Свидетелство за професионална квалифиkация

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
nikelaz

Свидетелство за професионална квалифиkация

Мнение от nikelaz »

Здравейте.

Има ли някой с опит или информация относно "Свидетелство за професионална квалифиkация" издадено от
строителен техникум.
В моя случай то е за Зидаро-кофражист.
Тази специалност я срещнах в списъка на професии "В".
Имам средно специално образование - Технология на тютюна ,но нямам стаж по специалноста ,
а и дипломата ми е от 1995г.Никога не съм работил в тази област.
Свидетелство за професионална квалифицация ми е от 2001г. и имам стаж в тази област.
"Кариерата" ми след придобиването и е както следва:
зидаро-мазач,бояджия, окачени тавани, метролог в производството на сухи строителни смеси(лепила за плочки
мазилки и др.) и началник производство в същия завод. От две години съм Управител на свое ООД с основна дейност строителство.

Въпроса ми е имам ли някакъв шанс да използвам това "Свидетелство за професионална квалифиkация" и как.
И май се получава че и да има стойност за тях е било по добре да си остана зидар.
И нещо друго. Не могат да ми издадат хорариум за свидетелството - дали може с някакво удостоверение за срок
на обучение или нещо подобно.

Благодаря предварително за всички мнения и съвети.
nikelaz

Re: Свидетелство за професионална квалифиkация

Мнение от nikelaz »

Здравейте отново.

Явно няма интерес към тази тема, което е много жалко-поне за мен.
Утре трябва да реша какво да правя ,така че ще бъде жалко ако не получа
никакъв отговор.
MVM

Мнение от MVM »

Моето мнение е, че трябва да приложиш свидетелството. Колко време е бил курсът на обучение? Как така не искат да издадат удостоверение на хорариума? Аз имам свидетелство за проф. квалификация (от гимназията) и вътре си пише хорариум на дисциплините.

До колкото разбирам, признават ги ако обучението е било повече от 12 месеца. В документацията ще докажеш, че си упражнявал дейността по проф. свидетелство...
bp_de

Мнение от bp_de »

nikelaz написа:Здравейте отново.

Явно няма интерес към тази тема, което е много жалко-поне за мен.
Утре трябва да реша какво да правя ,така че ще бъде жалко ако не получа
никакъв отговор.
Виж сега - тва е доста субективно - сега 100 човек може и да скокнат да разправят че не етак и дрън брън...ама за мен си е така но все пак има правила.
Отиваш на страничката на NOC и си намираш тая професия дет е зидаро мазач или там каквото е в Канада. Там пише колко и какво ТРЯБВА да си учил за да МОЖЕ да да упражняваш тая професия.
Следва нагласистика с документите за да ги покажеш на имиграциония ако не може да го направиш по официалния начин.

Аз лично ще си позволя да ти дам един друг съвет - АКО наистина си работил и си в час с това дет си написал -там мазачество ,тавани и т.н направо си търси работа .Верно че сега е криза и дори в тоя бранш но ще намериш нещо - сигурен съм.
Обаче без език няма да стане - трябва да може да проведеш поне 15 мин разговор без да мънкаш и заекваш - все пак ония отсреща колкото и да иска да те вземе трябва да може да се разбере с тебе.

Това с окачните тавани според мене е наи ценно - търсиш интърнал карпентър кат ключова дума -тва са хората дет кат се построи сградата слагат тавани , стени и въобще работят по вътрешноста.

Та так може за заминеш доста бързо.Търси работодател дет е в пущиняка ,ама то кат занчало зора е да се преместиш -поне так аз бих разсъждавал.
Ако може да плямпаш и да се пазариш -поне 15 долара на час ще почнеш ако си по устат може и повече ...зависиот способноста на индивида да си продава уменията.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

bp_de, продължава да отказва да проумее, че преди човек да стъпи в Канада и да се реализира на местния пазар на труда то той трябва да е постигнал успех в процедурата и да е получил сертификат за селекция и виза. Та за да получи този сертификат за селекция се оценява по определени критерии и получава определен брой точки за тях. И нито един от тези критерии не включва уменията на кандидата да прави едно или друго. Защото хората искат да заминат със статут на постоянно пребиваващи, а не просто да влязат по някакъв начин в Канада, примерно с работна виза или студентска такава. Тези които го желаят това не пишат в този форум, защото тук се обсъжда процедурата за имиграция, а не за вмъкване по някакъв начин в Канада.

