Въпрос за точките

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
rado_

Въпрос за точките

Мнение от rado_ »

Здравейте!
На скоро завърших бакалавърска степен по молекулярна биология и имам само 7 месеца стаж по специалността. Имам ли някакъв шанс да ме приемат по квебекарската/федералната процедура при положение, че взема максимални точки по езиците? Видях, че най-много точки (12) по квебекарската процедура дават за специалност Биохимия, в България няма бакалавърска степен по Биохимия, най-близката специалност е молекулярна биология. Възможно ли е на интервюто да ми признаят специалността като Биохимия? Ако има във форума някой молекулярен биолог или биотехнолог минал през процедурата, нека каже колко точки са му дали за специалност.
Благодаря предварително!!!
Последно промяна от rado_ на Съб Авг 28, 2010 7:45 pm, променено общо 1 път.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Re: Въпрос за точките

Мнение от hadministratora »

rado_ написа:...имам само 7 месеца стаж по специалността...
А друг стаж имаш ли? Защото за федералната трябва да имаш минимум 1 година стаж и то по една от 39 (толкова ли бяха?) конкретни професии. Отделно, че за една година стаж ще получиш малко точки по този критерий (трябват поне 4 за максимум точки).
rado_

Мнение от rado_ »

А друг стаж имаш ли?
Докато бях студент работих една година като "компютърен оператор", това брой ли се?
Защото за федералната трябва да имаш минимум 1 година стаж и то по една от 39 (толкова ли бяха?) конкретни професии. Отделно, че за една година стаж ще получиш малко точки по този критерий (трябват поне 4 за максимум точки).
Как ще са малко точките за една година стаж - цели 15 точки, 21 не ми трябват. Нали за да ме приемат по федералната ми трябват 67 точки от 100. 7-те месеца стаж по специалността са ми в една БГ бионформатична фирма.
Като гледам по квебекарската процедура нямам никакъв шанс (освен ако ми признаят специалността като Биохимия) и май е по-добре да кандидаствам само по федералната процедура, там специалността ми попада в търсените професии - Biologists and Related Scientists.
Последно промяна от rado_ на Пон Сеп 20, 2010 8:23 am, променено общо 4 пъти.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

rado_ написа:Докато бях студент работих една година като "компютърен оператор", това брой ли се?
Ако имаш предвид, че си бил в някое клубче да пускаш на малчуганите игрички - не.
...Как ще са малко точките за една година стаж - цели 15 точки, 21 не ми трябват. Нали за да ме приемат по федералната ми трябват 67 точки...
Ами щом можеш да се лиши от тези 6 точки - няма проблеми. НО! Ще получиш въпросните 15 точки само ако имаш поне 1 година стаж, който се признава (защото не по всички професии стажа се признава). Иначе си оставаш и без 15-те точки.
..Нали за да ме приемат по федералната ми трябват 67 точки...
За да завършиш успешно процедурата ти трябват поне 67 точки. Но се имат предвид точките, които ще ти даде имиграционният служител, а не точките които се получават в края на теста за самооценка. Това са две твърде различни неща! Освен това смятам, че е лоша идея да се целиш в минимума.
...А мога ли да говоря с шефа на фирмата...
Това ти най-добре си знаеш...
rado_

Мнение от rado_ »

hadministratora написа:Ако имаш предвид, че си бил в някое клубче да пускаш на малчуганите игрички - не.
Имам 1 година стаж като "компютърен оператор" в хипермаркет (приемах стоката, въвеждах количествата в базата данни, издавах приемно-предавателни протоколи, пусках поръчки към доставчиците и т.н.)
hadministratora написа:
rado_ написа:...имам само 7 месеца стаж по специалността...
А друг стаж имаш ли? Защото за федералната трябва да имаш минимум 1 година стаж и то по една от 39 (толкова ли бяха?) конкретни професии.
29 са търсените професии по федералната процедура и специалността ми е сред тях - Biologists and Related Scientists.
hadministratora написа:...Ще получиш въпросните 15 точки само ако имаш поне 1 година стаж, който се признава (защото не по всички професии стажа се признава).
По Biologists and Related Scientists не се ли признава стажа? Имам 7 месеца стаж като биоинформатик в тази фирма - http://www.metalife.com.
В GTA/Calgary/Еdmonton търсят ли се молекулярни биолози/биотехнолози и колко горе-долу е средната заплата в областта на Biological Sciences.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

