Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Linko »

Канада не е самотен остров сред океана, така че промените не могат да я подминат.
Засега се объжда промяна в закона за изборите, но след това ще последват и други.
Il est «raisonnable» d'exiger d'un électeur qu'il montre son visage, казва федералният министър на имиграцията Jason Kenney.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от roumensp »

И аз твърдо поддържам мнението, че като отиваш като емигрант в една държава, трябва да се адаптираш към традициите и обичаите на държавата, такива каквито са. Ако не можеш или не искаш - обратно откъдето си дошъл.
crusader
Мнения: 479
Регистриран на: Съб Сеп 26, 2009 11:11 pm

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от crusader »

ivandaman написа:
Според мен квебекарите са на прав път в това отношение (с езиковата полиция която имат)... Щом си в Канада надписи на Английски или Френски... Когато индийският или китайският стане официален (пази боже) да си пишат и на тях, но в момента в Ричмънд повечето надписи са само на Китайски и все едно че си в Азия братче а не в Северна Америка..
Езиковата полиция следи да не би надписите на английски да са по-големи от тези на френски. Надписи на китайски колкото искаш - в чайна таун например. Страх ги е от английския, всички други езици са приемливи. Да не говорим за грешните пари които се дават за изрдъжката на тази институция.
Iris
Мнения: 169
Регистриран на: Вто Сеп 14, 2010 5:04 am

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Iris »

John Smith написа:Не са лоши, но техният начин на живот е всъщност дискриминация. Един мюсюлманин може да си прекъсва работата по 5 пъти на ден за да се моли, ама аз ако го направя, вероятно ще ме изгонят. Една мюсюлманка може да влиза в банката като нинджа, ама аз ако го направя, много вероятно да ме спре охраната. Жената на този азиатски/африкански субект може да ходи след него на 2m и да му е нещо малко повече от домашно куче, възпитавана по подобен начин, а мен ако ме видят така да се отнасям с моята, нищо чудно някой да ме изтропа на 911 и да се окажа в затвора. Моето виждане е, че който е дошъл в Канада е искал да си промени начина на живот. В този случай, да приеме начина на живот на хората в Канада, а не да си носи средновековните разбирания с него. Ако не може да се раздели с тях, да не идва в Канада.

Какво трябва да прави една бяла жена в арабска държава? Ако не си сложи кърпата, не си прибере косата и не е с дрехи до глезените, въоръжена полиция ще я арестува и ще и обяснят набързо за какво става дума, включително със силови средства за убеждаване. Последните дори били регламентирани в корана. Значи там може да се отнасят така с нашите жени, а ние тук трябва да им позволяваме да ходят като черни духове?
Абсолютно съм съгласна!
Ако искаш да имигрираш трябва да се адаптираш към средата, а не да уреваваш света, че този или онзи ти нарушавал правата, а да премълчаваш че ти зад гърба му му правиш мърсотии и саботажи.

Лично на мен 2007г. в центъра на Истанбул се опитваха да ме правят на "луда калинка".
Исках да вляза в Синята джамия - върнаха ме: "Жените трябвало да имат кърпи на главата". Огледах се, никъде не го пише, но все пак ще се съобразя.
Тичам аз до чаршията наблизо - купувам си шал, който може да се сложи и като забрадка на главата, омотах се. Пак се редя на опашката. Пак същия пазач ме зазяпва, подсмихва, подхилва и пак се започва. Този пък блузата ми не била с достатъчно дълъг ръкав и е леко прозрачна. Аз разбира се започвам да споря, защото блузата ми е бял сатен и въобще не е прозрачна. Оборих го. "А-а, ама то панталонът ми (тъмно син, ленен) бил леееееко прозрачен и било греховно да изкушавам мъжете в храма".

Е чак тогава ми писна и го помолих да ми даде инструкциите към туристите и по специално за женските дрехи, помолих го за извика супервайзора и се започна един оживен диалог. Не знам до кога щяхме да спорим, но опашката от туристи след мен започна да негодува и пазачът ме пусна.

А аз за капак му казах, че ще сложа истинско фередже, когато те свършат ремонта на архитектурния шедьовър - църквата "Света София", която е на 300 м и в във веееееечен ремонт. Хич да не коментирам защо не функционира като църква, а в превърната в музей и в инфо брошурата за нея е пълно с лъжи.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
Iris
Мнения: 169
Регистриран на: Вто Сеп 14, 2010 5:04 am

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Iris »

hoyden написа: ние ги разбираме, ама те отказват да ни разберат, ние ги приемаме, но те отказват да ни приемат.
Много точно казано!
Хората в Германия, Франция, Дания и Великобритания са се напатили именно от това.
Една група/етнос/религиозна общност не може да се интегрира насила и не може да се накара да уважава ценностите на страната-домакин.
Искат се само социални продобивки и права, като се забравят задълженията и уважението/толерантността.

