Pepon без да искам да се заяждам ще ти кажа, че първото ти изказване просто няма смисъл, а второто вместо да репликира
miteto само го преповтаря.
Тъй като се занимаваме вече почти 5 години с бизнес вече ми е доста изострено чувството към "социалните благинки", които така щедро раздават вездесъщите ни правителства във всички възможни цветове.
miteto не случайно е написал, че безплатен обяд няма - Бат Гойко и преди него руската мижитурка, а още по-преди мадридския мошенник, а още по-преди някой друг малоумник щедро раздават почивни - то не е по Коледа, по Нова година, Гергьов ден, 24 май и т.н. Хубаво, ама защо бизнеса ще плаща масрафа на някой друг? На мен кой ще ми даде пари за заплати и осигуровки на края на месеца при 15 работни дни вместо 22?!!! Аз, ако съм доволен от дадения служител ще намеря начин да го стимулирам, ама някой да ми се прави на велик с моите пари, ай ша.....
Това, което не харесвам на Канада е, че също както в България парите се наливат в една обща каца и всеки се опитва да цуца както и колкото може повече. Със сигурност такава каца все някой ден ще пресъхне, досущ като българската. Вярно - Канада има изключително много природни ресурси, които може да продава в следващите поне два века, но въпреки това ....
Не на последно място, не може една провинция (Квебек) оставена да съществува по милост да шантажира цяла Канада с прищевките си или по-точно може, но за определено време. И съгласни ли са всички данъкоплатци от останалата част да наливат парите си там?
Погледната от един по-друг ъгъл бихме могли чисто по български да си кажем "сега там има келепир - давай ще се наредим и ние", но ако ще е така, то и тука човек може да се нареди някакси - рушветчета на чиновника, подмазване, отъркване във властта, задкулисни интрижки, мазнене на всичко и на всички. Даже в България има много по-добра почва - няма чиновник дето да откаже подкуп, а ако случайно има останал такъв бунак, то той или сам ще се махне или ще го махнат.
Разбира се, че всяко едно обобщаване е грешно, но това, което е движеща сила за нас да се махнем е не толкова липсата на средства, а липсата на преспектива пред България, тъпото и малодушно селско общество (гражданите вече се изнесоха от държавата), което няма никакви качества, но пък има огромни претенции, всеопределящата корупция, мафията в правосъдието, която дирижира цялата държава.
Не ми харесва и това, че 90% от хората, които тръгват за Канада още от тук сънуват "социала" и го приемат като най-добрия вариант за старт. Да, всяко начало е трудно, но ако някой е бил неудачник тук, ако не е успял да се реализира професионално, ако няма добро образование защо смята, че там (Канада) ще разфъфне като майска роза? Единствените хора (доста силно казано

), които трайно са ми спечелили уважението са медецинските сестри - те тръгват от тук, защото имат професия и отиват там да я практикуват за по-добри пари, а не да търсят някакъв вариант да се впишат в Канадското общество - това е ценното - да кажеш "аз мога това" и да отидеш да го правиш за по-дбри пари, при по-добри условия.
Доста многословно и релевантно не до там смислено стана изказването ми

, но в обобщение може да се каже - прехвърляме български манталитет в Канада с очакването срещу нищо да се получава много нещо и естествено има разочарования. Иначе много странно звучи изказване от типа "в САЩ не е лошо, ама много се работи, няма отпуски, трудно дават социал и т.н.", ако не разсъждавам в правилната посока.
Последен факт - в лотарията за зелена карта не могат да участват държави, които са изпратили повече от 50 000 емигранти за последните 5 години, а сега на който му е интересно да провери дали Канада не е в забранителния списък и да си отговори на въпроса има или няма желаещи от "хубавата" Канада да отидат в "лошите" САЩ.
Аз за сега лични впечатления нямам нито от Канада, нито от САЩ. В момента коментирам само изказванията и намеренията на други сънародници - кандидат, настоящи или бивши емигранти.