Въпрос за примера за точките в WIKI

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
newwave

Въпрос за примера за точките в WIKI

Мнение от newwave »

Здравейте,

опитвам се да изчисля точките, които бихме имали при кандидатстване за процедурата в Квебек. Разглеждайки дадения пример за семейството перничани разбирам, че общият им брой точки е 65, а аз ги изчислявам 55т. Мисля, че са отчетени 2 пъти 10т за образование.
Моля да ме извините, аз наистина не съм добре с изчисленията, но ако ми се изясни този пример, ще мога коректно да изчисля и нашите точки.

Ето го и самият пример от wiki.bgcanada.com

Нека вземем за пример семейство геодезисти с едно хлапе на 3 годинки, завършили магистратура преди 7 години и със средно владеене на езиците, младоци на по 32 години.
По фактор ниво на образованието ще получат съответно 10 точки за водещия кандидат и 3 точки за придружаващия. Водещият може да получи максималните 12 точки, което отговарят на магистратура, но само ако магистратурата е взета след бакалавърска степен в една и съща област на образованието или в сходни такива.

Специалността им може лесно и еднозначно да бъде намерена в лявата колона на стр. 5 от споменатата вече Grille-synthese.pdf. Вярно, дипломите им са поовехтели, но те имат стаж по специалността си през последните 5 години, така че точките се зачитат и получават посочените там съответно 10 и 2 точки за област на образованието. Ако бяха с кебекарски дипломи, щяха да получат съответно 13 и 3 точки (дясната колона на стр. 3), но те са си обикновени българчета и това не се случва.

Основният кандидат е работил три години по специалността си, а две години преди това е сервирал пици в студентски град. Така че той получава това което се полага за 3 години стаж по специалността - 6 точки. Стажът като сервитьор не му носи нищо. Придружаващият кандидат е работила нон-стоп по специалността си последните 5 години, но за това не й се полагат точки.

За чудесната си възраст двамата получават съответно 16 и 3 точки.

Кандидатите преценяват че са със средни езикови познания и посочват нива 6/7. И тук пада голямото чудене колко точки ще им донесе това. По този въпрос няма потвърдена информация, но има две предположения:

аритметичен метод

Това предположение е базирано на логиката и аритметиката. Изхожда от това че максималният брой точки за френски на водешия кандидат е 16, а нивата в молбата са 2 х 12 = 24. Така че пресметнато аритметически, всяко едно ниво би трябвало да носи 1 * 16 ÷ 24 = ⅔ точки.

Съответно поставяме 6 на мястото на 16, когато изчисляваме точките за английски и за придряжаващия кандидат. Ето какво се получава:

* (6 + 7) * 16 ÷ 24 = 8⅔ ≈ 9 точки за френски на водещия кандидат

* (6 + 7) * 6 ÷ 24 = 3¼ ≈ 3 точки за английски на водещия кандидат

* (6 + 7) * 6 ÷ 24 = 3¼ ≈ 3 точки за френски на придружаващия

* на придружаващия кандидат не се полагат точки за английския, така че:

общо за двамата за език точките стават 9 + 3 + 3 = 15

точки от табличките на GPI-3-1

В Guide des procédures d'immigration на стр. 34 е дадена таблица за точките при самооценка за френския, на стр. 37 за английския, а на стр. 36 има таблица за точките след полагане на стандартизиран тест. Според тези таблички:

* водещият кандидат поучава за нива на френския 6/7 съответно 4 + 6 = 12 точки
* водещият получава за нива на английския 6/7 сътоветно 2 + 2 = 4 точки
* придружаващият кандидат пролучава за нива на френския 6/7 съотвенто 2 + 2 = 4 точки
общо за двамата за език точките стават 12 + 4 + 4 = 20

Следователно за езиковите познания на двамата кандидати се полагат 15 или 20 точки. Ако приемем по-песимистичния вариант, ще калкулираме 15 точки по този фактор.

По фактор пребиваване и роднини в Кебек максималният брой точки е 8 и те могат да бъдат получении ако нашите двама геодезисти имаха близък роднина и бяха учили поне 6 месеца в Кебек. Но те са от Перник и са учили само в Перник и София, така че получават нула точки.

Точките за характеристики на придруждаващия кандидат вече сме ги сметнали - успоредно с тези на водещия. За ниво на образованието 3, за област на образованието 2, за владеене на език 3 или 4, за възраст 3.

Кандидатите няман валидно предложение за рамота, така че получават нула точки по този фактор.

До тук двамата събират 65 точки и така преминават прага за "работоспособност" - минимум 50 точки.

