Живот в България и Канада

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Aries

Живот в България и Канада

Мнение от Aries »

Доста от хората във този форум се оплакват, че много гадно се живее в Канада. Особено ако нямаш хубава, добре платена работа.
Ясно, че всеки мечтае за суми от 40-60 000 долара, ама нека да попитам: Ако семейство работи на било то и най-ниско платената работа, ще му стигат ли парите да живее добре (по стандартите на БГ), че и да заделя по някои и друг долар за черни дни :lol:
Доколкото останах с впечатление от изказванията на различни хора средно на семейство от двама им трябват около 1200 долара на месец. Или мислите, че това е прекалено малко?
Нека ви напомня, че в БГ въпреки скока на повечето цени през последните две години доходите на населението практически не помръдват и доста хора, които преди година-две са се чувствали комфортно с парите, които са получавали, сега започват да изнемогват.
Ако някой иска мога да му приведа примерна калкулация за живот в "евтина" българия, но ми се струва, че все още не сте забравили чак толкова какво е да нямаш пукната пара в джоба си и да трябва да платиш тока например (който с хиляди икономии е ударил 120-140 лева през зимата).
Pepon

Мнение от Pepon »

Ne znam kak e v drugite provincii, no v Ontario s 1200 na mesec neshtata ne sa mnogo rozovi. Shte si platite naema, toka i t.n. i hladilnika vi niama da e przen, no ekstri ot roda na hodene do BG niama da moje da si pozvolite pone dokato ne vi "obzavedat" s credit cards.
Ako imate i deca neshtata stavat oshte po-slojni.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
vladi

Re: Живот в България и Канада

Мнение от vladi »

S dve minimalni zaplati v Montreal moje da se jivee savsem normalno, bez chovek da se lishava ot nishto neobhodimo kato hrana, drehi i normalni bitovi uslovia. Estestveno niama da ima mnogo ekstri, no opredeleno parite shte stigat za vsichko.

A za oplakvaneto, prichinata e v tova che bulgarite vinagi se oplakvat, bez znachenie dali ima prichina ili ne. Prosto narodna cherta. Imashe i reditsa mejdunarodni prouchvania koito pokazaha che sme lideri po pisimizam. Bulgarina osmislia jivota si, chrez marmorene i hlenchene. Osven tova, moje bi druga prichina e che horata koito idvat tuk imat nerealni ochakvania za Canada. Otchasti i az biah taka.

No moga da vi uveria che kolkoto po-golemi pisemisti ste tuk, tolkova po-malko shte vi varvi. Prosto to si e zatvoren krag...
victor77

Мнение от victor77 »

S 1200 na mesec v Ontario 4- chlenno semeistvo niama da moje da izkara meseca.Tova stiga za kvartira i karti za transporta.Ami hranata?Ami drugite razhodi?Nali chovek otiva uj za po-dobur jivot ,a ne da sledi promociite po magazinite i da obikalia po ulicite za da si nameri j stol ,j masa,a ako e kusmetlia moje i TV na 25 godini.
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Месец съм тук. Не съм сам – с мен е цялото ми семейство. Всичко това след 4 тодини чакане, притеснения и мъки...
Определено трябва да ви кажа – никак не съжаляваме! Готино ни е, виждаме переспектива, има стимул за всичко. Канада е усмихната, подредена и предвидима.
Не съм в първа младост и знам какво говоря. Сега ми се струва, че в България просто съм живял сред злоба и неизвестност, което определено си е било загуба на време. А времето е нашият живот...
Тук не виждам начумерени лица в транспорта, както и никой не ме навиква за щяло и нещяло. Хората ми връщат ресто, обясняват ми когато виждат, че не разбирам, хората просто помагат, с каквото могат...Примери – колкото искате! И тук хората си имат проблеми, но са добронамерени, па макар и на фасада – пак е по-добре от българското одивяване и ритане по кокалчета.
Изводът – ако сте решили, не се мотайте! Губите си времето в колебания и съмнения. Незная дали е вярно, но в руските форуми има професионални агитатори против емиграцията, на които това им е работата – да пишат простотии за Канада, за да отказват мераклиите. Не вярвам тук да е така – по- скоро всичките тези негативизми, които може да прочетете в този форум, са вследствие от липса на късмет. А той, както и здравето, както знаеме, са най-важните неща за емигранта!
victor77

