Лични данни - престъпления

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
lallex

Лични данни - престъпления

Мнение от lallex »

Здравейте,

Поводът да започна тази тема е, че през моят престой тук в Квебек няколкократно ми се случва от случайни телефонни обажадния или съмнителни анкети да ми искат личните данни. Става въпрос за име, адрес, телефон и дата на раждане. Разтърсих се в нета и открих един полезен сайт свързан със защитата на личните данни: http://www.priv.gc.ca/index_f.cfm"
Оказва се, че реждена дата комбинирана с адрес, име и телефон е опасно съчетание, но какво точно може да се направи така и неразбрах. Може би не сам прочела достатъчно, но мисля, че темата е интересна и мнението на по-запознати в тази област би било полезно.
Въобще какви престъления може да се извършат с лични данни и докумнети попаднали по незнаен път в лоши ръце?
Аватар
optics
Модератор

Re: Лични данни - престъпления

Мнение от optics »

identity theft например.

Въобще не се занимавай с никакви анкети - казваш сори нямам време. Ако питат да се обадим ли пак - твърдо нйе.

У нас са идвали на живо - били правели анкета за чистотата на въздуха кво сме мислели, блабла глупости... после се оказва че продават супер-мега-хипер скъпи прахосмукачки, за които се твърди че също така и са мега-хипер ефективни. И почва едно звънене по телефона (ето защо не бива да им се дава) ама моля ама тва... докато не им скръцнеш със зъби.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
mwanza
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

Аз не отговарям на такива въпроси.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Лалекс,

например може да се вземе заем на твое име и ти да разбереш чак като ти дойде пьрвият стейтмьнт. Или да се извади кредитна карта на твое име. Последиците са много неприятни от една такава ситуация. Трябва да си изклютелно внимателен с личните ти данни.
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

Само с тези данни едва ли може да се направи голяма поразия, но на които им трябва, те си събират от много източници. Само погледни колко хора по разни социални мрежи като Facebook, Twitter, Linkedin и т.н. са си написали рожденна дата, място на раждане, телефони, адреси, имена на роднини, месторабота, e-mail и т.н. Колкото повече online отношения имаш, толкова по-вероятно е някой да използва подобни данни с лоша умисъл. Не е основа за параноя, но трябва да се внимава какво се предлага на показ. А такива телемаркетъри с 1001 въпроса трябва да се отрязват на момента, никаква полза няма от тях.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
dea

Мнение от dea »

Ние скоро сменихме квартирата. Докато търсехме нова на няколко пъти ни даваха да попълваме въпросник, който изискваше доста лични данни, включително и социален номер. Ако искаш квартирата- попълваш, ако ли не . . . :?:
Отделно като се обадиш на Bell или HydroQuebec те разпитват до девето коляно, уж било за да гарантират моята сигурност. :worried: Пък и те предупреждават, че разговорът се записва. После кой може да го слуша, не знам.
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
lallex

Мнение от lallex »

На мен много често ми се е случвало да ми искат личните данни на мен и на цялото сечвейство. Веднъж това стана с един колега, който каза, че прави анкета за застраховане на коли. Формуляра беше изваден от обикновена копирна машина, черно бял все едно го беше направил саморъчно. Отказах му после той изчезна.
Друг наш познат ни се обади и каза, че иска да ни прати коледни картички и затова са му нужни имената ни, рождените дати и точния адрес. Каза, че иска рождените дати за да се обажда и да ни честити. Неразбрах защо тогава иска и годините...
Е, вече не ни е приятел.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

lallex написа:На мен много често ми се е случвало да ми искат личните данни на мен и на цялото сечвейство. Веднъж това стана с един колега, който каза, че прави анкета за застраховане на коли. Формуляра беше изваден от обикновена копирна машина, черно бял все едно го беше направил саморъчно. Отказах му после той изчезна.
Друг наш познат ни се обади и каза, че иска да ни прати коледни картички и затова са му нужни имената ни, рождените дати и точния адрес. Каза, че иска рождените дати за да се обажда и да ни честити. Неразбрах защо тогава иска и годините...
Е, вече не ни е приятел.
Параноята около личните данни винаги ми е била много смешна. Измамниците, крадящи самоличност никога, ама никога не биха поискали данните директно от жетрвата. Идиотски опасения. Това би ги сложило на първо място сред заподозрените.