Уви, всеизвестно е, че всяко стадо си има мърша и именно тази мърша прави много за злепоставянето на всички.

Така както в БГ съм срещала поне 10 негри студенти, които усилено учат български и четат за обичайте и традициите, съобразявт се със средата и искат да си намерят приятели, държат се учтиво и любезно. Но те наистина се срамуваха от един техен колега, които ги резилеше.

С една индийка водих интересен разговор за различните традиции. Аз се възмущавах относно факта, че жената по време на цикъл била "мръсна" - та нали това е дискриминация?
А тя се усмихна и каза: "Това е 1 седмица отпуск за жената от всякаква домакинска или селскостопанска работа. Може би тази идея се е зародила преди векове, когато тигрите биха надушили момичето в цикъл от километри и биха го нападнали... Все едно - тази седмица жената си почива, защото другите жени от семейството й поемат задълженията! А такъв лукс няма за никоя западна жена. "
Замислих се върху нейната гледна точка.

По същата логика може би носенето на определен тип дрехи в пустинята биха защитили тялото много адекватно при силна пясъчна буря и биха предпазвали от изгарияния кожата. А черният цвят добре би изпъквал на фона на жълтите пясъци и човек по-лесно може да бъде открит, ако се загуби (или пък другите багрила са много скъпи).
Но това облекло е напълно ненужно в друга среда и климат.

Преди време силно ме впечатли един филм, носител на много награди на критиката, в който се дискутираше отстраняването на клитора при жените, за да се "очистила жената". Уви, при аматьорско изпълнение и нехигиенични условия това може да доведе до възпаление, усложнения, и дори безплодие, което е пагубно за това момиче на 15г.
А да не говорим за психическата травма...

Времената се менят, науката напредва.
Традициите се променят.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Marto »

miteto написа:
Marto написа:Така е. И не се отнася само за къдржалийските или делиорманските села.
България вече е в ЕС, би трябвало поне формално законите да са такива, че да няма полова дискриминация. За кое по-точно се отнася освен за въпросните села и на базата на какви данни?
Marto написа:Чудя се дали някои от писачите тука си правят сметка, че за средностатистическия западноевропеец разлика между тях и разните му там мангали, талибани и арапи много много няма.
Той и средностатистическия американец може да си мисли, че са спасили света от нацистите или че войната в Ирак беше за да намерят невидимите WMD и да въведат "демокрация" - ама кво от това?
Ами Мите, то и едно време формално жените строиха комунизъма рамо до рамо с мъжете, но слугуваха вкъщи макар и да работеха извън дома колкото и мъжете. Ориенталския манталитет да му присадиш и социализъм, и демокрация - все тая.

За американците, може и да е така. Ама моята реплика касае тези, които се мислят за по- от другите раси... мисля, че са същия тип хора, които през войната са се правили на нацисти. Винаги съм се чудил, не са ли знаели за какви е взимал Хитлер славяните.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от miteto »

Marto написа:За американците, може и да е така. Ама моята реплика касае тези, които се мислят за по- от другите раси... мисля, че са същия тип хора, които през войната са се правили на нацисти. Винаги съм се чудил, не са ли знаели за какви е взимал Хитлер славяните.
Така е, но трябва да признаеш, че расизмът не е патент на българите или източно-европейците. Даже бих споменал, че по времената когато в САЩ са возили черничките с отделни автобуси и в отделни училища, циганчета и турчета са учели абсолютно наравно с българчетата. Расизмът съществува в абсолютно всяка една страна защото е част от човешката психика и е най-ясно изразен при по-ниско образованите и първосигналните хора. Интелигентните правят расистки изказвания само вкъщи, когато няма кой да ги чуе :D
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Странджата »

За циганите не знам,но съм чел за турците,че през определени периоди от комунистическото управление са били толерирани,приемани са по квота в университет с много нисък бал.Циганин трудно може да влезе с незавършен осми клас,но те пък масово служеха в така наречените КЕЧ(Кралски Елитни Части)имаха много отпуски,през които не си губеха времето и правеха деца!Именно пра-пра внуците на тези отпурскарска любов сега торят българската демокрация и правят пътека до Страсбург!
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от IFF »

Няма какво толкова да ги обсъждаме циганите, всички страни в които има от тях, имат идентични проблеми, гена им е такъв. Поне знаем че проблема не е в нашия телевизор!
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от bp_de »

Когато циганията почне да става много все пак назависимо от критики и т.н се взимат мерки....начлото е в Дания .

