Шест години вече в Кебек, Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор

Re: Шест години вече в Кебек, Канада

Мнение от optics »

Rall написа:Оптикс аз те мислех за сериозен колоездач па ти прасна егати аматьорския пост. Не знам къде живееш но в Квебек и в най - изпадналия вело- магазин има велосипеди от всички описани от теб типове. Предполагам не си търсил сериозно.
Аматьор - това звучи гордо :-)
Това беше част от посланието. Индустрията вменява на хората как да трябва да са "професионални" колоездачи.
Аз го разглеждам велосипеда като нещо което ми служи редовно, а не нещо на което аз да служа редовно.
Една пролет като ми се беше скъсала верига или нещо друго, не помня какво и някъв наперен колега спира и почва да ми говори - виж, сега, ако си "сериозен към колелото"... Аз си рекох на акъла - сериозен съм като колоездач - цяла зима не пропуснах нито един ден, а ти къде беше тогава". Явно не караше щото всеки зимен ден имаше само 2-3 велосипеда общо на мястото. Неговия - не.

Не съм търсил сериозно - абсолютно вярно. Повечето време съм карал трошки. Но не е интересно аз какво съм карал, а какво наблюдаваме като статистика.

Наздраве за аматьорите.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Наздраве, Оптикс оспамихме темата на човека за което се извинявам. Иначе ето: http://www.trekbikes.com/ca/en/bikes/urban/#"
http://www.giant-bicycles.com/en-ca/bik ... =lifestyle"
всяка по -уважаваща себе си компания наред със спортните модели предлага и всекидневни возила.
Dead Eyes See No Future
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

klisurov написа: и да се поддържа и развива руски.
Идваш в нашата махала и нямаш проблеми... :D Можеш да развиеш; руски, иврит и тагалог... Стига да те влече...
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Rall написа:Наздраве, Оптикс оспамихме темата на човека за което се извинявам. Иначе ето: http://www.trekbikes.com/ca/en/bikes/urban/#"
http://www.giant-bicycles.com/en-ca/bik ... =lifestyle"
всяка по -уважаваща себе си компания наред със спортните модели предлага и всекидневни возила.

Ааааргххххх... Миналата година се разминах с Трека ама тази година живот и здраве ще заплюя един.... Жестоки велосипеди :rock:

Извини за спама ,Омега... Имаш подкрепата ми... Онтарио/Торонто има също своите проблеми и не мисля ,че отстъпва на Квебек/Монреал в корупционната сфера... Тукашните и те са оцапани до ушите... Заключения само на базата на пощенските картички на Джон Смит не бива да правим... ;)
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

ivanko13 написа:Тукашните и те са оцапани до ушите... Заключения само на базата на пощенските картички на Джон Смит не бива да правим... ;)
Предполагам, от твоето положение в обществото, имаш добри наблюдения върху оцапаните до ушите. ;)
Мен не ме интересува кой колко е оцапан, а ме интересува да живея в град, който се развива, а не е оставен на доизживяване. Корупцията по високите етажи на властта я има навсякъде, къде повече, къде по-малко, но е важното да не ме засяга и да не слиза по-надолу. Ето още една картичка по темата за развитието, за нагледност:

Изображение

На картинката са проектите някъде между 2004 и 2012, много от тях вече построени и пуснати в експлоатация, както се вижда от предишните снимки на центъра, които пуснах. Примерно, сградите на City Place около Rogers Center западно от Spadina Ave., сградите около Air Canada Center, двете офис сгради точно зад CN Tower на картинката, няколко от тези по Bay St. северно от Dundas St., Trump Tower на Bay/Adelaide също е в напреднал строеж и т.н. Освен това, тази картинка не показва много други проекти, които са одобрени след създаването й и вече са дори в етап на строеж. По Bloor St. между Spadina Ave. и Avenue Rd, примерно, както и не виждам новите сгради в района на Jarvis/Wellesley.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Много е красиво наистина...Общественото ми положение ми позволи лично да превивам гръб в някои от почернените на втората снимка сгради... Като тази на Yorkville и Bay... За съжаление обаче в такива сгради имигранти като мен и теб влизат само като обслужващ персонал :D
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

