвачи и мисля, че ще мога да кандидатствам успешно, но преди това ще ми трябва поне година стаж тука.

Предварително Ви благодаря на всичките за полезните коментари!
emilia

Re: Ще ми признаят ли професионалния курс за готвач в Канада

Мнение от emilia »

В Канада, по-точно в Монреал, този документ - сертификат или диплома никой работодател няма да ти го поиска - не ти е необходим. Работа като готвач можеш да започнеш бързо, но.... дали ще си доволен от заплащането. По-добре си спести парите... и пристигайки в Канада запиши училище за готвач - така с канадски курс-диплома и малко стаж ще имаш шанс за по-прилична работа и по-добро заплащане. Това е просто мнение или съвет... А на въпроса отговора е да, представиш ли го ще чуеш - добре и чудесно, но това ще е всичко и ако започнеш работа няма да е заради наличието на този документ, а защото ще имат нужда от работници и защото ще приемеш да работиш на заплащане около минималното за да натрупаш канадски стаж.
IvanoFF

Мнение от IvanoFF »

emilia написа:В Канада, по-точно в Монреал, този документ - сертификат или диплома никой работодател няма да ти го поиска - не ти е необходим. Работа като готвач можеш да започнеш бързо, но.... дали ще си доволен от заплащането. По-добре си спести парите... и пристигайки в Канада запиши училище за готвач - така с канадски курс-диплома и малко стаж ще имаш шанс за по-прилична работа и по-добро заплащане. Това е просто мнение или съвет... А на въпроса отговора е да, представиш ли го ще чуеш - добре и чудесно, но това ще е всичко и ако започнеш работа няма да е заради наличието на този документ, а защото ще имат нужда от работници и защото ще приемеш да работиш на заплащане около минималното за да натрупаш канадски стаж.

Интересно, че същото нещо ми го каза и един познат, който сега е в Германия и работи като готвач. Той ми каза, че имал 3 документа за готвач, но в 5-те държави, в които е бил до този момент никой никъде не му е поискал тези свидетелства. Само в Германия май беше споменал, че е представил свидетелство, но на другите места не. И аз просто го питам, добре тези работодатели там не се ли интересуват от документите на хората, нали като отидеш някъде те питат какво си завършил, представяш дипломи, свидетелства от курсове и т.н. доказателства за професионална квалификация. А той ми отговаря, че в Европа като чуят за България и въобще не искали документи, нас ни имат за черноработниците на Европа и затова са ни приели в ЕС, за да им имат евтина работна ръка, той така казва. И допълни, че няма значение какъв документ имаш тук в България, защото навън е друга кухня с други вкусове и други рецепти, които се учат там на място и нищо, че тук имаш диплома като майстор-готвач, там започваш от работник-кухня. Никой чужденец нямало да даде веднага еди кой си чужденец от Бг да започне да готви веднага, първо трябва да гледа и да се учи там. Аз напълно съм съгласен с това, което той казва, но на мене големият ми въпрос е друг по отношение на работата като готвач в чужбина, а именно: Щом като чужди работодатели не се интересуват от това какво си завършил тук и не ги интересува документа, то тогава всеки с известни познания в кухнята и без документ може да отиде и да започне работа в чуждестранна кухня и така лека-полека да се издигне до готвач, след като свикне да готви по техния начин. За какво ми е тогава на мене тука да давам пари, както казах има курсове от 200 лв. до над 2000 евро даже, след като навън не ги интересува?! И в тези курсове много малко неща се научават. Истинското учене е вече на място в процеса на практиката и стажа. Не не, аз направо съм потресен какви неща се случват!
Но в крайна сметка по мое лично мнение е задължително човек да мине курс дори и най-евтиния, защото човек трябва да има документа. Защото ако им направят там проверка на хората, които работят и да им поискат документ за работата, която вършат, ако го нямаш какво правим?? По закон, те първо ще глобят работодателя, защото взима некомпетентни хора на работа без документ и след това и мене ще ме уволнят.
bp_de

Мнение от bp_de »

IvanoFF написа:
А той ми отговаря, че в Европа като чуят за България и въобще не искали документи, нас ни имат за черноработниците на Европа и затова са ни приели в ЕС, за да им имат евтина работна ръка, той така казва. И допълни, че няма значение какъв документ имаш тук в България, защото навън е друга кухня с други вкусове и други рецепти, които се учат там на място и нищо, че тук имаш диплома като майстор-готвач, там започваш от работник-кухня. Никой чужденец нямало да даде веднага еди кой си чужденец от Бг да започне да готви веднага, първо трябва да гледа и да се учи там.
Споко ...много се връзваш...
В европа поне са чували за БГ ама в Канада трябва да си наемаш дедектив да открие някои дет знае че има таква страна. Повечео не знаят нищо ,обикновнео казваш че си от Европа щото там друго не знаят.
И в Канада е същото - кои ще се довери на някои зза когото не знае даже от къде е...

като стане дума за добро заплащане и лека работа - искат всякакви дипломи и препоръки и всякакви локуми , но опре ли до работта дет плащат жълти стотинки и има голямо гърбене - не питат нищо .
Навсякаде по света е така.
Публикувай отговор