Първи пакет документи

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
soul123
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 4:55 am

Първи пакет документи

Мнение от soul123 »

Здравейте на всички, които са в този форум и искрено Ви поздравявам.
Аз сега започвам първите стъпки по тази дълга пътека и бих искала да Ви помоля за съдействие.
Също бих искала да споделя, че съм ходила 2 пъти в Канада като турист , последния път беше преди 3 месеца и все още не мога да си простя, че се върнах...там е прекрасно и се надявам един ден всички да се съберем там.
След обстойно четене на почти всички възможни сайтове и форуми, ето какво разбрах за първия пакет документи и бих искала да ми потвърдите ако всичко е така или пропусам или не съм разбрала нещо правилно.
Аз нямам семейство и деца и стартирам процедурата сама, завършила съм френска гимназия и след това в университета отново съм кандидатствала с френски, като специалността ми е начален учител с френски език. Имам и втора специалност- магистър финанси- това е само за увод.

1. Молба за сертификат за селекция -Или формуляр А-0520-СА?
2. Снимка- 1бр.?
3. Декларация за финансова независимост- или формуляр- Д-21-А- трябва ли да прилагам бордеро от банка за наличните средства или не е необходимо?
4. Документ за заплатени такси- за първия пакет- 390 САД долара и още 30 лв за банков превод?
5. Декларация за практикуващ учител- не мога да я изтелгя, ако може да ми пуснете линк, а и също да питам- аз никога не съм практикувала тази професия, но прочетох някъде тук, че е добре да се попълни?
6. Димплома за средно образование- нот. заверена и преведена?
7. Диплома за висше образование- 2бр.( в оя случай)- нот. заверени и преведени?
8. Сертификат за английски език- нот. заверено и преведено?
9. СВ- превод?
10. 2 и 3 стр. на задграничен паспорт- копие, тук бих искала да попитам, моя паспорт изтича след 5 месеца, да си извадя нов и да преснимам новия или да пусна страниците на сегашния?
11. Акт за раждане- копие?
12. Трудова книжка- нот. заверена + превод?
13. Самоосигурителна книжка- нот. заверена + превод?

Това ли са документите по първия пакет?

-Имам и други въпроси- в момента не работя от 4 месеца и съответно не се самоосигурявам, това проблем ли е?
-Спряла съм си и фирмата, вече е неактивна- трябва ли да вадя декларация от НОИ, че не дължа данъци или не е необходимо?
- Видях, че след акюзето много хора тук държат някакъв изпит, но така и не можах да разбера за какво става дума в никой сайт?
- В моя случай след като имам почти 3000 часа обучение по френски възможно ли е да не бъда извикана на интервю или все пак трябва да докажа, че го владея по някакъв начин?

Благодаря Ви предварително и успех на всички!
sisi_bgn
Мнения: 35
Регистриран на: Пет Сеп 04, 2009 5:37 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от sisi_bgn »

Здравей Соул. Добре дошла във форума.Незнам откъде си черпила информация но ти предлагам да видиш този линк , който е много обстоен и ще ти даде голяма яснота за всичко:
http://wiki.bgcanada.com/index.php?titl ... 1%86%D0%B0"

Тази декларация за практикуващ учител можеш да видиш тук:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ments.html"
По въпроса за доказване знанията ти по френски виж този линк:http://wiki.bgcanada.com/index.php?titl ... 1%81%D1%82
И тази тема ще ти е много полезна (както беше полезна и на много съфорумници преди теб -специални благодарности на Големия бял заек -demococcus, който вече е в Монтреал и разхожда новите си обувки Caterpillar -- ;) ;) ;) ;) :http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... fq#p403548

Много успех ти желая :y:
soul123
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 4:55 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от soul123 »

Благодаря много за инфото.
Бих искала да попитам сега за първия пакет с документи- паспота ми има още 5 месеца докато изтече- трябва ли да си вадя нов или не е задължително? Четох, че едва в пакета за Букурещ трябва да има поне 12 месеца преди да е изтекъл, но дали е така и за документите за Виена, ако някой знае да пише!
Мерси в Аванс!
irincam1
Мнения: 84
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2009 3:41 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от irincam1 »

Аз бих си извадил нов паспорт.
Така или иначе това ти предстои щом му остават само 5 месеца .Докато си събереш останалите документи неусетно времето ще мине и той ще е готов .Така няма да се ангажираш с допълнително изпращане на документи и ще заобиколиш едно евентоално забавяне на разглеждането на документите ти .
Успех !!!! :y:
31.01.11 -DSC ;
14.02.11 -Акюзе с искани документи ;
29.06.11 - TCFQ ;
14.03.12 - Интервю
19.06.12 - Баркодове
14.08.12 - Мед.прегледи -17.09.12 - ОК ;
30.10.12 -Покана за ВИЗИ ;
06.12.12- Кацнахме в Торонто !!!!
soul123
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 4:55 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от soul123 »

Мерси,
а бихте ли ми казали акта за раждане трябва ли да го превеждам и легализирам или само дубликат искат, както и декларацията за липса на задължения- нея трябва ли да я превеждам?
Аватар
highflyer
Мнения: 48
Регистриран на: Сря Дек 08, 2010 5:58 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от highflyer »

