Питане за тълкуване на стажа и дипломите

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
DjiN

Питане за тълкуване на стажа и дипломите

Мнение от DjiN »

Здравейте! Първо искам да благодаря за перфектния форум и на всички, които помагат на хора като мен, които сега тръгват по "пътечката". Искам предварително да уточня, че по въпросите, за които ще питам сега писах мейл до Виена, но ми бе отговорено със стандартен според мен отговор да прочета на сайта им, и т.н.! С няколко думи ще опиша ситуацията. Ние сме младо семейство с много малко дете. На жена ми дипломата за висше бакалавър и моите две попадат в дипломите за които се дават точки за област на образованието. Моята бакалавъркса степен е в областта на "Социалното Дело" и не вярвам да има проблем, а жена ми е "Счетоводство и Контрол" с няколко години стаж. Ще кажете перфектно :) .Дипломата ми от Механотехникум обаче би носила точки за област на образованието ако бъде приравнена към тяхната "Technique d'usine", което си е цели 16 точки. Предполагам, че това зависи и от превода на преводача, но реално аз съм "Технолог-Програмист на машини с ЦПУ", което е много близко до да не кажа същото като "Technique d'usine" т.е. човек който се занимава с машинни обработки (фрези, стругове, циркуляри). Поне така си го превеждам аз. Тук е момента да попитам дали преводача ще е този, който би уточнил нещата с подходящия превод на специалностите и ако е така да ме насочите към някой, който ще подходи професионално и с разбиране.
Следващият ми проблем е, че в нашата държава на парадокси в нашия NOC така да се каже няма длъжност която да се покрива 100% със специалността ми от Механотехникума. Винаги съм си работел по специалността от Механото обаче в последните 5 години съм по-нагоре в йерархията и се водя на по-високи длъжости. Тук голямата ми дилема е как да постъпя така, че стажът ми от последните 5 години да бъде свързан по логика със средното ми образование. Например в момента съм "Организатор производство" на цех с 4-5 такива машини, но все пак. Идеята ми е да напиша обяснително писмо което да приложа към документите или пък като взимам препоръки от работодател да го помоля изрично да спомене за релацията между средното ми и работата, която съм вършил?
Доста дълго се получи, но искам нещата да са ясни. Ще бъда благодарен ако ми дадете съвети как да процедирам, за да се възползвам максимално от ситуацията. Благодаря предварително на всички, които ще си направят труда да прочетат този дълъг пост и ще отделят от времето си да ме посъветват :) !
Последно промяна от DjiN на Чет Юли 22, 2010 10:07 am, променено общо 1 път.
Аватар
emili_vn

Re: Питане за тълкуване на стажа и дипломите

Мнение от emili_vn »

Здравей!
Аз лично те съветвам да си преведеш дипломата както си е. На интервюто има преводач, които ще я преведе на място, така че ще лъсне играта с превода, а това няма да се погледне с добро око. Провери в тамошните училища какви предмети учат по търсената специалност и ги сравни с твоята диплома. Ако се покриват на 80 и повече процента е ясно, че специалността ще е същата, но с друго наименование. Тогава би могъл да напишеш Technique d'usine - и твоята си специалност, т.е. да ги насочиш, че това е едно и също. Но нямаш ли 80% покриваемост на изучаваните предемети и хорариума, няма как да ти го признаят. Относно свързването на трудовия стаж с образованието - длъжностната характеристика е достатъчна, ако в нея е описано какво трябва да правиш, какви знания и компетенции са ти необходими и не на последно място - каква специалност се изисква за тази длъжност / в случая трябва да пише твоята и може и още една, две други подобни/.
Иначе Социалното дело не е еквивалент на Travail social, което носи 6 т. Тази диплома там се приравнява на финанси на база на изучавани предмети. На съпругата СК-то носи 6 т. за област на образование, ако тя е водеща и 2 т. ако е придружаващ.

