MarinaNik написа:Слушам съвета на един съфорумец и отварям нова тема. Направо не виждам в кой раздел да я сложа, затова я оставям в Имиграция в Квебек, защото нали се движим и по тази процедура ...
Та въпросът е:
Интересува ме къде според запознатите е по-добре за установяване - в САЩ или в Канада (под Канада разбирайте всички провинции, не само Квебек, нищо че сме по франкофонската процедура)?
Какви са предимствата и недостатъците на двете държави.
Ясно ми е, че всеки субективно пречупва всичко през призмата на своя мироглед, но все пак, ще се радвам да разбера вашите мнения и да си преценя за себе си нещата.
Аз да ти кажа доста съм мислил по този въпрос, ето до какви изводи стигнах до себе си:
Първо да кажа - Имам канадска ПР карта, удобриха ме и за Американска зелена карта, т.е 2 карти имам, ще видя как обаче ще го добутам до 2 паспорта.....
Та на въпросите:
Пак почваме в зависимост от човека - Аз съм млад човек, не обвързан без много социални разходи като - деца, образование за деца, там медицински, дентали и тем подобни. Интересува ме факта в момента, защото съм млад и зелен - да взимам повече пари. В Калифория всичко на всичко ми удържат от заплатата 10% такси който не вярва да му пратя последния фиш да се обеди.
В Канада на работещите хора от моето семейство им удържат по спомени към 40тина процента.
Мисля коментара е излишен.
Друг плюс поне който аз виждам е, страхотния климат в някой южни американски щати.
Специално живота в Калифорния ми харесва много повече отколкото този в Онтарио.
Американското сесайъти, по мой си виждания е в пъти по добро и толерантно, но това да не се брои за плюс, защото това си е моят опит и експириънс, за някой друг може да не е така.
Сега минусите.
За човек със семейство - мъж, жена, деца, децата учащи, унита, социални, медицински
всичко това излиза доста по евтино в Канада.
Сега тук вече последното е разнопосочно, всеки да го приема както си реши, пак казвам това е само моя опит в двете страни като Жител/Гражданин и на двете:
Канадците доста по лесно те допускат със статут на жител/гражданин. Да напомня, че годишно Канада приема мин 300-500хил емигранти. Американците точно обратното, всичко на всичко приемат около 50хил по дв и около 65по х1б, като последното дори не е жител/гражданин.......
Какъв е моя опит от горното:
В Кавички - едните лесно те допускат до страната, и после - оправяй се, още повече като в моя опит Канадците са си доста консервативни - нито ти признават образование, нито опит европейски, американски и т.н. сигурно 200-300резюмета съм пуснал а се смятам за добър специалист - нищо на края, причината за мен, е че нямам канадски опит.
Обратното Щатите - 200-300 резюмета сигурно 50 интервюта и 5 предложения за работа.
На края - какво аз смятам, да си поработя в Америка, и живот и здраве
като се оженя, като имам семейство и дете отивам в социална Канада.