abozhilov написа:ivandaman написа:Гледам че дискутирате интелигентноста, но така и не разбрах какво е тя.
1. Да имаш добра памет, и да рецетираш поеми и стихотворения?
2. Да можеше да разтягаш локуми в кафенетата и баровете на чашка.
3. Да говориш като сноб така че никой да не те разбира независимо на какъв език..
4. Да си добър в дадена област или професия, да си много добър или да си най-добрият? (Но и това според мен не е гаранция за интелигентност)
5. Да говориш много езиици, и да ги научаваш бързо????
6. Да покриваш безмислени Ай-Кю тестове?? Ми някой може да не може да чете защото е израстнал в бедна държава област но да има вроден способности, които други хора нямат. Ами ако си сляп, глух или ням? Това автоматично неинтелигентен ли те прави?? Аз познавам хора с дислексия които им е трудно да четат и пишат но имат способности за които аз примерно само мога да мечтая. Всъщност Айнщайн е бил дислексик ....
В същото време познавам хора които ядат Ай-Кю тестове за закуска, но в реалният живот за нищо не стават..
Та какво според вас е интелигентноста.. ??? Аз имам отговор, който не е мой а формулиран от един от най-известните бизнесмени в света, и да си призная до голяма степен съм съгласен с дефиницията на този господин..
Но първо искам да прочета вашите мнения..

Между впрочем имаш правописна грешка в ключовата дума, която използваш. При членуване на дума от женски род единствено число, която завършва на "т" се поставя двойно "т". В твоя случай става:
Интелигентността.
Та от тук може да се тръгне кой човек е интелигентен. Моето лично мнение е че за да разбера един човек дали е интелигентен, най-малкото той трябва да е грамотен. Тоест трябва да може да пише, приказва правилно на езика на когото комуникира. В България положението е страшно в това отношение. Постоянно виждам хора, които заместват прекрасни български думички с английските им аналози. Това винаги съм го свързвал с някакви комплекси или просто много беден речник. Най-глупавото нещо, което съм чувал е че на английски думите звучали по-звучно и не били толкова социалистически. За това например в България всички професии се казват с английските си наименование. Например няма отдел "Човешки ресурси". Това е "Human Resources". Няма отделите "ОТК" това се нарича "Quality Assurance". Няма отдели по чистота. Това е "Cleaning Service".
Та интелигентен е този човек, който останалите могат да го разберат какво се опитва да им каже. Със сигурност не е само това, но това е най-малкото. Тъй като някой говореше за Айнщайн, та той е казал. Ако знаеш нещо наистина добре, значи можеш да го обясниш на 10г. дете така че да те разбере. Въпреки че не съм сигурен дали човек, който е участвал в разработката на оръжие, което е избило над 100 000 души трябва да бъде еталон за интелект!
Пич, аз комуникирам на Pascal, Delphi, C/C++, Java, Javascript, cmd.exe, bsh, perl, php, HTML, IPC (любимият ми протокол), socket, и много много други езици.....но за мое огромно съжаление съм принуден да сляза на твоето ниво и да пиша на некакъв си изчезващ език, който я го има след 50г я не.....
И само като коментар, оригиналната мисъл е: Ако една идея не можеш да я обясниш и на пълен идиот, то и гений няма да я разбере, и стои в основата на така наречената чиста наука МАТЕМАТИКА. Даже си има и вариация като острието на ОККАМ, ма кво ли ми знае празната тиква....