Не искам да бъда рязка с когото и да било, но моля имайте малко уважение към всички, които така прилежно са създали и актуализират Уикито, да не говоря за стотиците теми относно документи, както и самите официални сайтове. Не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо в питането, но задаване на конкретни въпроси, чийто отговори със сигурност не може да откриете, след като сте изчели всичко по темата. Моля, не оспамвайте така натоварения форум с повтарящи се теми. Информация има предостатъчно, от вас се иска да седнете и да четете! Първи пакет документи е многократно разискван, описван и дискутиран в поне 10 теми тук. Подобно разводняване на форума не помага на никой, особено на новодошлите, тъй като информацията се разкъсва в хиляда теми - всеки, на който му скимне нещо и пуска тема...

Успех на всички в процедурата!
18.01.2011 DCS Vienne
soul123
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 4:55 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от soul123 »

Много по- лесно щеше да е да не отговаряш отколкото да се правиш на остроумен/а.
Ако деня ти е бил кофти, не съм аз причината!
Ако обичаш не се включвай в темата- или помагай или не пречи!
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Първи пакет документи

Мнение от emili_vn »

soul123 написа:Мерси,
а бихте ли ми казали акта за раждане трябва ли да го превеждам и легализирам или само дубликат искат, както и декларацията за липса на задължения- нея трябва ли да я превеждам?
Всичко, което пращаш трябва да е преведено. Нищо не се легализира. Заверка от нотариус се изисква само за документите за образование и трудов стаж, останалите документи (акта за раждане е сред тях) се копират и превеждат. Удостоверението за липса на задължения можеш да го изпратиш в оригинал (така или иначе след няколко месеца или година то няма да е валидно към следващ момент и ще си вадиш ново) с превод.

И не се сърди на highflyer. При положение, че има толкова много инфо (в теми) по въпроса и синтезиран вариант в статията документи (http://wiki.bgcanada.com/index.php?titl ... 0%BD%D0%B0" ), наистина е дразнещо да се задават въпроси, на които има отговор на МНОГО места. От личен опит ще кажа, че когато аз започнах да чета този форум тази информация я имаше на толкова много места, че за да науча това, което ме интересуваше, трябваше да отделя дни наред препрочитайки различни теми, в които на много места се въртят едни и същи въпроси (които са елементарни и са вече описани). Това си е загуба на време и често новодошлият започва да се обърква. Аз съм от тези, които помагат, но моят съвет и към теб и към другите е да положите малко повече усилия да се информирате, а не да чакате някой постоянно да ви помага. Защото този някой е отделил съответното време да прочете това, което вие не сте направили и продължава да изразходва време, за да ви отговаря, което пък не е длъжен да прави. И когато стане ясно, че вие не полагате усилия, този някой просто няма да ви отговори и то на въпрос, на който трудно ще можете да намерите отговора сами. Оделно някои съфорумци са отделили време да опишат процедурата във Wiki-то - прочетете какво пише там и ще ви стане ясно за какво става въпрос.

Желая ви успех!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
soul123
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 4:55 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от soul123 »

Мерси,
точно защото и аз чета из всички сайтове се обърках
ето в този пише, че искат само копие:
http://legalimmigrationtocanada.com/first-documents.php"

а в wiki- пише че трябва и превод.

Благодаря!
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Първи пакет документи

Мнение от emili_vn »

Точно това казах, че всичко е с превод. Но вече няма изискване за легализация на айтове за раждане и дипломи. А и там си го пише след списъка с документи, но човек трябва да изчита не само началото, а и края - цитат:

ВАЖНО:

Всички необходими копия (с изключение на тези по т. 5) трябва да бъдат заверени от институцията, която държи оригинала или от законен орган, надлежно упълномощен за да удостовери, истинноста нна копието на документа - може да направите Нотариално Заверени Копия.
Документите трябва да бъдат придружени от официален превод на френски или английски език, ако те са на друг език. Оригиналите трябва да бъдат на разположение при поискване, или да бъдат представени по време на интервюто, ако има такова.

По-добре отдели малко повече време в четене и не бързай с документите, докато не си изясниш всичко. Към настоящия момент дали ще си подадеш документите до края на месеца или до края на следващия, няма абсолютно никакво значение от гледна точка на срока на процедурата. По-добре да си изпиоаш нещата, отколкото после да ти искат допълнително документи - всяко изпращане води до прераглеждане на досието и съответно забавяне.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
thunderbolt
Мнения: 106
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 5:44 am

Re: Първи пакет документи

Мнение от thunderbolt »

Здравейте!
Бих искал да попитам дали има някой, който не е от София и са му искали или е пращал с пакета документи служебна бележка от НОЙ и ако да, дали само до НОЙ в собсвтения си град е ходил , където на бележката слагат подпис и печат или е ходил след това и до София до НОЙ да му бият още един печат- правоъгълен, който се бие за чужбина??



Благодаря предварително!
Публикувай отговор