John Smith написа:Мен не ме интересува кой колко е оцапан, а ме интересува да живея в град, който се развива, а не е оставен на доизживяване.
Мен пък ме интересува да живея в град в който аз да мога да се развивам както си искам, а не да бачкам като луд за да си платя едвам моргиджа и застраховката.

Всеки с приоритетите си.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Nea_27

Мнение от Nea_27 »

Нямах нерви да изчета всичкото, ама по темата.
Аз съм доволна от Кебек! Наскоро ще станат 7 години откакто сме тук.
Личен лекар имаме от самото начало.Доколко е ефективен и си разбира от работата е друг въпрос, ама засега не сме имали сериозни проблеми.
Дупки по пътищата има - вярно заради тежката зима, ама напролет ги оправят!
Данъци плащаме и двамата от първия ден, защото работим. А, от догодина ще плащаме още повече, особено след като съпругът ми го направиха и съдружник в компанията, в която работи.
Но помислете все пак и за по-бедните хора, които се възползуват от социалната политика на Кебек.Сигурността - не е ли това именно причината за много от нас да имигрираме точно тук? Не знаеш кога ще ти се случи да изпаднеш в нужда и да опреш именно до тези социални придобивки, които ни дава тази провинция.Ами те идват от данъците на всички нас междувпрочем.
Крадци и обири има по целият свят. Съжалявам, ама колкото сте в по-имигрантски квартал - толкова е по-голяма възможността да ви се случи подобно нещо.Отваряйте си очите на 6 или забравихте много бързо откъде идвате?
За ефективността на полицията - незнам честно да си призная. Има случаи, в които си вършат бързо и ефективно работата и други, в които всичко забатачват.
Явно зависи от индивида, на който ще попаднете.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

leaf написа:... Отговор: В училище.
Ще си позволя да отговоря, т.к. не мисля, че е спам, а става дума за нашата Канада.

Аз имам предвид у-ще, което е по така наречената програма "Интернационал".
Изучават (за разлика от редовните у-ща, наистина го правят) и англиски, и испански, като част от редовната програма.
На края на обучението (по кебекарки École seconder, по федералному High School), получават две дипломи: местна (т.е. кебекарска) и доколкото помня, швейцарска.
Таксата е като за обществено школо (в момента, в École seconder de Mont-Roya плащам $600 на година, в École international de Montréal се очаква да плащам по-малко), та за това казах "почти без пари".
ivanko13 написа: ...Идваш в нашата махала и нямаш проблеми... :D Можеш да развиеш; руски, иврит и тагалог... Стига да те влече...
Ivanko13, и двете ми деца ходят в събота на руско у-ще.
По-голямото (на 12 години) чете и пише свободно на български, руски и френски.
Дал съм срок до лятото да може да говори и на английски, иначе се местим в Торонто ;) - възприема го като заплаха и взе да гледа по-сериозно на английския :D

Желанието ми е, да говорят свободно на български, руски, английски (канадски), френски (кебекарски) и ако имат възможност, и на испански.
Лично аз съм изненадан, т.к. дори и по-малкото дете (на 6 навършени години), в първи клас учи английски и ако не друго, поне вече брои на четири езика :lol:

