Имам ли право да живея в Квебек? Към кого да се обърна?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
leaf

Re: Имам ли право да живея в Квебек? Към кого да се обърна?

Мнение от leaf »

Въртим се там от където започнахме.

Сертификат получават иммигрантите със PR или рефюджи статут по процедурата на Квебек.

Това не значи, че ако нямаш сертификат значи мнямаш право на мед. обслужване, което е за всички жители на Канада.

Сертифицата има друго значение. Той дава възможност на новите имигранти в Квебек да ползват някой привилегии, които са специфични за жителите на тази провинция и са недостъпни за другите Канадци - като по ниски цени на обучение в университет. И да след като някой е бил резидент на Квебек повече от 12 месеца той се смята за резидент и не му трябва сертификат, за да учи по квебекските такси.

Ако вие кандидатствате за имигрантска виза по програмата на Квебек ще ви издадат такъв сертификат заедно с визата.
Но ако сте с работна виза нещата стоят по друг начин. С този тип виза вие можете спокойно да си живеете в Квебек и да работите в Онтарио, но тогава вие ставате данъчен резидент на Квебек и трябва да плащате по-високи данъци. Иначе като klisurov, си живеете нормално там и без сертификат, което беше и първоначалния ви въпрос.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

webmastera написа:Клисуров, офиса за извън Квебек: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... /index.php.." .
На линка, който си дал няма нищо, което да ми е от полза :(
webmastera написа:... 1) Proof that the student was not a full-time student during the entire reference period;...
Ами ако през този период си учил нещо? Примерно френски, в Commission scolaire. Таксата не е висока, но реално си учил в кебекарско учебно заведение. Тогава май по този параграф не става да се правиш на кебекар?!?
webmastera написа:... Никой не иска сертификат, ако имаш PR и адресна регистрация в Квебек, сертификата е безсмислен...
Не е лошо следващия път да допълниш, какндидатствайки за какво не ти искат сертификат.
Така излиза, че имаш ли PR статус и адресна регистрация в Кебек, никой, никога и за нищо не ти иска СертификатЪт - което НЕ е вярно.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Marto

Мнение от Marto »

За пореден път се убеждавам, че вие в Квебек си падате малко мазохисти :x

webmastera, не разбрах всъщност дали искаш наистина да живееш в Квебек, или просто търсиш тънък/бърз начин да си вземеш PR.
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Marto написа:За пореден път се убеждавам, че вие в Квебек си падате малко мазохисти :x

webmastera, не разбрах всъщност дали искаш наистина да живееш в Квебек, или просто търсиш тънък/бърз начин да си вземеш PR.
Благодаря на всички за отговорите. Започвам да търся квартира в Гатино :) Една година допълнителни данъци се надявам ще се изплатят многократно с три години по-ниски такси в университета и по-евтино автокаско, а и самите квартири в Гатино са 100-200$ по-евтини от Отава.

Марто, въпросът ти няма нищо общо с темата, но смятам да се установя в Монреал, поне докато завърша професионалното си образование, а може и след това ако си намеря добра работа :) програмата, която ме интересува се предлага само в McGill и за това предпочитам да взема сертификат, за да не плащам високи такси.

Весели празници на всички съфорумци.
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."
Horace Walpole
Изображение
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Разбрах, успех тогава.

Някъде нагоре стана дума, за това колко бързо минавала процедурата и затова се обадих, щото щях да отворя дума за Canadian Experience Class програмата, която в момента май е най-бързата.

:beer:
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Marto написа:Разбрах, успех тогава.

Някъде нагоре стана дума, за това колко бързо минавала процедурата и затова се обадих, щото щях да отворя дума за Canadian Experience Class програмата, която в момента май е най-бързата.

:beer:
Най-бързата е, но все още нямам 1 година опит за нея. Двете могат да вървят паралелно, първо се подава за сертификат и докато се чака отговор се трупа опита за CEC. Ако отговора е отрицателен, тогава се подава за CEC, който отнема 10 месеца. Самоче мисля, че едното от изискванията за CEC е да нямаш намерение да живееш в Квебек.
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."
Horace Walpole
Изображение
Philippo

Мнение от Philippo »

"Notez que, dans sa politique de droit de scolarité, le Gouvernement du Québec demande à tous les citoyens canadiens et résidents permanents de fournir la preuve de leur résidence au Québec afin de bénéficier des frais de scolarité minimum. Vous êtes considéré comme résident du Québec si, entre autres, vous êtes né au Québec ou si le Québec est votre dernier endroit de résidence durant douze mois consécutifs précédant votre demande d’admission et que vous n’étiez pas étudiant à temps plein pendant cette période. Si votre dossier ne contient pas les documents requis, nous vous les réclamerons au moment opportun."
Публикувай отговор