Поздрави и благодаря за изключителната информация, която давате във форума!
Аватар
newwave

Re: Въпрос за примера за точките в WIKI

Мнение от newwave »

Сега разбрах, че към 10 те точки за това, че има висше образование на перничанина се дават и още 10 за това, че специалността му е геодезия и още 2 т за неговата съпруга...
Искам да попитам още нещо във връзка с точките.
Конкретно за нашия казус - мъжът ми е завършил маркетинг, бакалавърска степен, преди повече от 5г. Работи като търговски представител от около 5 години, ако се докаже връзка между специалността маркетинг и настоящата му работа, точките ще бъдат както следва:

за образование - 10т
за стаж по специалността - 8т (тъй като е работил над 48месеца)
област на образованието - 0т (маркетинг не е част от списъка)

Зная, че много се е писало за тези точки и че ви е досадно да отговаряте на едни и същи неща. Но ви моля да ми кажете дали правилно изчислявам нещата или отново греша. Просто искам да имам представа дали може да кандидатстваме като водещ кандидат е съпругът ми, тъй като аз имам висше образование, но моята специалност не е от предпочитаните, и имаме две малки деца, до скоро бях по майчинство и аз не ставам. Остава само надеждата, че мъжът ми може да водещият.
Благодаря на тези, които ще се включат!
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Правилно си се ориентирала за точките за образование. Всеки един от двамата кандидати би могъл да получи точки за НИВО на образованието, а освен това би могъл да получи и още точки за ОБЛАСТ на образованието.

За стаж по специалността мисля че също си ги сметнала правилно, въпреки че там има една особеност: ако получаваш точки за ОБЛАСТ на образованието, то стажът трябва да е в същата област. Ако обаче не получаваш точки за област на образованието, то тогава не е задължително стажът да е непремено в тази област. Но... и в двата случая трябва това което е работил, да бъде по-високо от категория D на националния класификатор. Това можеш да си го провериш на адрес: http://www5.rhdcc.gc.ca/CNP/Francais/CN ... atrice.pdf. Ъъъъ.. не съм 100% сигурен дали това точно е най-актуалната версия. Честно казано до днес не го бях виждал този класификатор, чак сега ми дойде музата да го изровя къде е :)

Колкото за това дали ни е писнало или не - не се притеснявай, ама хич. Все се намира някой, на който не му е писнало ;)
Аватар
newwave

Мнение от newwave »

demococcus,
много ти благодаря! Сега сложихме децата да спят, не питай защо толкова късно, и разгледахме таблицата, дано е актуална и към днешна дата. Намерихме професията на мъжа ми на френски явно търговски представител е нещо като representants des ventes commerce de gros.
Искаме да имаме приблизителна представа дали имаме шанс, защото ще вложим всички усилия, за да успеем да минем през цялата процедура само да знаем, че на първо четене отговаряме на критериите по точковата система.
Само ме притеснява това, че образованието е завършено преди повече от 5 години и за да бъде признато е необходим стаж по специалността за 5 години преди кандидатстването. Има ли официален начин да се направи запитване за това?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Точките за ниво на образование не зависят от това има ли кандидата стаж по специалността от дипломата или не.
Само ако става дума за търсена професия от Списък 2009 и следва да се прецени дали да се дадат допълнителни точки на кандидата и при това дипломата е придобита предо повече от 5 г., то само тогава се гледа дали има стаж от минимум 1 г. през последните 5 г.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
newwave

Мнение от newwave »

Много ви благодаря за отговорите! Не бях сигурна за тези прословути точки от образованието, но сега вече разбирам, че ще се признае нивото на образование.
Ние много четем във форума. Зная, че има и официални сайтове, които е хубаво да се следят, но те са на френски език, а ние тепърва ще го подхващаме. И статиите във wiki и мненията във форума дават полезна информация, според мен. Когато спорят някои "по-стари кучета" във форума на различни теми от битието в Квебек е весело и има чувството, че има много хора, пишещи тук, които са искрено добронамерени.
Поздрави и благодаря за недеждата!
tony1

Мнение от tony1 »

Здравейте, аз съм нова в този форум.Моля да ми помогнете при изчисляване на точките за процедурата в Квебек и да ми дадете съвет как да постътя. До сега се готвех да кандидатствам по федералната процедура, но в новитят списък вече отпадна професията счетоводител. Аз съм на 43 г. Имам изкаран IELTS тест и покривам горното ниво , но тепърва ще трябва да уча френски и да достигам до напреднало ниво( може би 6/7- след мин.7 м).
Аз съм с :
- висше образование от Химически институт-специалност Автоматизация на производството - нямам стаж по тази специалност
- след диплонма квалификация от 1.5 г.- Банки и банково дело - стаж по специалността - 14 г
- магистратура - Сечоводство и контрол - 3.5 г - завършена преди 2г - стаж по специалността последните 3 г
Моят съпруг е на 46 г. Има СПТУ по Автотранспорт - специалност автомонтьор- стаж 4 г , през последнте 5 г. е работил като началник склад и охрана. Знае базово френски.
Имаме 2 деца - 8 г, и 14 г
Намирам различни таблици за изчисляване на точките и по едните ни отхвърлят а по другите не. Моля да разгледате нашият случаи. Ще Ви бъда благодарна за дадените мнения.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Здравей!
По добрия вариант при вас е ти да си водещата и точките, които събирате на първо четене са:
Образование - 10 т. за теб и 2 т. за съпругът ти
Област на образование: 6 т. за теб и 2 т. за него
Възраст - 0 т. и за двамата
Стаж - 8 т. / над 48 месеца през последните 5 г./
Деца - 6 т.
Фин. независимост - 1 т.
Дотук общо 35 точки и остават езиците.
Минимума да ви извикат на интервю е 57 т., но тъй като за адаптивност като гледам дават между 0 и 4 т. и почти никога максимума от 6 т., при праг за селекция 63 т., за да се подсигурите трябва да имате поне 59 т., което означава, че трябва да съберете 24 т. от език. Не разбрах ЙЕЛТС–а за какво ниво е, но ако го взема като Б2 / ако е С1 или С2 носи 6 точки/ по европейската рамка се получава горе долу следното:
английски - 4 т.
френски придружаващ - 4 т. / това е ниво В1 или 6/6/
френски за теб - 16 т. / това е ниво С1 по европейската рамка или 9/10 по канадската система/
Или ако го смятаме на ръба от 57 т. ти трябва да си минимум на ниво В2/С1 или 8/9.
Това за 7 месеца не мисля, че може да се постигне, освен ако не правиш само това или не ги изживееш във Франция. С1 означава почти перфектен френски.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
tony1

