За разликите в соц.политика в Квебек и др.провинции!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
hristina80

За разликите в соц.политика в Квебек и др.провинции!

Мнение от hristina80 »

Здравейте!
В голяма чуденка съм относно евентуална емиграция в Канада!
И аз и съпругът ми сме с с магистърска степен-аз-счетоводство,той-индустриален менджлънт.Аз имам и опит на тази позиция в БГ 8г.На 30г сме и двамата в момента.Като заплащане,мисля,че сме що-годе добре оценени и в БГ,но....били сме и в Щатите-на студентска бригада,а после и на сппециализация,в Аляска.Малко или много сме се докоснали до по-друг начин на живот и всичките нередности,неясноти,озлобеност ни се ще да избягаме от тях(по-скоро на мен.)
След 10г кандидатстване в лотарията за Зелена карта за Щатите и респективно неуспех в нея,решихме да разучим и възможностите за Канад,макар почти никого да не познаваме там....само далечни познати!
Чувала съм,че имат много добра социална политика!Доколкото разбрах обаче тя е по-добра в провинция Квебек...така ли е?Как са уредени нещата в детските градини,в които се кандидатства по административната процедура?Имаме син на 3г и половина и ми е интересно колко се плаща за градини!трудно ли е да си го позволи човек там?трудно ли е да се намери работа?Как стоят нещата със здравеопазване?Виоки ли са наемите?има ли някакви помощи за новодошли емигранти?
Още като бяхме в Щатите имахме голям мерак да постим Ванкувър,а и многократно съм сънувала,че живея там!много ми се иска това да стане реалност!
Моля,ако някой може да съпостави нещата,нека пише тук!
Благодаря предварително! :)
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Re: За разликите в соц.политика в Квебек и др.провинции!

Мнение от cocose »

Докато сте перманент резидент, и докато доходите ви са по малко $80к, детската градина ви излиза на практика без пари :) .
Иначе, малко конкретна информация за изискванията (поне за Онтарио) за детските градини и за парите:
1.Оценката на доходите ви и съответно оценката на субсидията за децата ви се прави всяка година към края на годината, и се отчита с 1г. назад. т.е. ако сега сте пристигнали в Канада и веднага сте кандидаствали за субсидия, ще ви искат писъмце с дохода ви за миналата година. В Канадски долари. Без значение че миналата година сте живеели в БГ. На практика това означава да си измислите един доход :) , приблизително, нема да ви искат да го доказвате.
2. След преценка на дохода ви се отпуска субисидия в размер от 100% (за доходи под 16к некаде, приблизително) до 0% (за доходи над 80к, приблизително), като скалата е правопропорционална (предполагам...)
3.С тази субсидия, па била и 0%, можете да отидете в което да е държавно субсидирано пред-училищна или градина и да кандидаствате, и ако има места ви взимат директно детето, ако не ви записват в списък на чакащи...
4. По принцип има и частни градини, както и получастни-полудържавни, но в частните изненадаааа се плаща по малко :)
5. Също така има и разни супер-хипер частни градини, обикновено държани от 1-2 човека в почти частна собственост, с подходящи условия за гледане на децата (одобрени от държавата) където също цената е по ниска, както и качеството де.
6.Хубавото на държавните е че контрола е доста голям, както и правилата.....макар че винаги има хитрушковци дето се опитват да мамаят системата, но като цяло там е най добре, ако не за друго то поне за да могат децата ви да израстна в истинска канадска обставновка, със всичките му моменти и празници и събития....
7.След като детето ви е на 3.5г, това означава че е за "junior kids", на 5г става "senior kids" групата, което е на практика предучилищна, така че на практика детето ви ще има достатъчно време за да се адаптира и да стане нормално средно статистическо канадче :) .
8.Какво на практика означава това за вас като пари? Даже и ако сега кацнете в Канада, и семейният ви доход надхвърли 80к на година, това означава че за 2011г ще плащате НУЛА субсидия, и за 2012г чак ще ви сметнат субсидията на максимума (според възрастта на детето), което може би ще излезе към $700/месец.
zigi

Мнение от zigi »

Като начало, би трябвало да се интересуваш от нивото на началното образование в различните провинции, не от градините, предвид възрастта на сина ти и времетраенето на процедурите по имиграция :) Успех!
prace

Мнение от prace »

тия субсидии, които са описани от кокосче, не са за Бритиш колумбия където сте сънували Ванкувър.

тук се дават субсидии за детските градини ако двамата имате доход на месец около $2200. Ако сте по-нагоре и стигнете цифрата $3600 спират всякакви субсидии за детски градини, дей кеъри и т.н
hristina80

Мнение от hristina80 »

Здравейте!
Много благодаря за отговорите!
Причината поради,която ми се иска да заминем е именно детето!Тук ме плаши все повече поведението на подрастващите-то не са побои в училищата,псувни,та дори и убийства.
Много ми се иска той да не израства в такава обстановка!
А има ли нужда при кандидатстване по федерална процедура да се ползва някой като посредник или може и сама да се справя?
Първо трябва да се явя на IELTS де....и малко се притеснявам.Като цяло практиката ми на английският език в чужбина ми се отрази доста добре и съм на не лошо ниво на английски.
Стискайте палци да успея да донавия съругът ми да се махаме оттук,защото той е на кантар,а той не иска ли...няма как да стане:(
Аватар
tonakis

Мнение от tonakis »