Успех!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
DjiN

Мнение от DjiN »

Това, което намерих и е еквивалентно на работата, която съм вършил отговаря точно на 2233 - CAD/CAM and CNC programmers по техния NOC. Моята специалност би била нещо като "Technologists and Programmer of CNC machines", а с CAD и CAM съм се занимавал във фирмите където съм работил, но пак казвам, че длъжностите ми са малко по различни като конструктор, организатор производство и т.н! А за висшето имах предвид Service social, което носи 6 точки. И къде се попълва тази "длъжностна характеристика"? Моля обяснете ми за тази характеристика. Идеята е, че мога да помоля някой от бившите си работодатели да ми издадът някаква бележка или да вметнат в препоръката, че освен задълженията на конкретната длъжност съм правил това, онова, ...и т.н. така, че да се припокрият малко нещата с характеристиката на 2233 по няхния NOC (което си е самата истина) и съответно с образованието ми от техникума. Колкото и да е парадоксално в нашия класификатор няма професия, която да отговаря на образованието ми от техникума, а и за никой не е тайна, че ние в тая държава съвместяваме по няколко длъжности освен официалната, но това едва ли интересува канадците.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

За Service social имах впредвид, че не е Социално дело. Ако погледнеш в програмите на университетите, ще видиш, че няма почти нищо общо с това, което си учил в СЗД-то.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
DjiN

Мнение от DjiN »

А къде да погледна за "Technique d'usine" какво включват програмите им за обучение?
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Ето тук: http://www2.inforoutefpt.org/guide/det_ ... rov=simteq
Прегледай предметите, които се изучават и ги сравни с тези в твоята диплома.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
bularm

Мнение от bularm »

Имам въпрос относно професията и стажа. Трябва ли през последните 5 год. да си работил точно по специалноста си или е достатъчно, че работиш по професията си? В момента съм на длъжност за която се изисква висше техн образование т.е. инж. но работата ми не е по специалноста.
Имам ли право на т. за стаж в случая?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

bularm, ако става дума за получаване на допълнителни точки за търсена професия, то трябва да докажеш, че си работил именно по специалността визирана в дипломата.
Всичко зависи от това как точно ще обясниш и докажеш какво си правел т.е какви са ти били функционалните задължения.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
bularm

Мнение от bularm »

Линко :hai: , мога да покажа длъжностна характеристика в която пише, че е необходимо да имам инженерно образование :geek: , но не е посочено какво точно. За търсена професия не се надявам а и тя доколкото разбирам не дава допълнително точки а само ускорява до някъде разглеждането. Иначе имам и стаж по специалноста последните 5 год. около 8-10 м.
Вече и аз не мога да си определя т. за стаж и област на обр. :?: , ще им пратя колкото мога повече доказващи док. пък те да кажат :^) , направо ме отказаха да им гадая точките, не че са малко но съм около минимума :( . Всичко зависи от тях после.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Търсената професия носи точки, ако е в секции от А до Д, съответно 16,12,6 и 2 за водещия и 4,3,2 и 1 за придружаващ. Има и списък с привилегировани професии и по този списък се ускорява процедурата.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
bularm

Мнение от bularm »

Аха, Ок да видим дали съм разбрал правилно.
Диплома от университет на 03.2005 ( преди повече от 5 г.)спец. Машиностроене и уредостроене. 10 т. за ниво на образованието.
Стаж. От 04.2005-12.2005 - 8м (после кратка казарма) и от 07.2006-04.2007 стаж по специалноста или общо 17м от които само 10м са през последните 5 г.
После 2.5г до момента стаж по професия, но не и по специалност.

И така:Ниво на образованието-10т.
Област на образованието- 6т. секция С
Продължителност на професионалния стаж
на квалифицирания работник- 4т. за периода 6-11м. от таблицата
без да смятам последния си.
Или общо 20т. дано да е така!!!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Сметката ти е вярна, при положение че подадеш документите преди краят н м. август (приемам че имаш пълни 9 м. през 2006-2007 г.). Защото след това няма как да събереш тази мин. 1 г. стаж през последните 5 г. преди датата на подаване на молбата за селекция.
И другото условие е, че ще можеш да докажеш че си изпълнявал функционални задължения присъщи на посочената в Списък 2009 професия.
Има и вариант да понатрупаш още стаж по професията за осигуровка.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
cristian2010

Мнение от cristian2010 »

Здравейте
нещо не мога да си изясня тия точки от образование
Значи, завършил съм средно образование - Икономически техникум, специалност "Икономика, управление и финанси на търговията", и на самата диплома за средно пише професия "Икономист - Счетоводител"
висше - Бакалавър специалност "ФИНАНСИ"
За ниво на образование хващам 10 точки (ако не греша), но от област получавам ли нещо?
Имате ли представа на коя от канадските специалности съответства специалност Финанси?
Поразрових се и според мен съответства на тяхната Бизнес Администрация , но не съм сигурен.
Ако някой може да помогне - ще съм благодарен!!!
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

Финансите са си финанси и в България и в Канада. Получаваш точки за област ако професията ти е в списъка, т.е. ако си работил като счетоводител, статистик и т.н.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор