azzura написа:Според мен тука става въпрос за длъжностна характеристика, която можеш /задължително се подписва от двете страни при назначаване/ да си поискаш от вашия отдел личен състав , HR, или както там му казвате.А и защо да не ти нанесат стажа в тр. книжка ако си работил на 8 часов работен ден, имаш си трудов договор и т. н.?!
Да, точно за длъжностна хар-ка става въпрос, но в нея изобщо не пише какво конкретно извършвам. Тя е стандартна и е почти еднаква за всички в компанията. Вътре има само общи приказки от сорта на спазване на работна дисциплина, коректност към работодателя, неразгласяване на информация и пр.
А относно договорите -когато си на 2 паралелни трудови договора (един основен и втори за външно съвместителство), в трудовата книжка се вписва само основният, а за втория работодателят издава УП при напускане. И вторият договор по закон е за не повече от 4 часа дневно като работно време, ако първият е 8-часов, т.е. на ден по закон имаш право да работиш не повече от 12 часа. И при мен е така 8+4 часа. Друг е въпросът, че тези 4 часа са записани формално, за да не се нарушава закона, но де факто работният ми ден на втората работа е 8 часов като на всички останали (и заплатата ми е като за 8 часов). Това е било уговорено предварително и аз нямам нищо против. Затова в началото казах, че този стаж много не ме грее като време, т.к. имам достатъчно.
А иначе няма проблем да се види стажа ми там, проблемът е, че не мога да взема писмо от работодателите ми какво точно извършвам в компанията, поради изброените причини в предишните ми постове и затова в този случай дори е по-добре този стаж да не ми се отразява, защото иначе имиграционните със сигурност ще се присетят да ми искат някакви писма и препоръки, които няма как да дам. Много мои колеги напуснаха, и когато искаха препоръка бяха отрязани с въпроса: "Ти не си ли нагъл?!" Наложи им се да се задоволят със сухата и несъстоятелна длъжностна харатеристика. Добре че в България все пак хората си знаят действителността и липсата на препоръка не е голяма пречка да започнеш друга хубава работа. Лошото е, че в Канада е точно обратното и искат и държат на такива неща, доколкото разбирам.