Мнение от victor77 »

Tova che canadcite si slagat za vsichko dejurni usmivki nishto ne oznachava .Vuprosa beshe dali edna zaplata na novopristignal immigrant shte mu e dostatuchna za da izdurja semeistvoto ,imaiki v predvid,che za kvalificiranata i dobre platena rabota triabva da minat godini :wink:
pumpy

Мнение от pumpy »

Според мен с две минимални заплати на пълно работно време или чисто около 2000 долара на месец ( да се изкажат данъчните експерти остават ли толкова при минимални заплати ? ) в МТЛ се живее спокойно за 3-4 членно семейство ( да прибавим и детските, които в повечето случаи покриват разходите за детска градина ).
Казвам спокойно защото :
наем 600-700
транспорт 120-180
TV интернет телефон - 90
GSM 2 броя - 20-100
храна - 500-700
разни 230 - 670

За пътуване и екскурзии много не остават, но това е началото все пак, а и в БГ оставаха ли ? НЕ че ако се оставали не си струва да дойдете.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

poumpy написа:Според мен с две минимални заплати на пълно работно време или чисто около 2000 долара на месец ( да се изкажат данъчните експерти остават ли толкова при минимални заплати ? ) в МТЛ се живее спокойно за 3-4 членно семейство ( да прибавим и детските, които в повечето случаи покриват разходите за детска градина ).
Казвам спокойно защото :
наем 600-700
транспорт 120-180
TV интернет телефон - 90
GSM 2 броя - 20-100
храна - 500-700
разни 230 - 670

За пътуване и екскурзии много не остават, но това е началото все пак, а и в БГ оставаха ли ? НЕ че ако се оставали не си струва да дойдете.
4 членно семейство на 2 минимални надници в Квебек - НЯМА ДА ПЛАТЯТ лични данъци (осигуровките са около 10тина процента). С детските (за 2 деца) и ДДСтата (Федерални и Квебекарски) се живее повече от порядъчно в Монтреал!
Важното е да се знае езика за да се започне работа веднага.

Например никой нямаше да коментира деня на музеите и да не дойде на шествието, ако работеше дори и за 7.50 на час!!
Сметката е проста - висене на опашки е поне 3-4 часа за целия ден - това са 6-8 часа за 2ма души или $45-$55 изгубени навятъра пари за да спестиш $30.

Послушайте ме - не си губете времето в БГ, а учете език - после тук ще ви се върне стократно.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
billybg
Обратна връзка:

Мнение от billybg »

Според мен, които съм още съм в БГ, но съм живял и навън, тези които не са доволни винаги са си такива, където и да ги пуснеш.И Ферари да им купиш ще мрънкат че нямат Ламборджини.Като не ги кефи да си се прибират на село и да си карат с една заплата и няколко крави, че то в Онтарио или Торонто не е позволено да си гледаш такива.... Колкото до това дали 4 членно семейтво може да живее с една заплата 1200 $, може би трябва и да се работи комай...? Омръзна ми да чета разни оплаквания колко били малко 1200 $, колко било трудно и т.н.Нека тези които постоянно мрънкат за щяло и нещяло да разберат, че никои не иска да ги слуша и всички се борят за по-добър живот, които със сигурност не е в Бг...То с едната заплата никъде не може да живеят 4 човека.
"Каквото и да ви говорят,трябва да знаете,че става дума за пари...." Н.Б.
ian

Мнение от ian »

tuk ima interview s Minister Hristina Hristova - http://www.segabg.com/31052004/p0050002.asp . Прочетете какво се прави по въпроса с бедността в БГ и колко пари е минимума на месец, кога се намесва държавата да помага, как помага, какви програми за помощ има и как се планира съществено увеличение на минималнаа заплата от 130 на 150 лева на месец догодина. Интерсно дали може да се прави паралел да живееш с мин. заплата в БГ и с мин. заплата в Канада?
Aries

Мнение от Aries »