rado_ написа:..."компютърен оператор" в хипермаркет (приемах стоката, въвеждах количествата в базата данни, издавах приемно-предавателни протоколи, пусках поръчки към доставчиците и т.н.)...
Иначе казано, бил си склададжия. Това не се брои, защото е Skill Level C, а се признават само Skill Type 0, Skill Level A или Skill Level B.
rado_ написа:...29 са търсените професии по федералната процедура и специалността ми е сред тях - Biologists and Related Scientists...
Да, действително има професия "bioinformatician", но все пка трябва да се увериш, че задълженията ти като такъв (или по-точно казано това което ще пише в длъжностната ти характеристика!) се покриват с описанието на тази професия. Няма никакво значение дали имената съвпадат - всъщност може дори да не си приличат, пак няма значение.
rado_ написа:...По Biologists and Related Scientists не се ли признава стажа? Имам 7 месеца стаж като биоинформатик в тази фирма...
7 месеца не са достатъчни. Минималното изискване е 1 година и то на пълно работно време (не по-малко от 37.5 часа седмично). Ако си бил на непълно време трябва да го приравниш към пълно и пак да ти се събира 1 година. Ако още си в тази фирма просто изчакай още 6 месеца, за да направиш годината и ще имаш право да кандидатстваш за федералната процедура.

Напомням: ако нямаш поне 1 година стаж по някоя от 29-те професии, нямаш право да кандидатстваш и ако подадеш документи ще бъдеш автоматично отхвърлен!
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

hadministratora написа:
rado_ написа:..."компютърен оператор" в хипермаркет (приемах стоката, въвеждах количествата в базата данни, издавах приемно-предавателни протоколи, пусках поръчки към доставчиците и т.н.)...
Иначе казано, бил си склададжия
Тукашният термин е receptionist.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

ablood написа:Тукашният термин е receptionist.
Това на френски ли?! Защото на английски не е....
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Почти съм сигурен, че на френски и на английски се пише еднакво. Не става дума за рецепционист (като в хотел), а за приемчик на стока.
rado_

Мнение от rado_ »

ablood написа:
hadministratora написа:
Иначе казано, бил си склададжия
Тукашният термин е receptionist.
Значи за 1 година стаж като приемчик стока, в трудовата книжка длъжността ми се води "компютърен оператор" получавам 0 точки, т.е. receptionist се води Skill Level C така ли?
hadministratora написа:Да, действително има професия "bioinformatician", но все пak трябва да се увериш, че задълженията ти като такъв (или по-точно казано това което ще пише в длъжностната ти характеристика!) се покриват с описанието на тази професия.
Къде мога да видя описанието на професиите?
hadministratora написа:...По Biologists and Related Scientists не се ли признава стажа? Имам 7 месеца стаж като биоинформатик в тази фирма...7 месеца не са достатъчни. Минималното изискване е 1 година и то на пълно работно време (не по-малко от 37.5 часа седмично). Ако си бил на непълно време трябва да го приравниш към пълно и пак да ти се събира 1 година. Ако още си в тази фирма просто изчакай още 6 месеца, за да направиш годината и ще имаш право да кандидатстваш за федералната процедура.
7-те месеца стаж са ми на пълен работен ден и напуснах фирмата по собствено желание, т.е. мога да се върна пак. Другия вариант е да говоря с шефа на фирмата да ми напише още 6 месеца стаж в труговата книжка срещу заплащане от моя страна(в България съм все пак всичко е възможно), третия вариант е да се хвана на работа за няколко месеца в някой от институтите на БАН за 260лв. заплата. Стажът от 1 година непрекъснат ли трябва да е и трябва ли да е от една и съща професия, т.е. ще ми се зачете ли 7 месеца стаж като биоинформатик + 6 месеца стаж като биолог в БАН като 1 година стаж, при положение, че и двете длъжности попадат в Biologists and Related Scientists?
На колко време променят списъка с професиите, да не се окаже, че тъкмо като направя стажа да махнат Biologists and Related Scientists от списъка?
За хората, които не са женени означава ли, че за Adaptability получават 0 точки от 10?
По федералната процедура колко човека приемат 20 000 или 200 000, а квотата за Квебек колко е - 50 000 ли?
Благодаря предварително!
Последно промяна от rado_ на Нед Авг 29, 2010 3:30 am, променено общо 1 път.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