Имигрантите в Дания по-трудно ще се женят за местни
Нормална скандинавска гледка. На площада пред датския парламент в Копенхаген група датчани и имигранти от различни краища на света се забавляват с изпълненията на улични музиканти и актьори.

Хората се смеят на скеч, в който африканец и датчанка се женят, а официален представител на властите ги пита дали бракът е „резултат само на имиграционни подбуди” и дали „двойката планира да живее в гето”.

Само че този хумор нагарча в настоящата действителност в Дания, коментира ВВС.

Защото все по-ясно се чуват остри критики срещу правителството, което затегна сериозно имиграционните закони и въведе нова точкова система, издигаща множество пречки пред чужденците, желаещи да се установят в страната чрез брак с местен жител.

Според противниците на рестрикциите новите правила са следствие на популистката политика на крайнодесни движения и нарушават човешките права и законите на Европейския съюз. От правителството са категорични, че всичко е в рамките на закона и не може да става дума за расова и/или религиозна дискриминация.

Сред нововъведенията е забраната за ползване на субсидирани от държавата приюти за бездомни от страна на чужденци, които нямат разрешение за постоянно пребиваване в Дания. Тази разпоредба вече е довела до няколко смъртни случая на имигранти, покосени от „бялата смърт” при минусовите температури в скандинавската страна, посочва ВВС.

От друга страна, са налице ограничения за браковете между местни и чужденци. Например двамата трябва да са поне на 24 години. Датският партньор трябва да внесе депозит от над 11 хиляди долара като гаранция за финансова обезпеченост, а имигрантът да издържи езиков тест и проверка на общите познания. Бъдещите съпрузи са длъжни да „демонстрират обща привързаност към Дания, по-голяма от тази към която и да е друга страна”.

Професор Маргот Хорспоол, специалист по европейско право в Британския институт по международно и сравнително право, е убедена, че ограниченията за смесените бракове „почти сигурно” са в разрез с общоевропейските норми по отношение на дискриминация по етническа принадлежност и по възраст. Хорспоол счита, че новите мерки срещу нелегалната имиграция в Дания са в противоречие с утвърдената защита на правото за семеен живот на всеки жител на Европейския съюз.

Освен това в общоевропейското законодателство е вписано, че всяка страна членка е длъжна да подсигури на всеки човек на своя територия хуманно отношение. С други думи да не го оставя да измръзне до смърт или да умре от глад.

Датските управляващи са убедени, че нововъведените мерки не нарушават правата на човека. Правителството обясни, че 24-годишната възрастова граница е наложена само и единствено за да предпази бъдещите младоженци от бракове по принуда.

Говорителят на консерваторите (участващи в управляващата коалиция) по имиграционните въпроси Насер Кадер, който е с палестински и сирийски корени, коментира: „Има множество датски граждани с имигрантски произход, които се женят за свои братовчеди, идващи в Дания без да знаят език, без образование, без професионална квалификация и впоследствие струващи прескъпо на датското общество. Дания трябва да приеме с отворени обятия всеки, който иска да допринесе за благото на това общество, но ние не искаме хора, които не са готови да допринасят в тази посока”.

Нападките срещу властта обаче идват от съмненията, че всички реформи са предприети под натиска на крайните популисти от Датската народна партия, които имат все по-тежка дума при взимането на решения в управляващата коалиция.

Лидер на националистите е Пиа Кяерсгаард – бивш социален работник в старчески дом. „Основахме партията, защото има прекалено много имигранти”, неведнъж е заявявала тя. „Аз съм много властна, но също така домакиня и майка”, казва Кяерсгаард.

Мишена на партията й е най-вече датското мюсюлманско население. „Много мюсюлмани не желаят да се интегрират и са враждебно настроени към датските ценности, в това число и свободата на словото”, категорична е националистката.

Позицията й среща огромна подкрепа в последните години, особено след драмите около публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник през 2005 година. Това предизвика яростна вълна от недоволство сред мюсюлманите в Дания и целия свят, като масовите протести и насилието, довело до редица смъртни случаи, шокираха и изплашиха иначе хладнокръвните скандинавци.

Използвайки този страх, Датската народна партия заема все по-крайна позиция по отношение на имиграцията. Позиция, която успява да превърне в закони, въпреки че няма особено голям брой депутати в парламента.
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от Странджата »

В Дания разбраха,че има нещо гнило...в мюслиманите!
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от ablood »

Странджата написа:В Дания разбраха,че има нещо гнило...в мюслиманите!
:y:
Яко!

Сега мюсюлманите на свой ред ще открият... нещо гнило в Дания.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
siso_krasi
Мнения: 80
Регистриран на: Вто Юли 27, 2010 7:51 am
Местоположение: София

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от siso_krasi »

Цитат:"Никой не е казал, че обществото трябва да се съобразява на 100 % с чуждата култура. Но, като едно гражданско общество, хората изповядващи различна култура имат право на глас и да правят каквото намерят за добре, ако не нарушават законите на това общество.