Има множество достъпни начини да се сдобият с нечии ПЪЛНИ данни, без жертвата изобщо да контактува с измамника.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
lallex

Мнение от lallex »

Спред мен и тези които искат лични данни от жервите са също жертви. Подлъгани те си мислят, че не ги грози никаква опасност, а може и въобще да не се сещат за какво става въпрос.
Аз предпочитам параноята отколкото лекомислието, като се има предвид какви вреди могат да настъпят.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Предполагам, че си представяш как твоят бивш приятел те е попитал за рожденната ти дата, защото му е било платено да събира данни?
Дай-ми по-добро определение за параноя. Аз на това не му викам предпазливост.

Предпазливост е да шредваш документите си, преди да ги хвърлиш, от страх да не би някой да прерови рециклажа, търсейки данни.
Предпазливост е да си сложиш антивирусна програма на компютъра от който движиш сметките си.
Предпазливост е да откажеш данни не непознат, който ти се обажда да те анкетира.

Да отсвириш приятел, който ти е поискал рожденната дата е ПАРАНОЯ. Човекът просто въвежда близките си в личен ремайндер. Понякога изпускам рожденните и именните дни на мои близки и много ме е срам. Нормално е когато ти честитят рожденния ден да знаят на колко години ставаш. Юбилеите не са за подценяване.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

ablood написа:Да отсвириш приятел, който ти е поискал рожденната дата е ПАРАНОЯ.
Да отсвириш приятел, който ти иска личните данни на цялото семейство за "анкета за застраховане на коли" НЕ Е ПАРАНОЯ в никакъв случай ами си е възможно най-правилното решение.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Мен един такъв застраховател ме залъгваше с възможност за спечелване на почивка на екзотични острови срещу предоставянето на данни (имена и телефони) на мои познати и приятели.
Направих му предложение да ми даде своето име и личен телефон, който да предам на моите приятели за да му се обадят ако желаят, а той ми отказа. Негова работа било да звъни, не можел да си позволи да кара хората да звънят.
Е, аз пък му казах, че моето възпитание не ми позволява да давам телефона на който и да било без негово разрешение и това беше.
Та и това е начин да се събира информация - от "приятели".
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

MrGeek написа:
ablood написа:Да отсвириш приятел, който ти е поискал рожденната дата е ПАРАНОЯ.
Да отсвириш приятел, който ти иска личните данни на цялото семейство за "анкета за застраховане на коли" НЕ Е ПАРАНОЯ в никакъв случай ами си е възможно най-правилното решение.
Пръстите ти май пак са по-бързи от очите. Застраховките били от агент, а приятелят искал да е подготвен с картичките за честитене на рожденни дни.
Едно е да откажеш (аз не бих) друго е да го отсвириш завинаго като приятел.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

ablood написа:Пръстите ти май пак са по-бързи от очите. Застраховките били от агент, а приятелят искал да е подготвен с картичките за честитене на рожденни дни.
Ти хубаво се правиш на отворен, ама отново синдрома на чукчата-писател действа с пълна сила. Картичките не са за честитене на рождени дни, а за Коледа:
lallex написа:Друг наш познат ни се обади и каза, че иска да ни прати коледни картички и затова са му нужни имената ни, рождените дати и точния адрес.
Отрязването на субектите и в двата случая - на колегата със застраховките и на "приятеля" с коледните картички изискващи информация за рождените дати на получателите, няма нищо общо с параноята, ами си е възможно най-правлиното решение.
На теб явно изобщо не ти идва в главата, че е безкрайно неадекватно (меко казано) да раздаваш "мъдрости" в сфери, които са на светлинни години от теоретичния ти максимум на компетенциите.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ОК уважаеми администраторе. Предполагам, че пак си прав.
Приятелят (не просто познат, а приятел) е искал да продаде личните им данни.
Явно съдя грешно по мен и моите приятели, за които не бих допуснал такова нещо.
Приемам, че общото правило е различно.
Публикувай отговор