Не мисля, че това са "болни амбиции", а реално постижими неща. Аз също се справям на четири езика, и не мисля, че е героизъм. Просто, ползването на двата езика (кебекарски и английско-канадски) е реалността (поне за мен) в Кебек. Само с единия език (пак според мен) не можеш да се ползваш напълно от предимствата на живота тук.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

ivanko13 написа:За съжаление обаче в такива сгради имигранти като мен и теб влизат само като обслужващ персонал
Не съди за останалите по себе си, както някой даде съвет по-горе. Ако имаш предвид condo сградите с апартаменти по няколко милиона точно в района на Bay/Bloor, в близост до един от най-скъпите като жилища и магазини райони на Торонто, наистина не познавам българи там, но има много българи, които работят по офис сградите в центъра, вкл. тези новопостроените, като не получават заплати като на обслужващ персонал.
ablood написа:... а не да бачкам като луд за да си платя едвам моргиджа и застраховката.
Не знам кой за какво работи в Торонто, но да кажа пак, че средното жилище е по-добро от това в Монреал, средната кола е по-нова или запазена, средната работа е по-високо платена, инфраструктурата на града е по-добре поддържана и с по-голям капацитет, града и околности се развиват с по-бързи темпове от когато и да било, въпреки периода на криза и все още района е най-привлекателното място за имигранти в Канада.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
leaf

Мнение от leaf »

klisurov:
"Ще си позволя да отговоря, т.к. не мисля, че е спам, а става дума за нашата Канада.

Аз имам предвид у-ще, което е по така наречената програма "Интернационал".
Изучават (за разлика от редовните у-ща, наистина го правят) и англиски, и испански, като част от редовната програма.
На края на обучението (по кебекарки École seconder, по федералному High School), получават две дипломи: местна (т.е. кебекарска) и доколкото помня, швейцарска.
Таксата е като за обществено школо (в момента, в École seconder de Mont-Roya плащам $600 на година, в École international de Montréal се очаква да плащам по-малко), та за това казах "почти без пари"."

Аз ще си позволя да дам повече информация.

Има училища с обучение на френски и английски в Торонто скул борд или Торонто католик скул борд.
Т.е. децата учат на френски, английски и испански. И е абсолютно безплатно и няма такси.
И да това е част от редовната програма децата да учат предмети на различни езици.
Ако ви интерисува междунарона диплома от гимназия си има: International Baccalaureate програми признати почти на всякъде по света.

http://www.ibo.org/school/search/index. ... hools=Find"
leaf

Мнение от leaf »

Между другото сега погледнах на International Baccalaureate сайта и видях, че така жадуваното от вас училище е част от тях /École international de Montréal /.
В Торонто има такива и то без да плащаш $600 на година.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

John Smith написа:Не знам кой за какво работи в Торонто, но да кажа пак, че средното жилище е по-добро от това в Монреал...
Тоест? С повече стаи (въпреки по-високите цени)? По-топло (въпреки по-скъпия ток)? С повече бели съседи? Май нещо бълнуваш.
John Smith написа:средната кола е по-нова или запазена
Разбира се. Като се има впредвид, че там простолюдието не може ди си позволи да плаща застраховка, а тук всяка изпаднала чернилка и тийнеиджър си има кола. Естествено, че средната кола там ще е по-нова.
John Smith написа:Средната работа е по-високо платена
Въпреки което покупателната способност е по-ниска.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

leaf написа:... Аз ще си позволя да дам повече информация....
:bow:
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

John Smith написа:
Не съди за останалите по себе си, както някой даде съвет по-горе. Ако имаш предвид condo сградите с апартаменти по няколко милиона точно в района на Bay/Bloor, в близост до един от най-скъпите като жилища и магазини райони на Торонто, наистина не познавам българи там, но има много българи, които работят по офис сградите в центъра, вкл. тези новопостроените, като не получават заплати като на обслужващ персонал.
Не съдя бе, Джони, малко останаха такива като мене :D Визирам точно Bay and Yorkville кондотата на кьошето... Има и българи в Торонто ,които имат по няколко голф игрища и жилищни блокове ама те са бели лястовици и не говорим за тях сега... А и не е изключено някой път да правиш повече кинти ,като обслужващ персонал отколкото ако дремуцаш в някой кюбикъл....
Публикувай отговор