Удостоверение за осигурителен стаж от НОИ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
nick_naydenoff

Удостоверение за осигурителен стаж от НОИ

Мнение от nick_naydenoff »

Здравейте!

Виждам, че един от незадължителните документи, е следния:
Удостоверение за осигурителен стаж от НОИ, придобит в България или в чужбина, се издава за да послужи в чужда държава.
Молба за издаване на такова удостоверение се подава в бюрата на НОИ по местоживеене. Там изготвят удостоверението и го изпращат служебно до Международен отдел на НОИ в София (дирекция "Европейска интеграция и международни договори"), където се заверява и се връща обратно. Това по закон трябва да стане в рамките на един месец. Процедурата е такава, но опитът сочи че в БГ всяко поделение на НОИ работи както си иска - едни казват, че такова нещо не издават, а други казват че ще извадят удостоверението, но човека трябва да отиде до София да си го подпечата сам в централата на НОИ.
Представянето на такова удостоверение не е задължително. Ако имиграционните служители сметнат, че има нужда да представите такова удостоверение, ще ви уведомят на етап разглеждане на документите.
Има ли някой представа какво точно пише в това удостоверение?
Фигурира ли името на фирмата и заеманата длъжност, или само продължителността на трудовия стаж по години?

Има ли някъде публикувано факсимилие/проформа от този документ?

Благодаря!
MilenaTri

Re: Удостоверение за осигурителен стаж от НОИ

Мнение от MilenaTri »

Аз вадих миналата година такова удостоверение. Съдържа следния текст: Удостоверява се, че ............................ е работил в България и е придобил осигурителен стаж както следва:
Отдолу са изброени местоработите по периоди и зачетен осигурителен стаж и длъжност/вписана е само последно заеманата длъжност в съответната фирма/-никъде не е упоменато име на фирма. Отдолу е сумирано зачетеното осигурително време.
Виена: 30.12.2009г.
TCFQ:30.03.2011-B1/B2
Сертификати:07.09.2011
Букурещ: 15.09.2011
Баркодове: 30.09.2011
Медицински изследвания: 26.03.2012
Покани: 09.10.2012
nick_naydenoff

Здравей, Милена!

Искаш да кажеш, че е вписана само последната заемана длъжност, без да фигурира името на фирмата?

За всикчи други предишни позиции е посочена само продължителността?

А колко струва това удостоверение и бързо ли става?

Благодаря!
nick_naydenoff

Милена, а колко време ви дадоха от Виена да представите това удостоверение, и сертификата от TCFQ?
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

В удостоверението се вписва периода и длъжността. При подаване на заявлението за издаване впишете, че искате да ви впишат длъжностите. По този начин ще фигурират всички заемани длъжности. Иначе удостоверението не е задължителен документ по процедурата. Срок за представяне от Виена има само ако бъде допълнително изискано кагто документ и той обикновено е 60 дни от получаване на писмото. Сертификата от TCFQ също не е задължителен, освен ако не го поискат. Ако ви изискат такъв срока обикновено е 6 месеца.
Удостоверението срува 12 лева и законовия срок, в който трябва да го издадат е 1 месец. В някои поделения на НОИ става и за по-кратко време. Зависи от служителите.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
MilenaTri

Мнение от MilenaTri »

Удостоверението струва 12 лева и на мен ми го издадоха за 1 седмица-от НОИ Пловдив - обадиха ми се по телефона, че е готово-да отида да си го получа. За издаването трябва да се представят всички оригинални документи-осигурителни и трудови книжки, УП. На мен от Виена ми изпратиха писмо да представя този документ и резултати от издържан изпит за ниво на език като ми дадоха срок от 6 месеца. В писмото изрично пишеше всички документи да се изпратят в една пратка, а не един по един.
Виена: 30.12.2009г.
TCFQ:30.03.2011-B1/B2
Сертификати:07.09.2011
Букурещ: 15.09.2011
Баркодове: 30.09.2011
Медицински изследвания: 26.03.2012
Покани: 09.10.2012
Публикувай отговор