Аз не мисля, че има особено значение от какъв произход са изпитващите. Така или иначе и на слушане с разбиране и устната част какво трябва да правите ви се обяснява на френски език. Устната част е изцяло на френски и няма и една бг дума.
Имайте впредвид, че изпитващите не са там, за да ви покажат колко много знаят те и колко малко вие / то това е ясно

/. Така или иначе ще се опитат, помагайки ви да покажат какво знаете. Помощта се изразява в съпътсващи въпроси, целта на които е ако не сте разбрали въпроса да ви се зададе по друг начин с евентуално познати за вас думи, така че да отговорите и да кажете нещо все пак.
По отношение на ДЕЛФ-а - има писмен изпит, но няма граматичен тест. Изпита се състои в 4 части:
1. Слушане с разбиране - 3 текста / диалога/ за слушане с по 5-6 въпроса след всеки. Доколкото знам се слуша 2 пъти, като имате няколко минути между първия и втория път, за да си прочетете въпросите и отговорите. Има въпроси тип затворен тест и отворени - т.е. отговаряте със свои думи.
2. Четене с разбиране - текст с няколко въпроса след него
3. Есе - в зависимост от нивото, за което се явявате, се изискват различен брой думи, с които да изразите мнение по някаква тема, например Спорта и младото поколение.
4. Устен - представяне /вие се представяте с няколко думи - как се казвате, на колко сте години, какво работите и т.н./, разиграване на ситуация /например анулиран ви е полетът и търсите информация за други варианти/ и текст, който вие трябва да представите с няколко думи, след което да дадете мнение по въпроса. Като изтеглите ситуацията и текста имате 10 минути за подготовка преди да започнете да говорите.
Разликата между ТСФ и ДЕЛФ освен в така наречения по-горе "срок на годност" е и в оценяването. На ТСФ ви определят нивото на владеене на езика /т.е. няма как да ви скъсат - все А1 или А2 ще изкарате/, докато на ДЕЛФ се явявате за конкретно ниво - например Б1 и ако не го покриете, ви късат. Друга разлика е, че текстовете за слушане на ТСФ-а ги чувате само един път и имате 5 секунди до следващия. И може би най-важната разлика е, че на устния на ТСФ–а започват въпросите и вие трябва да отговаряте веднага, а при ДЕЛФ-а имате 10 минути подготовка.