С вдигането на минималната работна заплата единствено увеличават постъпленията.
В България не с една, не с две, ами и 5 минимални да взимаш пак няма да си много добре при 4-членно семейство (особено ако си на наем).
Ако направим една проста аритметика ще видим, че вече не остана възможност за нормален живот при заплатите цитирани в статията (само за момент си представете семейство с две ГОЛЕМИ заплати от по 150 лева, две деца с ОГРОМНИ детски помощи дето стигат за памперси горе долу за 10 дена и ми кажете може ли да се живее така).
Истината е, че в България става все по-зле. През 1986 изхранвах семейство (3 членно) със заплата 200 долара (12000 по онзи курс). И даже ни оставаха някакви пари за почивка или покупка за в къщи.
Сега месечно хвърка в пъти по голяма сума и края на поскъпването на живота не се вижда.
А пък за това какви данъци плаща тука една фирма просто не ми се говори.
Последно промяна от Aries на Чет Апр 14, 2005 5:10 pm, променено общо 1 път.
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Здравейте!
Прегръщам сънародниците си в Канада/по-голямата част от тях/.
Факт е,че повечето ми приятели от Монреал,Онтарио и Калгари макар и след 2-3 години идват лятото и почиват на Слънчев бряг и Златни.
Факт е,че повечето ми приятелки в Канада родиха 2-ро дете,а аз и за едно не мога да помисля.Факт е,че от семейните двойки там поне единият не работи?Нещо което тук е немислимо.
Факт е,че в БГ бях много по-добре 1998-2001!!!!
Факт е,че тук трудно двама души се оправят вече и с 800 лева/ако са и на наем/.
Факт е,че в БГ част от циганското малцинство живее по-добре/от кражби,погребални агенции и фалшиви документи/.За сведение, на фирма ЧИСТОТА заплатите им се превеждат в Булбанк и въобще има една "царска" еуфория около това ромското население да бъде с равни права???!!!!
Да....тъжна статистика!
Колокото и да е жалко/защото емигрантският живот е труден/ приятелите ми там се справиха по-добре за около 3 години,от мен за 10.
С най-добри чувства-Ели
:roll:
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

estoyanova написа:Здравейте!
Прегръщам сънародниците си в Канада/по-голямата част от тях/.
Факт е,че повечето ми приятели от Монреал,Онтарио и Калгари макар и след 2-3 години идват лятото и почиват на Слънчев бряг и Златни.
Факт е,че повечето ми приятелки в Канада родиха 2-ро дете,а аз и за едно не мога да помисля.Факт е,че от семейните двойки там поне единият не работи?Нещо което тук е немислимо.
Факт е,че в БГ бях много по-добре 1998-2001!!!!
Факт е,че тук трудно двама души се оправят вече и с 800 лева/ако са и на наем/.
Факт е,че в БГ част от циганското малцинство живее по-добре/от кражби,погребални агенции и фалшиви документи/.За сведение, на фирма ЧИСТОТА заплатите им се превеждат в Булбанк и въобще има една "царска" еуфория около това ромското население да бъде с равни права???!!!!
Да....тъжна статистика!
Колокото и да е жалко/защото емигрантският живот е труден/ приятелите ми там се справиха по-добре за около 3 години,от мен за 10.
С най-добри чувства-Ели
:roll:
Taka e Eli, ako izkluchim lipsata na priateli i rodnini (ako se imash s tiah) v Canada e nesravnimo po-dobre. Obache kogato chovek pokrie parvonachalnie si nujdi i zapochen da gleda na sveta s drugo oko togava zapochva da zadava vaprosi, da e nedovolen i da iska oshte. Tova e savsem estestven stremej na vseki chovek. Barzo se zabravia mizeriata i tormoza. Ostavat samo nostalgichnite, romantichni spomeni...a ako znaesh kolkonarod si e zagubil godini v lutane mejdu BG i Canada...ne e za razpraviane...
alexa

Мнение от alexa »

Nai-posle i neshto okuragavashto za nas koito vse oshte si gubim vremeto v kolebaniia dali-ili...
:beer:
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

estoyanova написа:...и въобще има една "царска" еуфория около това ромското население да бъде с равни права???!!!!
kak taka s ravni prava?!?! leleee, ide kraia na sveta !!!!

vsichki "bylgari" triabva da bydat "po-ravni" ot koito i da e, kydeto i da e po sveta, no matter what (ele pyk ia, ia skivai, znam i chujdi ezici, da ne sym kat mangalite, deto i bylgarski ne znaiat).

tyi ami...
s oshte po-dobri chuvstva
(izvinete, ama ne uspiah da se sdyrja... izpusnah se :D )
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Заключено