rado_ написа:...Значи за 1 година стаж като приемчик стока, в трудовата книжка длъжността ми се води "компютърен оператор" получавам 0 точки, т.е. receptionist се води Skill Level C така ли...
Няма значение как ти се води (мисля, че казах да не сравняваш имената). Споре това което си правил си Skill Level C. Игнорирай това което е написал ablood (той напоследък нещо не се чувства добре), тъй като просто не е вярно.

rado_ написа:...7-те месеца стаж са ми на пълен работен ден и напуснах фирмата по собствено желание, т.е. мога да се върна пак. Другия вариант е да говоря с шефа на фирмата да ми напише още 6 месеца стаж в труговата книжка срещу заплащане от моя страна(в България съм все пак всичко е възможно), третия вариант е да се хвана на работа за няколко месеца в някой от институтите на БАН за 260лв. заплата...
Няма значение как/защо си напуснал (поне имиграционните не се интересуват). Как ще си докараш стажа на 1 година си е твоя работа, но имай предвид, че за всичко искат документи и имат право да ти поискат каквото си искат. Така че действай, но умната...
rado_ написа:Къде мога да видя описанието на професиите?
Ами аз съм ти пуснал линк, но явно не си го отворил. Това е т. нар. NOC (National Occupational Classification). Виж предния постинг.
rado_

Мнение от rado_ »

hadministratora написа:
rado_ написа:Къде мога да видя описанието на професиите?
Ами аз съм ти пуснал линк, но явно не си го отворил. Това е т. нар. NOC (National Occupational Classification). Виж предния постинг.
Прегледах NOC, но никъде не открих конкретно описание за bioinformatician, има само общо описание за Biologist and Related Scientists, т.e. за всичките специалности - микробиолог, зоолог, имунолог, вирусолог, патолог, биоинформатик описанието е едно и също, а специалностите са доста различни една от друга.
Последно промяна от rado_ на Нед Авг 29, 2010 11:38 am, променено общо 1 път.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

hadministratora написа:Игнорирай това което е написал ablood (той напоследък нещо не се чувства добре), тъй като просто не е вярно.
Съгласен съм, че може да не е важно, но не бих казал, че е невярно. Все пак работил съм го 5 месеца тук. :lol:
Другата (кратка) дума беше receiver.

Ако са ти писали "компютърен оператор", спокойно го остави така! Хадмина е прав. Повечето приемчици тук са обикновенни хамали, които после дават хартиите за въвеждане.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Никой не го касае какво е работил Аблъд. Професията "receptionist" (правилното е "réceptionnist") си няма нищо общо със складове и стоки, а единствено с обслужване на хора. Справка CNP - 1414 Réceptionnistes et standardistes
Докато има професия "récepteur" или "réceptionnaire", която е вече за това, което има предвид Аблъд. И това същото на английски се нарича наистина "reciever". Справка отново CNP 1471 Expéditeurs/expéditrices et réceptionnaires

Май че Аблъд ги бърка двата щата, или за него е едно и също.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Linko написа:Май че Аблъд ги бърка двата щата, или за него е едно и също.
Бъркам ги. Проверих. Това, което мислех за съкратено - "receiver" е вярното.
"receptionist" са ми го лепнали, понеже понякога посрещах и клиенти.

Извинявам се за подвеждането.
Публикувай отговор