Извод: това, че дадена група хора иска Кебек/Канада да е като други места по света е лично предпочитание. Това мене не ме бърка. Останалото са дреболии.[/quote]"



Във връзка с това изказване бих искала да те попитам:
Какво точно правят хората от това общество в Канада и как точно се вписват и тепърва ще градят бъдеще?Защо, когато ние кандидатстваме по процедурата за емиграция, ни дават(не дават) точки за адаптация? Защо всъщност те са в Канада, а не там, където никой не им пречи да прекъсват работа по 5 пъти на ден, или пък как точно носененто на "чаршафи" помага в работна обстановка - мъжете и жените да те приемат за равноправен, като ти сам не го правиш? С какво моето дете е заслужило да гледа междуполовата дискриминация сред представителите на тази религия и как точно според теб ще му обясня, че жените всъщност не са хора, според разбиранията на това общество?

Имам и още въпроси, но.......мисля, че не е нужно на този етап.

Личното ми мнение е, че след като си решил да си промениш статута - гражданин на ........... , би следвало да се опиташ да се впишеш в обществото и културата там, където отиваш, а не да нагаждаш обществото към собствените си разбирания.
Виена - 30.05.2011г.
Акюзе - 13.02.2012г.
Искане за изпращане на допълн. документи, включително за език - 15.08.2012г.
sommer
Мнения: 90
Регистриран на: Пет Авг 31, 2007 12:06 pm

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от sommer »

siso_krasi написа:
Цитат:"Никой не е казал, че обществото трябва да се съобразява на 100 % с чуждата култура. Но, като едно гражданско общество, хората изповядващи различна култура имат право на глас и да правят каквото намерят за добре, ако не нарушават законите на това общество.

Извод: това, че дадена група хора иска Кебек/Канада да е като други места по света е лично предпочитание. Това мене не ме бърка. Останалото са дреболии."
Във връзка с това изказване бих искала да те попитам:
Какво точно правят хората от това общество в Канада и как точно се вписват и тепърва ще градят бъдеще?Защо, когато ние кандидатстваме по процедурата за емиграция, ни дават(не дават) точки за адаптация? Защо всъщност те са в Канада, а не там, където никой не им пречи да прекъсват работа по 5 пъти на ден, или пък как точно носененто на "чаршафи" помага в работна обстановка - мъжете и жените да те приемат за равноправен, като ти сам не го правиш? С какво моето дете е заслужило да гледа междуполовата дискриминация сред представителите на тази религия и как точно според теб ще му обясня, че жените всъщност не са хора, според разбиранията на това общество?

Имам и още въпроси, но.......мисля, че не е нужно на този етап.

Личното ми мнение е, че след като си решил да си промениш статута - гражданин на ........... , би следвало да се опиташ да се впишеш в обществото и културата там, където отиваш, а не да нагаждаш обществото към собствените си разбирания.
Първоначално си мислех да не отговарям, но все пак се реших :)
Доколкото ми е известно (субективни източници, не съм търсил дали някъде е официално заявено) точки за адаптация се дават по критерии:
възраст, знание на езиците (езика), познания за дестинацията, близки и приятели. Няма критерии за религия, облекло, разбирания за живота. След като някой е решил да емигрира е много вероятно да има уважителни причини.
Според теб трябва ли да се ограничи приема на хора от Третия Свят в Канада? Ако да - какво предлагаш?
Извинявам се, че ще го кажа, но: с какво твоето дете е заслужило да гледа Азис по телевизията и билбордове разни? Какво ще му обясниш когато минавате покрай вестникарска сергия и отгоре са силиконовите звезди? Не е ли подобна логиката?
На никой не му минава през ума, че някои от тези хора могат да изпитват носталгия и затова да се увиват в "чаршафи". Никой ли не смята, че всъщност мюсюлманките може доброволно да си слагат забрадки? Или понеже ние не го разбираме е грешно и недопустимо? Колко забрадени млади момичета виждате?
Как ще докажете на някой канадец/кебекар, че вие сте по- от някой черен, само на основа цвят на кожата, религиозни предпочитания или модни такива? Пробвайте се - желая ви успех!

А какво ще кажете ако сега са мюсюлманите, следващите индийците, докато накрая стигнем до етнически чиста нация? Не беше ли това повод за дискусия преди 70 години?
Аватар
myhata II
Мнения: 15705
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: Време е и Квебек/Канада да осъзнае реалностите

Мнение от myhata II »

Къде сте чули и видели полицай с чалма ,това от носталгия ли е от срам ли що ли ?
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Публикувай отговор