Казвам се Камелия и съм от Хасково. Заедно със съпруга ми искаме да кандидастваме по процедурата за Квебек. Но от година и половина търсим курс по френски, тъй като и двамата не знаем и думичка френски, но все не успешно. Предложиха ни една учителка която поиска от нас 1000 лева за 100 часа, друга която поиска 1500 лв пак за 100 часа. За нас тези пари са много, при положение че сега спестяваме пари за цялата процедура.
Попаднахме на обява за курсове по френски език в Хасково, но искат да сме минимум 4 човека, а сме за сега само двамата с мъжа ми.

Обмисляхме с мъжа ми и другият вариант за федералната процедура, но там е малко кофти защото нямаме висше. Аз в момента съм 3 година в университета и се очаква да завърша през 2012 лятото най-рано, ако всичко е ок. А не искам да чакам до тогава и чак след това да пусна документи. Незнам дали и моята професия влиза в желаните професии - аз съм Организатор спедиторска дейност. Нямам никакви проблеми с английския език, защото учих в езиковата и сега работя само с чужденци, така че ежедневието ми е изцяло на английски език.
Моята сестра кандидаства и замина преди повече от 3 години за Канада и се засели в Монреал. Когато тя кандидастваше имаше много желаещи за френски език, а сега с пустия му мой късмет няма никой....

Доколкото съм наясно с нещата ако си подам документите за Квебек, процедурата ще бъде малко по-укорена заради много близките родини които имам в Канада. Поне така ми казаха, че ще ме поканят на интервю от 3 до 6 месеца след подаване на документите, а това е изключително малък период за да се научи френски език на едно доста добро ниво. И все се надявам да започнем да учим френски 2-3 месеца преди да подадем първите документи.
Моля ви дайте ми съвет или препоръка? Все още се колебая между федералната и квебекарската процедура?