Мнение от tony1 »

Благодаря за изчерпателният отговор. Много ми помогнахте в изчисленията и аз мисля че не ще мога да взема толкова много точки за френски .Може би трябва пак да преразгледам федералната процедура и да се пробвам за 1122 Professional Occupations in Business Services to Managementот. Аз сега изпълнявам някои от тези функции , но трябва да се допълват в длъжностната характеристика. Ако знаете нещо повече за другите програми ( намиране на работодател спонсор ) моля споделете.
Аватар
newwave

Мнение от newwave »

Емили, искам да те попитам нещо във връзка с езиците и точките, които се дават за тях при кандидатстане за Квебек.
За френския език - при получаване на задоволителни резултати от TCFQ, дали е нобходимо да се положи и друг изпит? Сега видях, че след TCFQ имаш положен изпит и DELF... дали това би имало по-голяма тежест при селекцията?
За английския език - необходимо ли е да се приложи и документ за положен изпит TOFEL или IELTS, за да се докаже заявено средно или малко над средното ниво на владеене на езика на водещият кандидат? Мъжът ми ще е водещ кандидат, говори езика свободно, но няма документ, с който да докаже нивото си.
И още нещо за TCFQ - кой вариант предпочете частни уроци или езиков курс?
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

newwave, по принцип нее задължително да прилагаш сертификат. Но ако приложиш такъв за нивото, което си писала е ок, защото по този начин доказваш владеенето на езика и има вероятност да получиш сертификат без интервю, ако събираш 63 т. по документи. След ТСФК не е задължително да полагаш друг изпит - за процедурата той е напълно достатъчен. Аз положих и ДЕЛФ, защото не бях убедена, че съм изкарала задоволително ниво на ТСФК, а записването за него беше преди да получа резултатите от ТСФК. ДЕЛФ-а важи цял живот, докато ТСФК важи само 2 години, така че аз лично не съжалявам, че съм го изкарала. За това, дали ДЕЛФ-а е с по-голяма тежест при селекцията не знам - мисля, че за нивото на владеене на езика какъвто и сертификат да приложиш е все едно, стига да е от стандартизиран тест. За английския IELTS е достатъчно, но пак казвам - не е задължително да изпращаш сертификати. Можеш да не пращаш такива или да се положат тестовете, ако ви ги поискат от Виена. Ако не - на интервюто ще трябва да докажете нивото на владеене пред офицера.
За ТСФ-а се готвих сама по двата учебника около 10 дни преди изпита - иначе ходих на частни уроци 4 месеца и 1,5 месеца на курс в Алианса преди да се явя.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
newwave

Мнение от newwave »

Много ти благодаря за информацията, Емили!
Твоите резултати са наистина добри - за толкова малко време си успяла да ги постигнеш, това е страхотно!
Май и ние така ще направим ще започнем начален курс и след това уроци. Не бързаме и ще имаме достатъчно време за езика.
А за английския, преди малко видях във форума, че май на Захира са и искали TОEFL и малко се притесних, дано има време да ми отговори. Защото мъжът ми знае езика, използва го в работата, но не зная дали ще се справи с такъв сложен тест ако го искат в рамките на няколко седмици... А ако успоредно учи и за двата изпита - може много да оплетем нещата...
Поздрави и отново благодаря!
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Ами за английски са искали само на 2-ма доколкото знам. Така че - споко. Щом го знае говоримо, значи ще го покрие на интервюто. Иначе аз гоня В2. Та мисля септември - октомбри пак да съм на ТСФК. Успех в ученето!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
newwave

Мнение от newwave »

А, той на интервюто, ако ни поканят, ще се справи - чете си книги на английски, гледа си предавания, разговаря, но граматиката му хич не е наред. Докарва словореда съвсем точно, защото е чел много неща и по слух, но да го питаш как се образува сегашно перфектно продължително време не знам дали ще се сети... аз затова се притесних, че ако поискат сертификат за английския в много кратък срок... не съм сигурна как ще се справи ...
Успех с изпита за В2 - сигурна съм, че ще справиш, щом си успяла за толкова малко време да покриеш В1! Само да успееш да намериш време за подготовка, явно езикът ти се отдава.
Публикувай отговор