Здравей Христина, добре сте се ориентирали и ако питаш лично мен, не губете никакво време, ами направете един списък с необходимите документи и сертификати и започвайте процедурата по набирането им. Според мен няма да е необходимо да ползвате посредник, а като се има на предвид на какви можете да попаднете, а и таксите им не са никак малки. Тука в сайта процедурата е достатъчно добре разяснена и колегите от форума помагат винаги при възникнали проблеми, така че спестете си парите и пробвайте сами да оправите документите, не е трудно. Относно IELTS, аз ще се явявам на 5 август, от подготовката ми не изглежда трудно, единствено което мене ме притеснява е модула в който се пише есе и писмо, но с малко упражнения и това се научава. Това от мене - действайте :)
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

Здрасти и от мен!Имай предвид,че федералните провинции вече не търсят счетита, тй, че ако професията на съпруга ти е в списъка с търсени професии е по-добре той да е водещия кандидат.Успех!
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
hristina80

Мнение от hristina80 »

Отново мерси!
А да Ви питам,какстои въпросът със здравното осигуряване на чужденците?ако отида в болница и не съм здравноосигурен какво става?
какъв е процентът на данъците от РЗ и има ли система,по която се определя за един или друг човек,колко данъци да плати(в Щатите знам,че в зависимост от това дали се грижиш за болен,деца и пр.данъците намаляваха).Интересува ме животът там по-обстойно!
По въпросът за професиите.Аз имам 2-Стокознание-бакалавърска и магистратура и Счетоводство-Магистратура(за тази специалност съм учила само за магистър).
Мъжът ми бакалавър е завършил ДВГ,а само магистратурата му е отделна и е Индустриален мениджмънт...
Много са ни объркани нещата,но незнам как бихте ме посъветвали,кой от нас да е водещият кандидат?
И двамата владеем добре английски!
Благодаря за мненията! :inlove:
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

hristina80 написа:Отново мерси!
А да Ви питам,какстои въпросът със здравното осигуряване на чужденците?ако отида в болница и не съм здравноосигурен какво става?
какъв е процентът на данъците от РЗ и има ли система,по която се определя за един или друг човек,колко данъци да плати(в Щатите знам,че в зависимост от това дали се грижиш за болен,деца и пр.данъците намаляваха).Интересува ме животът там по-обстойно!
По въпросът за професиите.Аз имам 2-Стокознание-бакалавърска и магистратура и Счетоводство-Магистратура(за тази специалност съм учила само за магистър).
Мъжът ми бакалавър е завършил ДВГ,а само магистратурата му е отделна и е Индустриален мениджмънт...
Много са ни объркани нещата,но незнам как бихте ме посъветвали,кой от нас да е водещият кандидат?
Когато влезнете като емигранти в страната е хубаво да си направите здравна застраховка.
А данъците, в зависимост от дохода ти, т.е от колко парички получаваш.
А за водещия кандидат, която професия е в листа, ако и двете са в листа, този който е на мениджърска позиция от двамата, т.е съпруга ти щом е завършил и работи по специалността - т.е мениджър.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Californian написа:
Когато влезнете като емигранти в страната е хубаво да си направите здравна застраховка.
По желание, само за първите 2 месеца, специално за мечтаната ти провинция. След това се плаща за трима общо около $120/месец. Ако не работите или са ви ниски доходите може и да е по-малко или въобще без пари. На всичките тези въпроси можеш да намериш отговори в нета, не чакай всичко на готово
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

/off
Само да вметна здравната карта в Нова Скоша идва една седмица след като сте се обадили. За целта е нужно да имате SIN номер, което ще рече значи около две седмици след като дойдете имате здравно осигуряване.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Доколкото знам и в Албърта е така, за това казах, че зависи от провинцията.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Здравното осигуряване в Канада е безплатно. В Онтарио мисля че беше до 2-3м си получавате здравната карта (която е безплатна, но ви изискват да имате постояннен адрес некаде), с която можете да ходите навсякъде при стандартни проблеми. Ако искате нещо допълнително, като очи, зъби, или нещо по завъртяно, тогава да, добре е да имате здравна осигуровка, но просто не можете да си позволите да я плащате докато сте безработни. Когато единият почне работа, обикновено неговата допълнителна здравна осигуровка (платена отчасти от работодателя) покрива и семейството, в определни граници.
А да, докато не получите здравната си карта, всичко ви е платено, т.е. 2м ли ще е, 2 седмици ли.....
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

hristina80 написа:Отново мерси!
Най добре си попълнете теста за Квебек, а по федералната процедура има смисъл само ако имате много добър ИЕЛТС (съгласно изискванията по федералната програма). С Други думи, ако имате излишни 400-500лв, един от да мине и да изкара един тест, така хем ще се ориентирате къде сте, какви са ви възможностите, и дали има смисъл да се мъчите по федералната процедура.
prace

Мнение от prace »

cocose написа:Здравното осигуряване в Канада е безплатно. В Онтарио мисля че беше до 2-3м си получавате здравната карта (която е безплатна, но ви изискват да имате постояннен адрес некаде), с която можете да ходите навсякъде при стандартни проблеми. Ако искате нещо допълнително, като очи, зъби, или нещо по завъртяно, тогава да, добре е да имате здравна осигуровка, но просто не можете да си позволите да я плащате докато сте безработни. Когато единият почне работа, обикновено неговата допълнителна здравна осигуровка (платена отчасти от работодателя) покрива и семейството, в определни граници.
А да, докато не получите здравната си карта, всичко ви е платено, т.е. 2м ли ще е, 2 седмици ли.....

Здравното осигуряване в Бритиш Колумбия не е безплатно. Не можеш да имаш отстъпка, защото имаш ниски доходи първата година. От втората може и да се замислят колко да те чарджат, ако имаш ниски доходи.
Публикувай отговор