В случая по критерий 1. Образование nikelaz няма да получи допълнителни точки за търсена професия ако не представи документално доказателство, че за да получи това свидетелство е учил минимум 1 г. Не е непременно необходимо да доказва 900 ч. учене т.е. да има нужда от хорариум, двете изисквания са взаимозаменяеми (с еднаква степен на валидност).
Това трябва да докаже сега човека за да събере точки и получи сертификат за селекция и после виза. А след като ги получи, тогава вече може да мисли как ще доказва уменията си пред евентуалните работодатели в Канада.

Как не ги проумя тези неща за толкова години висене във форума не мога да разбера?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Linko доколкото разбирам от теб голяма е вероятноста едно удостоверение от типа (удостоверяваме че г-н едикой си,
е придобил квалификация зидаро-кофражист през периода от 01.01.2000г. до 01.01.2001г. в строителен техникум гр./////)
да ми свърши работа.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Най-добре би било на самото свидетелство да го пише това за времето за учене. Но ако форматът все пак на документа е такъв, че не го пише, то едно удостоверение от учебното заведение издало свидетелството ще свърши работа.
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Благодаря за съветите.
Още днес ще отида да усложня "напрегнатото" ежедневие на някой в училището.
bp_de

Мнение от bp_de »

Linko написа:bp_de, продължава да отказва да проумее, че преди човек да стъпи в Канада и да се реализира на местния пазар на труда то той трябва да е постигнал успех в процедурата и да е получил сертификат за селекция и виза. Та за да получи този сертификат за селекция се оценява по определени критерии и получава определен брой точки за тях. И нито един от тези критерии не включва уменията на кандидата да прави едно или друго. Защото хората искат да заминат със статут на постоянно пребиваващи, а не просто да влязат по някакъв начин в Канада, примерно с работна виза или студентска такава. Тези които го желаят това не пишат в този форум, защото тук се обсъжда процедурата за имиграция, а не за вмъкване по някакъв начин в Канада.

В случая по критерий 1. Образование nikelaz няма да получи допълнителни точки за търсена професия ако не представи документално доказателство, че за да получи това свидетелство е учил минимум 1 г. Не е непременно необходимо да доказва 900 ч. учене т.е. да има нужда от хорариум, двете изисквания са взаимозаменяеми (с еднаква степен на валидност).
Това трябва да докаже сега човека за да събере точки и получи сертификат за селекция и после виза. А след като ги получи, тогава вече може да мисли как ще доказва уменията си пред евентуалните работодатели в Канада.

Как не ги проумя тези неща за толкова години висене във форума не мога да разбера?
Аз пък не мога да проумея що всяко друго различно мнение от твоито е криво и неправилно?
В мнозинството си хората коите се местят в Канада го правят по икономически причини - ще рече че се надяват та получават повече парички, наясно съм че имат и други мотиви но паричния е основен.
Също така в мнозинството е насадено мнението че едва ли не единствения път е- процедура- пристигане в Канада със статус на имигрант-работа ( пари ).

Ако някои си намери директно работодател -тои просто ще прескочи етапа процедура- тои пак ще се премести ,съвсем легално при това дори + със съсигурност ще има доходи.
И ти, и всички останали са наясно че сам по себе си факта че някои се е преместил в Канада като е минал по процедурата НЕ гарантира доходи.

Специално в тоя случаи - човека е споменал че има умения в строителството - та и затова му дадох такъв съвет - може да използва това и да си спести доста неща.
Тук съм публикувал обяви -съвсем истински -в които фирми в строителството заявяват абслютно ясно ЧЕ наемат чужденец и всичко свързано с това .
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не става въпрос за "криво и неправилно", bp_de, а за неуместно и излишно. То е като човек да пита за гастрентеролог, а ти да го пращаш при гинеколог примерно.
И все така отказваш да проумееш, че твоят начин на мислене: "Та така може за заминеш доста бързо.Търси работодател дет е в пущиняка ,ама то кат занчало зора е да се преместиш -поне так аз бих разсъждавал.", никой от пишещите тук не го устройва. Естествено, че процедурата не е единственият начин за влизане в Канада, ама хората искат именно по този начин да влязат и мотивите за имиграция нямат никакво значение тук. Дали човек е тръгнал за пари или нещо друго е съвсем отделен въпрос. Говорим за статута в Канада, който те искат да имат. А този статут се взема само чрез минаване на процедурата за имиграция, било то от чужбина или на място.
И само ако няма никаква надежда за успех в процедурата, а човекът иска непременно да влезе в Канада, то се търсят други пътища и способи за промъкване. Дали ще е с посетителска виза за да ходи при сестра си примерно, или пък с работна виза, или със студентска и т.н. Някой може и на бежанец и преследван от българските власти да се направи. Но това са въпроси, които не са тема и предмет на обсъждане в този форум. Прочети му заглавието бе, човек, той се казва "Имиграция в Квебек".
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Здравейте.

Противно на очакванията ми в техникума бяха много отзивчиви.
Но все пак остава напрежението от това че въпреки молбите и убеждаванията от моя страна,
хората не можаха да ми свършат работа на сто процента. Най-дългият срок на обучение, който
успяха да ми удостоверят за моята квалификация е 300 часа теория и практика и 10 седмици и 5 дни
срок на обучение. Удостоверението го написаха много прилично на готова тяхна бланка и го направиха
много бързо , за което съм им много благодарен. Още нещо което се надявам , че няма да е проблем.
Техникума както фигурира в свидетелството сега е Професионална гимназия.

Ще очаквам вашите предложения,мнения и съвети.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

При това положение не можеш да се надяваш на допълнителни точки за търсена професия. Тези 300 ч. са много по-малко от изискващите се 900 ч. обучение, а да не говорим пък за разликата между тези 10 седмици и 5 дни срок на обучение и минимално необходимият от 1 г.
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Linko моля погледни си личните съобщения.
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Здравейте.

Изкарах втори курс по специалноста зидария.
свидетелството е по програма на МОН и е за квалификация 2ра степен зидария ускорен курс 6м. и 900часа.
дипломата е от 10.06.2010г.Първото ми свидетелство ми е от 2001г. 10седмици и 300часа.
Свидетелството от 2001г. ми бе приложено (както ми обясниха) в документите за курса.
Мислите ли че има смисъл да изпратя във Виена и двете и имате ли някакви идеи как да ги представя в документацията
,така че да ги свържа двете.Мислите ли че изобщо ще им обърнат внимание.Имах намерение да им изпратя нещо друго,
което коментирах с Linko , нещо ме спира незнам но имам чувството ,че не трябва да го изпращам.
Двете свидетелства са си напълно редовни и дори за последното си държах държавния изпит.

Благодаря предварително: Nikelaz
nikelaz

Мнение от nikelaz »

Е не дочаках никакви мнения , но на запитванията които получих
на лични съобщения ще ви дам следния съвет.
Всички школи за професионална преквалификация които работят по
програми на МОН имат възможноста да проведат курсове за зидария,бетонджия и др.
строителни специалности. Просто трябва да си направят труда да прегледат специалностите.
Най-лесно им е с 1/2 мес. и 300часа максимум защото никой не го интересува да получи наистина някаква квалификация а само тапията. В моят случай аз взех ускорен курс за 6м.
с 900ч. и държавен изпит.Нямах проблем , но имам наистина голям опит строителството
при това на различни нива.Но е напълно възможно да го изкара човек общи познания каквито са
120% от българите.А иначе курса е 12м. и 900ч. и дипломата се признава в EU.
Публикувай отговор