skwestarz написа:Здравейте, имам следните въпроси:
1. Дали според вас има значение дали изпращам документите във Виена на френски или английски език (английският ми е по-силен)?
2. Част от документите ми вече са преведени на английски, а другата на френски. Дали да преведа наново тези документи, които са на английски на френски, за да бъдат всичките ми документи на френски?
3. Винаги ли се стига до интервю?
4. Задължително ли се праща служебна характеристика (освен копие на трудовите книжки и евентуално бележка от НОИ)?
5. Относно трудовата ми книжка - имам трудов стаж при военните, които ми издадоха специален документ от тях. Не се нанася в трудовата книжка, а и не се води в бележката при НОИ, тъй като службата ми се водеше поверителна (отговор от НОИ: има си военни тайни и не се води в трудовата книжка при нас). Мога ли да изпратя заверено копие от документа, които ми дадоха военните?
6. Има ли трудности за тези, които имат роднини в друга (англоезична) провинция? Тоест да си зададат въпроса дали не го правя, за да отида после в другата провинция (а не е така, защото съм била в Квебек и много ми хареса) и това евентуално да ми създаде проблем.
Благодаря за отговорите ви!
1. не, и двата езика са официални. още повече щом формулярите ги има и на английски няма проблем
2. малко ще ги поозориш имиграционните, но пък от друга страна и двата езика са официални така че преводите важат
3. не. има три варианта:
3.1 отказ поради недостатъчен брой точки (рядко се случва, но пък затова си смятай точките добре преди да подадеш документите);
3.2 отиваш на интервю - най-често срещания вариант
3.3. пращат ти изискване да държиш изпит по френски (обикн. TCFQ) - ако си с много точки, търсена професия, завършил френска гимназия - в общи линии франкофон.
е има и изключения - някои от колегите получиха сертификати без изпит и интервю, но това е рядкост
4. не съм пращал никакви служебни характеристики, само трудова книжка
5. според мен прати освен тр. книжка и нотар. зав. копие + превод на документа който са ти дали военните
6. доколкото ми е известно никой не е имал подобни трудности
Успех