Интервю за работа - какво да и какво да не правим

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Omega3

Re: Интервю за работа - какво да и какво да не правим

Мнение от Omega3 »

...
Последно промяна от Omega3 на Нед Сеп 19, 2010 11:01 am, променено общо 1 път.
Omega3

Мнение от Omega3 »

anxeli написа:Вие сте друг случай с шефа ти, нагаждаш репертоара според него и готово 8)
Ама омегата нали обратното иска да изиграе, от нелюбимата на любимата работа се кани, затуй това предложих.

Мерси, много от елементите на мнението ти ми допадат и ще взема някои идеи. За това си прав, че никой не иска да вземе някой, който тепьрва да го учи какво да прави.

Аз имах наскоро две интервюта за дьржавна работа и ми се стори много странен подходьт им. Всеки пьт едни и сьщ. В петьк вечер намирам сьобщение на робота да се ява на интервю колкото се може по скоро еди кьде си. И в двата случая се обаждам в понеделник сутринта и ми казват името на позицията, но без нищо друго. Като попитам в какво точно се сьстои работата, ми казват че отговарям на профильт който тьрсят без да да влизат в никакво други деталии. Казват ми че има треининг все пак.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Omega3 написа: Скоро бях на две интервюта и винаги имах пред себе си листя с химикалка. В твоите записки не пише по този вьрпос. Аз четох в едни места, че е хубаво да си водиш записки по време на интервюто, а в други места, че прави лошо впечатление. Мисля си ще щом има листя с химихалка, значи би трябвало да си записвам нещо. Но какво? Те ми задават вьпроси, аз им отговарям. Какво да записвам?

Вьпреки че работя специализирана работа, нямам план за какриера и не ме интересува. Искам да си вьрша работата добре и да си ходя вкьщи да си гледам кефа. Не мога да разбера, защо трябда да имам план за кариера и за напредване. 80% от работещите само работят без да напредват изобщо. Защо трябва да измислям разни врели некипели за кариера.Това ми поставя голям проблем.
Сложно е. Защото някои правила са почти универсални, други по-малко, а има и такива дето може да изиграят противоположна роля в зависимост от мястото. Преди две седмици имахме едно интервю, чудех се дали да добавя някои нови хрумвания, но си рекох, че ще взема да се повтарям. Примерно това за кви планове за кариера имал. Ако някой кандидат беше споменал думата кариера, щеше да ми направи лошо впечатление, поради опитът с един (супер специалист) който ни напусна на 3-тия месец. Развитие - да. Интерес, предизвикателства - да. Сега (от 3ма поканени) имахме 2-ма които бяха текущо безработни (и взехме единия). Ясно е че в тоя случай въпроса за предишната работа отпада. Кръстев е много прав - не бива да се плюе предишната работа или ако се прави да е много премислено и да се извъти така че да покаже че знаеш кое е доброто решение и си убеден че при новите е точно по най-добрия начин направено. Иначе за предизвикателствата всички знаят че става дума за повече пари. Но всички го играят театъра. Защо ? Кое ще те отличи положително ? Начина по който го казваш - дали се големееш, дали фалшивееш, дали си несигурен...

За химикалката - почти никакъв смисъл не виждам. Хората са поласкани да видят някой да си записва, когато го обучават. Ама интервюто е друго. Там записването по-скоро го виждам като негатив - много убеден че ще го вземат и вече се готви, тоест тежкар или тъп и не помни. Мисля, че всички неща които научаваш като нови на интервюто или трябва да си способен да ги запомниш или са такива дето не е фатално да се позабравят.
Един положителен пример който се сещам от практиката е следния - задаваме въпрос с доста подусловия. Кандидатът си записва по една думичка която да го подсети за подусловията и после почва - Относно това - така и така, относно второто .... В случая записването е спомагателен елемент. По-важният елемент е - пунктуалното отговаряне. Много лошо впечатление прави ако започне да се набива на очи, че не отговаряш по същество и/или прескачаш под-въпроси. И обратно - много добро впечатление прави когато се вижда, че държиш нищо да не се прескочи. Отклонявам се от темата, но президентът Ж. Желев ми правеше впечатление на човек който държи да не прескочи нищо от зададени му въпроси.

А, ето още какво се сетих от последния път - много силно (добро) впечатление направи когато единият кандидат (впоследствие и победител), докато му показвахме какво имаме наоколо, показа че машинарията му е позната!
Макар и не издълбоко ! Така че, ако ще ви разхождат, мисля е много добра идея да възкликнете - о, ама това е еди какво си, преди да са ви го казали - щото тогава вече е късно. Естествено нямам предвид елементаризми като "Яяя, Макинтош (компютър)" :-) а специализирани машини.

Понеже някои хора позацапаха темата ще помоля админите да поразчистят и махнат неща които нямат никаква връзка с нея.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

optics написа:За химикалката - почти никакъв смисъл не виждам....
Винаги си нося и записвам, когато съм на интервю. Става дума за последната част на интервюто, когато АЗ задавам въпросите. Ако интервюиращият не се сети да ми даде думата за въпроси, АЗ си я взимам. Обикновено имам 2 - 3 стандартни въпроса, свързани с конретната позиция, НО НЕ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ, а за демонстрация на заинтересованост от компанията и позицията, за която кандидатствам.
Използването на химикала има същата цел...
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

/off topic

Понеже темата е следена от много хора, искам да забия един въпрос без да пускам нова тема.

- Има ли възможност (програма, скрипт), чрез който да се разбере къде отива е-мейла който съм изпритил при кандидатстването си за някоя работа. Примера е прост, пращате си резюмето и ковър летъра и другите боклуци, обаче да кажем всичко отива в папката спам и в края на седмицата се изтрива автоматично. Единствения начин е да се обадим, за позицията ама на много от позициите не пише телефон, да не disturb-ваме никой.

Та има ли начин да се разбере дали спам филтъра не е изплющял камшика си?

Единственото, за което се сещам е да се поставя отметка на Return request но при условие, че всичко е заминало в спам пощата няма кой да върне запитването.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

kill_u написа:Има ли възможност (програма, скрипт), чрез който да се разбере къде отива е-мейла който съм изпритил...
Не. Няма как да знаеш какво се случва на компютъра/сървъра на получателя ако нямаш достъп. След като не работиш там, то най-вероятно нямаш достъп.....
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

hadministratora написа:
kill_u написа:Има ли възможност (програма, скрипт), чрез който да се разбере къде отива е-мейла който съм изпритил...
Не. Няма как да знаеш какво се случва на компютъра/сървъра на получателя ако нямаш достъп. След като не работиш там, то най-вероятно нямаш достъп.....
Какво имаш предвид в това да работя? Та ако работя ще кандидатствам ли за работа там?
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

до Кил_Ю :

според мен няма..

Веднъж като замине писмото, след това от къде и как се руутва е "божа работа" а пък на самия мейл сървър (получателя) какво става и какъв спам филтър има това си го знаят само админите..

Това за "потвърждението за получаване" не е лоша идея но не съм сигурен колко е ефективна защото аз винаги ги игнрорирам подобни "покани" за потвърждение.

Все пак ако греша и някой знае начин за това което пита килъра моля да сподели..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

ivandaman написа:до Кил_Ю :

според мен няма..

Веднъж като замине писмото, след това от къде и как се руутва е "божа работа" а пък на самия мейл сървър (получателя) какво става и какъв спам филтър има това си го знаят само админите..

Това за "потвърждението за получаване" не е лоша идея но не съм сигурен колко е ефективна защото аз винаги ги игнрорирам подобни "покани" за потвърждение.

Все пак ако греша и някой знае начин за това което пита килъра моля да сподели..
Това с игнорирането също ми е интересно, как хората гледат на подобно запитване? Отначало и аз се дразнех да ми изскача такова съобщение. Обаче с времето даже почнах да мисля, че е най добре да пратиш потвърждение на човека, който ти праща писмото, защото не го знаеш в каква нужда е....
Затова вече не ми прави впечатление просто надлежно си отговарям "Yes"....
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Понякога спамерите го пращат (молбата за потвъррждвението) за да видят дали адреса е валиден..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

А неможе ли некак да се направи като ти отворят меила автоматично да се получи съобщение че е отворен... Аз съм абсолутно ламе в тия гяволуци ама това ми хрумна, като некъв атачмънт примерно и следиш дали е имало достъп до него... Поне да разбереш дали некой ти отваря меила или директно отива в кофата.
Dead Eyes See No Future
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Абсолютно автоматично потвърждение няма и не може да има. Защо - защото винаги ще има хора с аргументируеми причини които не искат да знаеш дали са ти получили/отворили писмото.

Другото е, че тази система зависи от клиента на получателя на писмото. Ако той не я поддържа, човекът дори няма да разбере че си му искал потвърждение, а ти няма да разбереш дали го е получил.

Аз съм получавал (от кандидатстване за работа) автоматичен отговор (2 месеца след пращането) че писмото ми е било изтрито без да бъде прочетено. В буквален смисъл това си е истината, но има и друго възможно обяснение - получателят е прочел първия път писмото на друг компютър (или дори телефон) решил е каквото е решил, а на този компютър просто си разчиства старите неща 2 месеца по-късно.

Накратко - нищо не е сигурно с тия потвърждения освен частния случай когато си получил потвърждение :-)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

optics написа: Аз съм получавал (от кандидатстване за работа) автоматичен отговор (2 месеца след пращането) че писмото ми е било изтрито без да бъде прочетено. В буквален смисъл това си е истината, но има и друго възможно обяснение - получателят е прочел първия път писмото на друг компютър (или дори телефон) решил е каквото е решил, а на този компютър просто си разчиства старите неща 2 месеца по-късно.
Точно това и на мен ми се е получавало много пъти, и понеже единия път бяха някаква рекруитмънт агенция, реших да им пратя едно писмо пак веднага след като получих потвърждението, че писмото ми е изтрито. Ония отговориха веднага "Ама господине ние не сме ви трили съобщението и дрън дрън" и познай колко се обадиха де повече.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

От това, което мен ме учиха докато си търсех работа мога да кажа следното: има начин да разбереш дали са го получили и той се нарича follow-up. Едно от изискванията, когато ни караха да си правим резюмета и мотивационни писма и да ги пращаме, беше да открием името на този, който ще разглежда кандидатурите и да адресираме писмото лично до него, като посочим адрес до най-малките подорбности, вкл. пощенския код. След това трябваше в рамките на 24-48 часа да се обадим да питаме дали са го получили и да предложим допълнителна информация или изясняване на нещо ако има нужда. Не на последно място трябваше да разберем кога се очаква следващия етап в процеса на подбора и ако (до) тогава не ни се обадят - пак follow-up. И така докато ти откажат окончателно или докато те викнат на интервю.
Технически погледнато това е и единствения начин да знаеш (или поне да имаш горе-долу някаква представа) какво става с това, което си изпратил.
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

Това с follow-up и на нас ни го обясняваха на едни курсове, тука. Но нали се сещаш, че истинския работотдател си крие "лицето", най малкото да не го притесняват. В един момент и да търсиш и да не търсиш няма голям смисъл.
Публикувай отговор